Bästa hamsterburen 2023 – ett mysigt bo till din hamster

Bästa hamsterburen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Hamstrar är söta små djur som finns i många svenskars hem som husdjur idag. De sköter sig mest själva och är oftast vakna på natten, men du behöver se efter din lille kompis och se till att hen har det bra. Vi har tittat på en samling olika burar och utsett bästa hamsterburen i tre priskategorier; premium, mellan och budget. Det är superviktigt med en bra bur som hamstern kan röra sig fritt i och som har bra luftgenomsläpp. Galler eller någon form av nät är bäst. Kom ihåg att hamstrar helst ska bo själva eftersom det kan bli slagsmål annars. Dvärghamstrar kan fungera ihop som syskon, men inte alltid när de blir lite äldre och könsmogna.

Hamstrar gillar att krypa i rör, gräva och kunna sitta högt upp någonstans och spana ut över sin omgivning. Därför är det viktigt med en bra och rymlig hamsterbur som gärna har olika nivåer och träningsmöjligheter, såsom en hamsterbur med gym. Tänk också på att en hamster kan gnaga sig igenom både plast, trä och tunnare metall – se därför till att buren helst har rundande hörn för att undvika gnagande. Använd lämpligt strö i buren samt någon form av skål med sand som den kan gräva i. Ett hamsterhjul är också ett måste för att den lille rackarn ska kunna motionera ordentligt. Se nu hur det gick i vårt hamsterbur bäst i test!

Hamsterbur Bäst i test

TecTake Hamsterbur av trä - bästa hamsterburen premium

hamsterbur bäst i test
  • Lyxig
  • Stor
  • Flera nivåer
  • Bra luftgenomsläpp
  • Två vippbrädor ingår
  • Två hus
  • Öppningsbart gallertak
  • Två nivåer
  • Väldigt luftig
  • Hus ingår
  • Hamsterhjul ingår
  • Hus ingår
  • Matskål ingår
  • Vattenflaska ingår
  • Enkel att rengöra
  • Stor
  • Luftig
  • Tyst hamsterhjul ingår
  • Flera nivåer
  • Vattenflaska ingår
  • Matskål ingår

Bästa hamsterburen

När du ska köpa en hamsterbur är det viktigt att tänka på vilken sorts hamster du har eftersom en del burar är anpassade efter specifika sorter vad det gäller vissa avstånd i hamstergymet osv. Men det brukar framgå i beskrivningen på buren. Tänk även på att köpa en så stor bur som möjligt, för att ge hamstern tillgång till fri rörlighet i olika nivåer. Vi har exempelvis tittat på luftgenomsläpp, storlek, vad som ingår och hur prisvärd buren är, i vårt test. Läs nu mer om våra vinnare!

TecTake Hamsterbur av trä - bästa hamsterburen premium

Mått: (LxBxH): ca. 115 x 60 x 58 cm

hamsterbur bäst i test

Här har vi hamsterburarnas Rolls Roys från TecTake där din lille vän får gott om plats både på höjden, bredden och längden. Buren är byggd i trä och har 3 våningar samt plexiglas och ett gallertak som släpper igenom luften exeptionellt bra samtidigt som hamstern kan se ut över omgivningen. Detta är en stor bur med två små hus där hamstern kan krypa in och sova eller gömma sig. Det ingår också två vippbrädor som den lille kan springa upp och ner på, samt en liten matskål. 

Vi gillar den här buren eftersom den känns så lyxig och rejäl. Hamstern har gott om plats att röra sig på – som ett litet mansion i miniformat. Du måste själv komplettera med vattenflaska, hamsterhjul och andra träningsredskap, men det gör inget då du får mer möjligheten att göra buren mer personlig och anpassad efter just din hamster. Den här pjäsen kan du ha i evigheter och även använda till vissa andra små djur och gnagare om det behövs. Det finns en bricka under buren som du smidigt kan dra ut för att rengöra och även taket går att öppna, samt den nedre främre delen på buren. Tänk på att inte placera buren i direkt solljus då det kan bli lite för varmt där inne. Men absolut bästa hamsterburen i premiumklassen i detta hamsterbur bäst i test!

Fördelar: lyxig, stor, rejäl, bra luftgenomsläpp, 3 nivåer, mångsidig
Nackdelar: hamsterhjul och vattenfalska ingår ej, kan bli lite för varm om buren står i solen

Mått:  46 x 29 x 37,5 cm (L x B x H)

Har du precis köpt din hamster och behöver en bra bur snabbt som har allt det som behövs från start – kolla då in bästa hamsterburen i mellanklassen i vårt test. Ferplast Hamsterbur Duo har allt din lille gnagarvän behöver såsom gott om plats, bra luftgenomsläpp, ett litet hus, ett bra hamsterhjul för motion och två olika nivåer så att hamstern kan sitta och spana där uppe. En rymlig matskål ingår också samt en vattenflaska. 

Det vi gillar med den här buren är att den är så luftig och härlig samt att du får allt du behöver till din hamster i samma paket så att säga. Det enda du själv behöver köpa till är ströt till botten. När det är dags att städa buren kan du bara knäppa bort underredet från själva gallret och städa ur hur enkelt som helst. Här kommer din vän att trivas riktigt bra!

