Lista med 21 allergivänliga hundar

bästa Allergivänliga hundarna

Egentligen finns det inget som heter allergifri hund som har låga allergener generellt. Men det finns vissa raser som är mer lämpade och som kan kallas för allergivänliga hundraser. Detta har oftast ett samband med att dessa hundar fäller mycket mindre päls än många andra raser. Det kan dock också bero på att olika hundar oavsett ras har olika mycket allergener i hud och saliv helt enkelt – detta är individuellt från hund till hund och. Därför kan det vara smart att träffa din valp många gånger innan du bestämmer dig för att köpa hund, så att du kan se hur du reagerar med din allergi. Ibland kan dock valpar utlösa kraftigare allergi än vuxna hundar. Vi har gjort en allergivänliga hundraser lista för att hjälpa dig på vägen mot att hitta en passande hundras och kamrat att dela livet med!

 

1. Afghanhund

Vikt: 26 – 34 kg Storlek: stor Fäller: väldigt lite

Afghanhunden är en mycket ståtlig och intelligent hund som kan vara ganska envis men kärleksfull och en trevlig sällskapshund. Afghanhunden tillhör allergivänliga hundar som inte fäller. Den användes förr i världen vid jakt och är skickliga på att ta byten, vilket kan vara värt att tänka på när ni är ute i skog och mark. Rasen är också otroligt snabb och används idag bland annat till hundkapplöpning. Pälsen är lång och kräver mycket omvårdnad såsom bad, borstning och klippning, men de fäller extremt lite päls och brukar passa allergiker mycket bra. Du behöver lägga mycket tid på din vovve om du skaffar dig en afghan, men det är den absolut värd! De blir också ganska gamla – mellan 14-16 år och passar bra som familjehund. 

2. Pudel

Vikt: 20 – 32 kg Storlek: dvärg, mellan, stor Fäller: väldigt lite

Pudel

Pudeln är en extremt intelligent hundras som dessutom är en hund för allergiker. Dess päls är fluffig och lockig vilket kräver sin omvårdnad i form av borstning och klippning. Men den fäller nästan ingen päls alls och är en populär ras bland de som har problem med pälsallergi. Pudeln som kommer i tre olika storlekar; dvärgpudel, mellan och kunngspudel, är en utmärkt sällskapshund som gillar att hänga med på det mesta. De är lätta att lära upp och uppskattar exempelvis aktiviteter som agility, utställningar och att lära sig olika tricks. Pudeln har traditionellt sett använts både som jakthundar och som prydnadshundar – beroende på storleken. Man måste inte klippa pälsen i olika frisyrer men den behöver ses efter. 

3. Schnauzer

Vikt: 14 – 20 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Schnauzern är en rolig sällskapshund med en charmig mustasch. Den fäller väldigt lite päls och som föredras av allergiker i stor utsträckning. Trots att den har ganska lång päls kommer du inte att behöva rensa hemmet och kläderna på hundhår, men den behöver lite borstning och klippning för att hålla sig fri från tovor och för att borsta bort de hår som lossnat men inte ramlat av. Detta är en pigg och glad hundras som behöver ganska mycket motion och stimulans. Schnauzern är också högst intelligent och lätt att lära upp. Den älskar också bus och lek! Rasen passar också extra bra ihop med hästar och trivs även som stallhund. I Tyskland har den ett förflutet som just detta. 

4. Bichon Frisé

Vikt: 3 – 5 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Bichon Frisé

En bichon frisé är en mycket enkel och söt liten allergivänlig hund som har en ganska låg energinivå och som är mycket lättlärd. De är alltid glada och måna om att vara husse/matte till lags, vilket också gör rasen till en perfekt första hund om du aldrig haft hund tidigare. De trivs också bra ihop med andra hundar och är mycket barnvänliga. Pälsen är fluffig och lockig men fäller i stort sett ingenting. Du behöver dock borsta din vovve ganska ofta och verkligen ta hand om pälsen för att slippa tovor och hålla den i fint skick. En bichon frisé kan du också lära olika tricks om du har lite tålamod. Förr i världen användes nämligen rasen som bland annat cirkushundar.

5. Labradoodle

Vikt: 7-15 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Labradoodle

Labradoodle är en härlig blandras som är en blandning mellan labrador och pudel. Anledningen till att man avlade fram den här rasen var för att skapa en hund som kunde läras upp som servicehundar för synskadade som också lider av pälsallergi. Labradoren är nämligen en utmärkt servicehund och pudelns päls är som gjord för en allergiker med sin fluffighet och lockar. Resultatet blev lyckat och idag är labradoodlen en av de vanligaste sällskapshundarna. Detta är en perfekt familjehund som är med på det mesta. Den är också kärleksfull och lojal. Labradoodle räknas inte ännu som en egen ras men det är trots detta en utmärkt hund för dig som får kli i näsa, ögon eller hud av andra hundars päls.

