10 giftiga saker för en hund

De allra flesta hundägare har koll på en del giftiga ämnen som hundar inte bör få i sig men långt ifrån alla. Det är verkligen inte lätt att hålla reda på vad som kan vara farligt i stora mängder eller vilka saker som är livshotande. Här följer en lista på de 10 vanligaste sakerna som man som hundägare bör se upp med:

  • Kakao. Många brukar ha koll på att kakao är ett giftigt ämne för hundar. Själva ämnet som gör att hunden reagerar kallas teobromin. Hundens vikt och storlek brukar avgöra hur mycket den klarar att få i sig men 40 -100 gram per kilo räknas som en dödlig dos men det finns hundar som tål betydligt mindre. Förgiftningen brukar ge symtom som muskelskakningar, hjärtklappning och diarré samt att hunden behöver kissa mycket.
  • Blommande alger. Framför allt blommande alger eller blågröna alger innehåller giftiga cyanobakterier. Vattnets gifthalt, om hunden druckit av vattnet samt hur länge den har befunnit sig i vattnet avgör om resultatet blir förgiftning eller inte. Det är viktigt att bada och schamponera hunden så fort som möjligt och hindra den från att slicka sig. Förgiftningen kan leda till att hunden dör och de vanligaste symtomen är kräkningar, klåda, fradga runt munnen, förlamning, kramp och ofta invärtes blödningar. Nervskador och njurskador är också vanligt.
  • Ekollon. Ämnet tannin i ekollon är farligt för hunden eftersom det är frätande. En tillräckligt hög dos i ett par ekollon kan vara dödlig. Symtomen på förgiftningen brukar vara minskad aptit, förstoppning, trötthet, feber och svart diarré.
  • Lök. Ämnet alicin i lök är giftigt för hundar och det finns i både tillagad lök och rå lök. Hur stor mängd lök som är farligt vet man inte med säkerhet men ämnet leder till blodbrist. Symtomen brukar vara kräkningar, andningsbesvär, kramp, magsmärtor och diarré. Även denna förgiftning kan leda till att hunden dör.
  • Russin och vindruvor. Man vet inte säkert hur små mängder som är farliga men troligen handlar det om mer än ett par druvor. Vad som gör att vissa hundar reagerar och exakt vilket ämne som är giftigt vet man inte. Reaktionen kan leda till njursvikt och hunden kan kräkas och få diarré.
  • Glykol. Vätskor som innehåller glykol är till exempel spolarvätska och kylarvätska. Ämnet är mycket giftigt för hundar och tyvärr lockande då det smakar sött. Även mindre mängder är mycket farligt och glykolen bildar kristaller i njurarna. Förgiftningen brukar visa sig genom att hunden blir vinglig, törstig, kissar mycket och njurarna fungerar inte som de ska. Vid minsta misstanke måste man genast ta sig till en veterinär.
  • Nötter. De giftigaste nötterna för hundar är macadamianötter. Salta nötter som exempelvis jordnötter kan också ge hunden saltförgiftning. I värsta fall kan hunden dö men symtomen brukar vara kräkningar, dålig aptit, blod i bajset, slöhet och förlamning.
  • Salt. För mycket salt kan vara direkt livsfarligt och i synnerhet för mindre hundar. Förgiftningen artar sig som kräkningar, kramp, diarré och stelhet.
  • Xylitol. Tandkräm, tuggummi och sockerfritt godis kan innehålla xylitol som är lockande och sött men väldigt farligt för hundar. I värsta fall kan hunden dö. Symtomen brukar vara skakningar, kräkningar, slöhet och ibland medvetslöshet.
  • Deg. Vanlig bakdeg kan verka oskyldigt att ge en tiggande hund men det är obehagligt. Jästen gör att degen jäser i magen och hunden blir berusad.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*