Fördelar: allt ingår, luftig, 2 nivåer, lätt att städa
Nackdelar: inte så stor

Mått: 35.99 x 50.01 x 45.01 cm

Med den här hamsterburen får du och din gnagare mycket för pengarna och en ganska stor rymlig bur med mycket aktivteter för hamstern att pyssla med. Botten på konstruktionen är av plast och själva buren i metallgaller som släpper igenom luften bra. Det ingår både olika nivåer, ett fast hamsterhjul, en stor matskål och en vattenflaska. Det finns även ett litet krypin för den lille att softa och ta det lugnt i. 

Denna bur passar utmärkt till de flesta hamstrar och små gnagare, dock inte till Roborovskis dvärghamstrar. Den är idealisk för syriska och ryska hamstrar. Vi utser den till bästa hamsterburen i budgetklassen eftersom du får en riktigt bra, rymlig bur som har allt din hamster behöver. Här kan den hoppa upp och ner mellan alla olika nivåer och hus eller ta en gym-runda i det helt tysta hamsterhjulet när andan  faller på. Lätt att rengöra är den också eftersom du bara kan spänna loss själva burdelen från bottenlådan. Dessutom är den enormt prisvärd och en bra första bur!

Fördelar: stor, luftig, tyst hamsterhjul, flera nivåer, vattenflaska, matskål, hus
Nackdelar: passar inte Roborovskis hamstrar

Andra testade hamsterburar

Om ingen av modellerna som är vinnare i vårt bäst i test av hamsteburar passar dig och din hamster i smaken, kan du även ta en titt på alla andra modeller vi jämfört med. Även bland dessa finns en del guldkorn som kanske kan bli ditt lilla husdjurs framtida hem. De flesta av dessa varianter är mycket lägre i höjd än vinnarna i testet. En hög bur ger hamstern mer möjlighet att klättra och aktivera sig, men en lägre bur kan absolut fungera helt okej, speciellt för transport eller små utrymmen som en husvagn till exempel. Enligt lag måste dock en hamsterur ha en golvyta på minst 40×30 cm. 

Alaska hamsterbur

Mått: B 85 x D 48,5 x H 44 cm

Alaska hamsterbur test

Här har vi en ganska bred och stor bur, klar att flytta in i, som har en extra djup bottenbalja. Det är perfekt för en hamster som gillar att gräva instinktivt. Botten är av plast och buren av metallgaller som enkelt kan lyftas av från botten när du ska rengöra. Den har även en rolig rutschkana som hamstern kan ha mycket skoj med. Uppe på plattformen finns en liten igloo där man kan lägga sig för att sova en stund eller bara gömma sig i.

Du kan öppna buren via två dörrar; en på sidan och en i taket. Via dessa två vägar är det enkelt att få tag på ditt djur när det behövs. Fyll gärna botten nästan ända upp med strö så att hamstern kan gräva runt ordentligt för att få stimulans och motion. Vi tycker att detta är en riktigt bra bur som kan fungera perfekt som ett temporärt sommarboende eller som ett fast boende.

Fördelar: bred, rutschkana, extra djup
Nackdelar: inte så hög

Mått: 78 x 48 x 33 cm (L x B x H)

Den här buren från Beeztees är väldigt låg men har en djup balja där hamstern kan gräva samt ett luftigt svart galler som släpper igenom bra med luft i bohaget. Det finns en extra nivå i buren där det står ett litet hus och en matskål. När den lille behöver aktivera sig finns ett bra hamsterhjul där de små tassarna kan springa i evigheter och få utlopp för all energi. Buren passar både hamstrar av olika slag samt möss. Vattenflaska ingår ej men är enkelt att komplettera med. 

Vi skulle inte rekommendera detta boende någon längre period för din hamster eftersom den är så låg i modellen. Men den kan absolut passa bra i sommarstugan eller husvagnen exempelvis. Väldigt enkel att städa genom att bara lyfta av gallret från bottenlådan. Handtagen på taket är också bra i transportsammanhang.

Fördelar: luftig, hamsterhjul ingår, hus ingår, en extra nivå, matskål, lätt att städa
Nackdelar: väldigt låg, ingen vattenflaska

TecTake Hamsterbur Goldie

Mått: (LxBxH): ca 95 x 50 x 50 cm

tectake hamsterbur i trä

Rymligt är alltid bra oavsett vilket bohag det gäller för ett hudsjur och den här hamsterburen är riktigt stor. Byggd i trä och med plexiglas längst fram så att du hela tiden kan se vad din lille vän har för sig där inne och hamstern själv kan se ut. En trevlig modell som gör att du kan interagera med hamstern på ett annat sätt än med en liten djup bur där djuret kan gömma sig lätt. Har får du mer uppsikt.

Dessutom finns det tre olika nivåer att springa upp och ner emellan samtidigt som e finns ett mysigt hus uppe i ena hörnet. Där kan hen dra sig tillbaka och få en lugn stund. Taket går att öppna och är gjort av ett nät så att det ska komma in tillräckligt med luft i buren. Ställ den dock inte i solen eftersom det kan bli varmt med plexiglaset. När du ska städa buren kan du bara dra ut brickan längst ner och snabbt städa ur och göra det fräscht. Ett mycket bra fast boende för din bästa vän – hamstern.