6. Bichon Havanais

Vikt: 4 – 8 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Bichon-Hanavais

Bichon Havanais är en lättdresserad liten söt hundras som till skillnad mot många andra raser inte har några vall eller jaktinstinkter. Den kommer ursprungligen från Kuba och är en mycket populär sällskapshund som alltid är glad och vill vara sin ägare till lags. Pälsen är fluffig och fäller extremt lite päls. Du behöver heller inte klippa och trimma den här vovven som många andra raser, men borstning behövs regelbundet. Bichon Havanais allergi är mycket ovanligt bland människor och därför passar rasen utmärkt för dig som får kli i näsa, ögon eller hud av pälsdjur. Den är en mycket trevlig familjehund som också går ganska bra ihop med barn. Förr i tiden var den här rasen mycket populär bland aristokrati och adel som sällskapshundar. 

7. Italiensk vinthund

Vikt: 4 – 5 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Den minsta av alla vinthundraser är den Italienska Vinthunden som kan väga max 5 kilo och bli 38 cm hög. Rasen härstammar urpsurngligen från den Egyptiska Vinthunden och används idag i stor utsträckning som sällskapshund, men i andra länder än Sverige är de också mycket aktiva i hundkapplöpning eftersom de är extremt snabba hundar. Pälsen är mycket kort, tunn och liknar sammet i strukturen, varför den också fäller väldigt lite hår. Du behöver heller inte underhålla pälsen regelbundet genom borstning eller klippning – vilket är väldigt smidigt. Den italienska vinthunden passar allergiker perfekt tack vare just detta faktum. Rasen är också mycket tillgiven samt intelligent, men har en ganska kort koncentrationsförmåga. Av den anledningen bör du hålla alla träningssessioner korta. 

8. Samojed

Vikt: 20 – 25 kg Storlek: stor Fäller: väldigt lite

Samojed är en polarhund med ursprung från Sibirien. De är mycket aktiva hundar som behöver en hel del motion och äventyr för att bli balanserade och bra hundar. De kräver också en lite speciell uppfostran, så det är viktigt att du läser på om rasen innan du köper en valp. Samojed allergi är mycket ovanligt på grund av dess tjocka speciella päls som har ett inbyggt kvalsterskydd – vilket är som gjort för allergiker. Den här rasen passar bra i en friluftsaktiv familj som gärna är ute i skog och mark med sin hund på långa vandringar och annat skoj. En samojed är en vän för livet så länge du uppfostrar den på rätt sätt. Pälsen kan behöva lite borstning och ett bad då och då men i övrigt sköter sig den här kalufsen ganska bra på egen hand och det finns ingen risk att den hör jycken kommer frysa en kall vinterdag. Tänk dock på att en varm sommardag kan bli lite för varm för en samojedhund. 

9. Malteser

Vikt: 3 – 4 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Malteser är en av världens äldsta hundraser som finns skildrade 8000 år tillbaka i tiden. Det är en liten söt hund som dock inte härstammar från Malta som många tror – även om rasen har vissa kopplingar till ön på andra sätt. Maltesern har en ganska låg energi och behöver inte massor med motion – vilket gör att den passar en äldre person ganska bra. Dessa hundar är enkla att ha att göra med och är alltid glada, pigga eller med på lite gos! Dess päls fäller väldigt hår men kräver också regelbunden pälsvård för att hållas i gott skick. Malteser allergi är sällsynt och därför är det en bra hund för allergiker och för dig som vill slippa en massa päls i hemmet samt på kläderna.  

10. Bedlingtonterrier

Vikt: 8 – 10 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Bedlingtonterrier är en söt ras som påminner lite om ett lamm på grund av sin gråvita lockiga päls. Från början användes den här hundrasen i England på 1800-talet som arbetshjälp till gruvarbetare. De användes även till jakt och kamp. Men efter hand har en något lugnare och snällare ras avlats fram som numer är en populär sällskapshund. En Bedlingtonterrier är modig och har ett bra självförtroende – som de flesta terrierraser. Pälsen påminner en hel del om pudelns päls, vilket innebär att den fäller väldigt hår och är allergivänlig. Dock krävs det lite trimmning och borstning ganska ofta. Rasen har mycket energi och älskar att hänga med på långa promenader och äventyr. 

