Bästa hundfodret 2024 – nyttig och näringsrik mat till din hund

hundfoder bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Lika viktigt som det är för oss människor att få i oss rätt sorts mat som är nyttig för oss, är det att din hund äter rätt sorts hudmat för just den individen. Vi har gjort ett test på hundfoder och utsett bästa hundfoder i tre prisklasser; budget, mellan och premium. Det gör det lite enklare för dig att välja rätt bland alla varumärken och ingredienser som finns på torrfoder och färskfoder.

Om din hund ska få de bästa förutsättningarna för ett friskt och bekvämt liv är det enormt viktigt med ett bra torrfoder till hund, som innehåller alla de näringsämnen vovven behöver samt saknar de ingredienser som den eventuellt inte tål. Att byta till en kost som passar din hund bättre kan göra enorma förändringar i jyckens liv och ge en högre livskvalité. När det gäller just hundmat är det bättre att betala lite extra om du får en bra produkt. Billig hundmat är ofta näringsfattig och tråkig i smaken. Läs vidare för att se vilka torrfoder och färskfoder som blev vinnare i vårt bäst i test!

Hundfoder Bäst i test

 • Ska efterlikna hundens naturliga kost i det vilda
 • Frystorkade inslag
 • Smakfullt
 • Inga högglykemiska kolhydrater så som ris eller majs
 • Väl anpassat till hundens naturliga behov av en kött- och proteinrik kost
 • Hundfoder utan spannmål
 • Ingredienserna levereras till fabriken i färskt tillstånd
 • Passar nästan alla hundar
 • Spannmålsfritt hundfoder
 • Brynt bison och viltkött
 • Full med antioxidanter
 • Lättsmält energi
 • Bra för långsam ämnesomsättning
 • Bra för känslig mage
 • Innehåller nöt, gris, kyckling och grönsaker
 • Spannmålsfritt hundfoder
 • God smak

Bästa hundfodret

Det vi har tittat på i vårt hundfoder test är hur smaklig maten är, eftersom vissa hundar kan vara ganska kräsna och vägra äta sin mat. Man kan lätt avgöra om den smakar gott genom att lukta på hundmaten och känna på konsistensen. Om den doftar mycket och känns näringsrik i konsistensen är det ett bra tecken. Hundmat ska inte vara grå och färglös. Många hundägare nuförtiden eftersöker också hundfoder utan spannmål, eftersom vissa hundmagar kan vara känsliga eller rent utav allergiska mot det. Spannmål används främst som utfyllnad i maten för hundar som inte behöver så mycket köttinnehåll och protein. Det är sällan någon hund som mår dåligt utan spannmålet. Självklart är det också viktigt hur fodret tillverkas och om det är bra ingredienser i övrigt. 

Vikt: 2 kg Spannmål: nej

Hunden är människans bästa vän och förtjänar också det bästa på alla sätt och vis. Detta högklassiga torrfoder för hund är bland det bästa du kan hitta och efterliknar hundens naturliga kost som den hade haft i det vilda. Här finns frystorkade och färska inslag av kyckling, kalkon, makrill, sill, linser, gurkmeja, pumpa, färsk spenat och mycket, mycket mer. Ingredienserna som kommer från Kanada, levereras helt färska till fabriken där fodret tillverkas och är helt fria från konserveringsmedel. Istället för ris, vete, majs och liknande använder man sig här av färska grönsaker och bär. 

Det här är ett riktigt bra torrfoder till hund som är mycket smakrikt och fyllt av näringsämnen. En kost som passar nästan alla hundar, även de med känslig mage. Med den här hundmaten kan din hund känna sig som en riktig hund. Din fyrfotade vän kan hålla en jämn blodsockernivå med detta foder och ger hunden det dagliga behovet av kött och protein. Vi är riktigt nöjda med maten och vovven älskar den. Helt klart bästa hundfodret i premiumklassen just nu!