Fördelar: rymlig, rolig interaktion tack vare plexiglaset, lätt att städa, 3 nivåer, hus
Nackdelar: inget hamsterhjul, ingen vattenflaska, kan bli för varm om den står i solen

Mått: 59 x 38 x 29 cm (B x D x H)

Denna enkla hamsterbur med hjul har allt din gnagare behöver i ett mindre format. Det är inte den största buren vi sett precis, men den kan fungera perfekt för semestern eller sommarstugan till exempel. Den har både ett litet hus, en matskål, vattenflaska och ett hjul som hamstern kan springa loss i när behovet finns. 

Lådan som är av plast är djup vilket ger plas för grävning och mycket strö. Här kan din hamster ha det riktigt bra i kortare perioder. Men för längre tids boende kan du behöva en lite större bur.

Fördelar: allt ingår
Nackdelar: liten

Vanliga frågor och svar om hamsterbur

  • Guide – Välj rätt hamsterbur

    De flesta hamsterburar passar även de flesta typer av hamstrar, men det kan finnas undantag. Det du dock ska tänka på är hur länge hamstern ska bo i buren (om det är tillfälligt eller ett fast boende). 

    Sommarbur - då passar det bra med en mindre, enklare bur som du lättare kan trasportera och ha med dig till mindre utrymmen än ditt hem. 

    Fast boende - hamsterns fasta boende ska ha mycket plats och allt som hamstern behöver för att kunna aktivera sig.

  • Hur stor måste hamsterburen vara?

    Enligt lag måste botten på en hamsterbur vara minst 40x30 cm, men du får gärna köpa en större bur än så eftersom det är minimimåttet. Ju större bur desto bättre för din hamsters välmående och naturliga beteende.

  • Kan hamstern vara i buren hela tiden?

    Hamstern trivs ganska bra i sin bur och kan vara rädd till en början innan den blir tam, vilket gör att den kan vara svårare att plocka upp och kela med. Vilket du bör göra då och då, annars är det ingen större vits med att ha din lille vän som husdjur. Den klarar sig dock utan att få komma ut så länge den har allt den behöver i buren

  • Vad måste finnas i en hamsterbur?

    I en hamsterbur måste det finnas tillgång till färskt vatten, helst via en en speciell droppvattenflaska du fäster på gallret. Det ska också finnas mat så klart, samt ett litet hus där hamstern kan söka skydd och sova. En hamsterbur med hjul är ett måste så att den lille vännen kan få tillräckligt med motion och stimulans. Luftgenomsläppet måste också vara bra så att det inte blir fuktigt buren.

  • Hur ofta ska man städa hamsterbur?

    Det räcker med att städa ur hamsterburen en gång i veckan för att hålla den fräsch eftersom hamstern är så liten. 

  • Är hamstrar rumsrena?

    Ja, hamstrar vänjer sig vid att gå på toaletten på ett speciellt ställe, varför du kan lägga toaströt på den platsen för att underlätta rengöringen. 

  • Kan man bygga en hamsterbur själv?

    Ja, om du har kunskapen kan du bygga en egen hamsterbur. Men tänk på att storleken måste vara minst 40x30 cm på bottenlådan och att det ska vara bra luftgenomsläpp, samt att hamstern inte ska kunna rymma eller gnaga sig ur materialet som buren är byggd av. Använd heller inget material som kan vara giftigt för hamstern. Glöm heller inte bort att det ska finnas en liten platå att spana ner ifrån och att det ska vara lätt att städa ur buren samt hålla den fräsch.

  • Hur ska man inreda en hamsterbur?

    En hamsterbur kan inredas på alla möjliga olika sätt, men det som måste finnas är en platå att spana ner ifrån, ett litet hus/hydda, någonstans att gräva (i ströt) stegar för att ta sig mellan olika nivåer i buren, rör att krypa genom och ett hamsterhjul där hen kan springa för glatta livet.

  • Vad kostar en hamsterbur?

    En hamsterbur kan kosta allt mellan 300 kr upp till flera tusen kronor. Det beror på hur lyxig modell man är ute efter. Men du kommer väldigt långt med en hamsterbur i mellanklassen som har lite höjd och djup.

  • Vilken hamsterbur är bäst?

    Vi vill verkligen rekommendera bästa hamsterburen i premiumklassen i vårt hamsterbur bäst i test - nämligen TecTake Hamsterbur av trä som är riktigt rymlig, har 3 olika nivåer och två hus. Som ett lyxigt fast boende till din hamster är den perfekt och dessutom ganska snygg!

  • Är det viktigt att ha ett hjul i hamsterburen?

    Ja, det är väldigt viktigt att ha en hamsterbur med hjul eftersom den annars inte får någon motion. En hamster ska egentligen vara ute och springa i naturen, vilket den inte kan i buren på det sättet. Därför behöver den få utlopp för sin energi och naturliga beteende genom att springa i hjulet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*