11. Chinese Chrested (kinesisk nakenhund)

Vikt: 4 – 6 kg Storlek: liten Fäller: ingenting

Kinesisk nakenhund

Den kinesiska nakenhunden som egentligen heter Chinese Crested Dog, är en härlig och rolig ras som har en medelhög energinivå och som är mycket intelligenta. Men det som kanske är mest uppenbart är att den knappt har någon päls på kroppen – bara på svansen, vristerna och huvudet. Det finns dock en variant av Chinese Crested Dog som har päls. En pälslös kinesisk nakenhund är en hund för allergiker eftersom den inte har den typ av mjäll som de flesta hundar med päls har och som kan reta upp en allergi. Kinesisk nakenhund är en trevlig familjehund som dessutom kan bli riktigt duktigt på agility och liknande hundsporter. De är mycket familjekära tack vare sin starka flockkänsla. Den här jycken bär alltid huvudet högt och är stolt över sin skönhet!

12. Lagotto Romagnolo

Vikt: 13 – 16 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Lagotto Romagnolo

Den här söta rasen vid namn Lagotto Romagnolo är en hund med ett otroligt luktsinne – just därför har de än idag använts mycket som tryffelhundar för att nosa upp och hitta den dyrbara svampen i marken. Men utöver sitt usökta luktsinne är dessa hundar även väldigt trevliga sällskapshundar som är lättlärda och som gärna hänger med på en långpromenad eller övar sök ute i skogen. Lagotto allergi är inget du behöver räkna med eftersom pälsen är perfekt för en allergiker, med sin tjocka, grova och lockiga struktur fäller den nästan inget hår alls. Rasen går också ofta väldigt bra ihop med andra hundar, vilket kan vara extra behändigt om du är ny som hundägare. 

13. Pomerian

Vikt: 4-5 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Pomeranian

Pomerian är en glad liten hundras som också är en rolig lekkamrat. De mycket aktiva och har hög energinivå. Pomerianen är kanske inte optimal i en småbarnsfamilj då den kan bli lite bitsk i trängda situationer och dessutom är den så liten att den kan bli skadad när det finns klåfingriga och klumpiga barn som springer omkring i hemmet. De älskar dock uppmärksamhet och är mycket intelligenta hundar som du enkelt kan lära olika roliga tricks. Pälsen fäller i stort sett inget hår men kan behöva borstas ganska ofta. Pomerian allergi är mycket sällsynt av den här anledningen. Är den en söt, liten, smart, aktiv och busig hund du är ute efter är en pomerian perfekt. 

14. Yorkshire Terrier

Vikt: 3.2 – 3.5 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Yorkshire terrier

Låt dig inte luras av den lilla Yorkshire terrierns storlek – detta är en orädd och alert vovve som också är en väldigt populär sällskapshund. En yorkshire terrier väger sällan mer än ca 3,2 kilo, vilket gör den till en hund som är lätt att hantera. Pälsen är lång och påminner mer om hår än om päls egentligen. Den fäller nästan inget hår alls på grund av detta och yorkshire terrier allergi är mycket sällsynt. Många allergiker köper just den här rasen för att den speciella pälsen inte triggar igång allergi. Du kommer dock behöva borsta igenom pälsen ordentligt en gång om dagen. Vill du träna agility med din vovve är det heller inte helt omöjligt med en yorkshire terrier!

15. Airedaleterrier

Vikt: 23 – 29 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Airedale terrier

Airedale terriern är en hundras som använts mycket till råttjakt och utterjakt förr i tiden men numer är den också en populär sällskapshund för den aktiva hundägaren som gillar att motionera. Airedale terriern behöver nämligen mycket motion och aktivitet för att bli en välmående balanserad vovve. Den lockiga pälsen består av två lager och fäller väldigt lite hår. Du behöver bara borsta igenom pälsen en gång i veckan med en stålkamm så håller den sig fräsch och fin. Dessutom dreglar den här rasen väldigt lite, vilket är uppskattat bland allergiker. Rasen är väldigt mångsidig och används både inom polis och militär som servicehundar på olika sätt. Airedale terriern är mycket intelligent och går även bra ihop med barn. 