Vikt: 2 kg Spannmål: nej

En smak av det vilda är något som de flesta jyckar verkligen inte har något emot. Det kan du också servera din hund med fodret Taste of the Wild från Canine High Prairie. Basen i maten består av bison och hjort men även en hel del olika grönsaker såsom ärtor, sötpotatis, blåbär och hallon. Med den här kosten får vovven en kompott som är full av antioxidanter som på ett naturligt sätt skyddar kroppen mot skador och sjukdomar. 

Detta är ett bra hundfoder utan spannmål som har en härlig doft samt smak. Din jykke kommer troligen älska det även om hen är kräsen. Det lockar alltid fram lite extra intresse från hundens sida när det doftar vilt! Vi är lite smått förälskade i det här fodret och kan varmt rekommendera det till i stort sett alla hundar. Det är även skonsamt mot magen samt lättsmält eftersom det inte innehåller spannmål. Vi utser detta till bästa hundfoder i mellanklassen och råder dig att prova det!

Vikt: 3 kg Spannmål: nej

Om din vovve har känslig mage eller långsam ämnesomsättning kan det här trevliga fodret passa väldigt bra. Passar också bra som infasningsfoder. Doften är god och kommer med allra största sannolikhet att göra din vovve mer sugen på att glufsa i sig maten. Du får fler kilon för pengarna här än med de övriga två vinnarna i detta test av hundfoder.

Ingredienserna består bland annat av nöt, gris och kyckling, samt morot. broccoli, äpple, sallad och kallpressad solrosolja. Något spannmål ser vi inte röken av här utan det här är en kost som är mer avskalad och enkel. Hunden får det den behöver i form av näring och protein och plånboken behöver inte lida allt för mycket. Tack vare de trevliga ingredienserna och den generösa mängden i påsen får det bli bästa hundfodret i budgetklassen enligt oss!

Andra testade hundfoder

Men hundar är trots allt individer och vad som fungerar för en vovve kanske inte gör det för en annan. Därför kanske inte vinnarna i vårt test passar just din hund. Av den anledningen tänkte vi nu även gå igenom alla andra torrfoder vi testat i den här recensionen. Någon av dessa kan säkert passa din hunds behov och smak.

Vikt: 2,3 kg Spannmål: nej

Eukanuba NaturePlus Adult är ett foder med lamm men utan spannmål. Det passar mellanstora hundar som väger mellan 10-25 kilo och som är mellan 1-7 år. Basen i ingredienserna består av färskfruset lamm som bidrar till bildandet av bra, fasta muskler. Du hittar också Omega-6 och Omega-3 fettsyror i fodret som främjar frisk hud och päls. 

Det finns inga tillsatta smak- eller färgämnen i maten och inget tillsatt GMO. Därmot har de lagt till natriumhexametafosfat, vilket är en mineral som motverkar tandstensbildning. Vi skulle säga att detta är ett riktigt bra allroundfoder som täcker alla de områden som är viktiga för en hälsosam jycke. Alla hundar tål dock inte lamm, men annars är det ett utmärkt alternativ.

Vikt: 4 kg Spannmål: ja

Detta är ett hundfoder som passar medelstora hundar men som är specifikt inriktad på raser som exempelvis Australisk Kelpie, Keeshound och Beagle. Maten innehåller både majs och vete, vilket inte är optimalt för andra raser. Men annars är det ett bra torrfoder till hund som smakar bra samt stärker det naturliga immunförsvaret. Det finns både nöt, fågel och fläsk bland ingredienserna samt fiskolja och andra mineraler.

Med den här hundmaten får hunden en bra kost som främjar ett hälsosamt liv med bra hud, päls, leder och mag- och tarmsystemet. Priset är också rimligt i förhållande till vikten på påsen.

Vikt: 3 kg Spannmål: ja

Purina PRO PLAN Medium Adult är ett hundfoder som är baserat på kyckling, vete, majs, animaliskt fett, mineraler samt en del andra näringstillsatser. Det är inget stort fel på den här maten, det finns betydligt värre, men tyvärr innehåller den både spannmål och en hel del tillsatser som inte känns så naturliga, även om de är näringsämnen. Vi ser hellre ett hundfoder utan tillsatser och där näringsämnena finns i själva råvarorna i maten istället. 

