Bästa hamsterburen

När man har en hamster som husdjur så krävs det också en del tillbehör för att hamstern ska trivas och för att man ska kunna ta hand om den på allra bästa sätt.

Det största inköpet man gör när man skaffar sig en hamster är den bur som den sedan ska bo i. Storleken på buren är av stor vikt så att den är tillräckligt stor och rymlig så att hamstern kan röra sig fritt i buren och även få utlopp för dess naturliga instinkter. Vidare är det viktigt att buren är rymningssäker så att hamstern inte kan komma ut i det fria och skada sig eller komma bort. Buren ska också vara säker att vistas i för hamstern och det får inte förekomma någon skaderisk. Höjden på buren spelar också in då en hamsterbur normalt är något lägre än andra burar, detta för att hamstern inte ska kunna klättra på burens galler och därmed trilla ner och skada sig.

I buren ska det också finnas strö som underlag, det vanligaste underlaget är vanligt spån men det finns också andra alternativ att använda sig utav, till exempel halm. Det är också vanligt att man kombinerar olika underlag till olika delar av buren, att man har spån i botten men också blandat med halm för att hamstern ska kunna boa in sig.

Det finns också en hel del inredning och tillbehör som man kan köpa till för att göra buren ännu mer trivsam. Hamstrar gillar till exempel att ha någon form av hus eller bolåda där den får chans att sova, gömma sig och boa in sig. Bohuset brukar man ha halm i för att det ska bli extra trivsamt och mysigt att vistas i.

Vidare så bör man inreda hamsterns bur med några saker som inbjuder till aktivitet. Hamstrar gillar att röra på sig och springa runt vilket den måste få utlopp för. Detta kan man uppmuntra genom att inreda buren med hjul som hamstern kan springa i, olika tunnlar och rör som den kan springa igenom, saker att hoppa upp på men också saker att gnaga på eftersom att hamstern är en gnagare.

Vissa hamstrar blir också nästintill rumsrena och gillar att uträtta sina behov i ett speciellt hörn, dessa hamstrar brukar uppskatta att ha en toalett i det ena hörnet som bör vara fylld med någon typ av sand. En toalett underlättar också städning av buren då det räcker att tömma och rengöra toaletten ofta och göra en grundlig städning av buren lite mer sällan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*