16. Basenji

Vikt: 9 – 11 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Basenji

Precis som maltesern tillhör Basenji en av de äldsta hundraserna i världen. De är ursprungligen jakthundar från afrika men används även som sällskapshundar runt om i världen. Något som är ganska unikt med basenjirasen är att de inte kan skälla. Istället ger de ifrån sig ett annat läte som kan likställas med en liten joddling till exempel. En annan sak som är uppskattat med den här rasen är att den är extremt renlig av sig och putsar sin korta sammetsliknande päls väldigt ofta. Dessutom fäller den nästan inget hår och passar en allergiker mycket bra. Rasen har en ganska hög energinivå och en bra hälsa generellt – de kan bli mellan 14-16 år gamla. Det finns målningar i pyramiderna som tros avbilda just en Basenji eftersom det är en hund med spetsliknande öron som har en klocka runt sin hals. Än idag finns det faktiskt jägare i afrika som använder sig av klockor på hundarna för att höra vart de är när de jagar – eftersom hunden inte kan skälla. 

17. Irish softcoated wheaten terrier

Vikt: 18 – 20.5 kg Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

En Irish softcoated wheaten terrier är kanske inget för en nybörjare eftersom det är en ganska envis och självständig vovve som använts mycket till jakt av skadedjur på gårdarna på Irland. Det är ett riktigt drag i den här hunden och den kräver en ägare som har erfarenhet och pondus. Men när du väl får pli på din hund blir det en kamrat för livet, som dock kanske inte främst lever för att behaga husse eller matte utan som har en stark egen vilja. En perfekt buskamrat är det dock helt klart. En sak som är riktigt bra med Irish softcoated wheaten terrier är att den inte fäller hår. Rasen har en speciell typ av päls som är mer hårliknande och som passar allergiker mycket bra. Men kom ihåg att du behöver borsta igenom pälsen ganska ofta och ta hand om den.

18. Kerry blue terrier

Vikt: 15 – 18 kg  Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en speciell ras som har sitt ursprung på Irland precis som Irish softcoated wheaten terrier. Där har de använts som en mycket mångsidig allround hund som kunde hantera det mesta – allt från jakt till vakt, vallning och ta hand om skadedjur. Rasen är mycket smart samt har en hög energinivå vilket innebär mycket motion och aktiviteter. Den kan ha en tendens till hundaggressivitet om du inte ger hunden tillräckligt med stimulans. Kerry Blue Terrier passar utmärkt för en allergiker eftersom dess päls inte har någon underull och därmed inte fäller hår. Däremot måste du bada jycken ca var 14:e dag och därefter föna pälsen tills den blir torr. Så det här är ingen hund för dig som är lat så att säga!

19. Mexikansk nakenhund

Vikt: 15- 20 kg Storlek: mellan Fäller: inget, har ingen päls

Mexikansk nakenhund

Kan det blir mer allergivänligt än att ha en hund som helt saknar päls? Nej, vi tror nästan inte det. Den mexikanska nakenhunden är ett alternativ om man verkligen lider av stark pälsdjursallergi men ändå väldigt gärna vill ha en hund i ditt liv. Mexikansk nakenhund är en pigg och livlig ras som också är mycket intelligent och lättlärd. Rasen används både som sällskapshund och för uställning, lydnad och i vissa fall agility. Det enda du behöver tänka på vad det gäller hundens hud är att skydda den på både sommar och vinter från solskador och kyla. En bra idé är att inhandla ett hundtäcke inför den kallare säsongen. 

20. Shih Tzu

Vikt: 4.5 – 8 kg Storlek: liten Fäller: väldigt lite

Shih Tzu

Du som letar efter en riktigt mysig familjehund som bara vill vara där ni är och vara en del av flocken – då ska du välja en söt liten Shih Tzu. Rasen kommer ursprungligen från Tibet där man exempelvis ofta gav bort Shih Tzus som gåvor till det kinesiska hovet. Den här rasen går också mycket bra ihop med andra hundar vilket alltid är skönt och smidigt. De fäller heller inte alls mycket hår tack vare den långa hårliknande pälsen. Dock kräver den sin omvårdnad, vilket består av bad varje vecka samt regelbunden borstning. Shih Tzu allergi är mycket ovanligt. 

21. Irländsk vattenspaniel

Vikt: 10-15 kg  Storlek: mellan Fäller: väldigt lite

Irländsk vattenspaniel

Som man kan höra på namnet är den Irländska vattenspanieln en hundras som använts mycket som vattenapportör. Dessa hundar är lättlärda men kan kräva lite erfarenhet och en bestämd hand som även är kärleksfull. En Irländsk vattenspaniel kräver mycket tid och träning. Den har också en päls som passar väldigt bra om du är allergiker. Pälsen är lockig och behöver kammas iallafall en gång i veckan, men fäller i stort sett ingenting alls. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*