Men om det kniper kan du absolut använda det här fodret utan problem, så länge din vovve tål spannmål. Doften och konsistensen är helt okej, men inte det roligaste man kan hitta på marknaden. Passar normalaktiva hundar och främjar hälsosamma leder och hud bland annat.

Vikt: 5 kg Spannmål: nej

Om du har en mycket aktiv hund som tränar mycket och behöver bygga muskler men inte lägga på sig så mycket fett, kan det här färskfodret från Vom Active vara riktigt bra. Håller du på att träna upp hunden innan tävlingssäsong eller efter att en skada inträffat som behöver rehabilitering och uppbyggnad passar det extra bra.

Ingredienserna består av kyckling och biprodukter från nöt samt tillsatta mineral och vitaminer såsom koppar, selen och biotin. Eftersom fodret har en låg halt kolhydrater passar det även för överviktiga hundar. Färskfoder brukar heller inte vara några svårigheter att sluka för en hungrig jycke, när alla dofterna verkligen kommer fram.

Vikt: 5 kg Spannmål: nej

Denna vill vi utse till bästa seniorfodret för hund tack vare sin nyttiga kompostion av näringsrika och smaskiga ingredienser som gör en gammal vovve nöjd och glad. Leder, hud och päls får sitt genom Omega-3 och Omega-6 fettsyror. I övrigt består basen av kyckling och grönsaker såsom morot, ärtor och sötpotatis, samt trevliga, lugnande inslag av kamomill och ringblomma. 

Fodret har en hög andel kött och låg andel kolhydrater och passar därför bra för att gå ned i vikt eller för att behålla vikten på din hund. En gammal jycke behöver lite extra omvårdnad och anpassad kost och detta är ett mycket bra torrfoder som vi kan rekommendera. Priset är också rimligt och gör inte hål i plånboken.

Vikt: 1,5 kg Spannmål: ja

Små hundar kan inte äta lika stora bitar som en mellanstor eller stor hund. Det här fodret från Hills är anpassat just för små hundars munnar. Innehållet består av lamm och ris som bas, sedan har man även lagt till andra tillsatser såsom mineraler, linfrö, spenatpulver och betakroten. En helt okej kompott för en liten hundmage och hundkropp. Doften är rik och hunden gillar de små gobitarna. 

Eftersom detta hundfoder innehåller spannmål kanske det inte passar alla hundar men i övrigt får den i sig allt den behöver för ett hälsosamt liv. Det finns inga artficiella smak- eller färgämnen i maten och inget konserveringsmedel. Det gillar vi!

Vanliga frågor och svar hundfoder

 • Så väljer du rätt hundfoder - guide

  Innan du köper hundfoder ska du tänka på vilken ras du har, hur stor hunden är och hur dess dagliga liv ser ut. Om din hund är mycket aktiv behöver den en kost som passar för ett aktivt liv och har du en gammal, trött hund behöver du något annat. Sedan kan det finnas andra specifika behov som behöver tillgodoses också.

  Aktiv hund - behöver ett foder med mycket protein och kolhydrater. Men om syftet är att bygga muskler och inte bygga fett krävs ett foder med lägre kolhydratandel och mer protein.

  Gammal hund - äldre hundar får ofta problem med lederna och har känsligare mage, därför behöver dessa individer ett hundfoder med mycket omega-3 och omega-6 och andra ämnen som är bra för lederna. Magen mår bra av ett fettsnålt foder.

  Liten hund - små hundar behöver en mindre storlek på sina mumsbitar än andra hundar, men i övrigt är det oftast samma typ av kost för de små hundarna - efter behov.

  Allergisk hund - många hundar idag utvecklar olika allergier mot den hundmat de serveras. Ofta är det spannmål och vissa typer av köttproteriner som kan utlösa allergin. Den kan då yttra sig som hudproblem eller magproblem exempelvis. Välj ett foder som inte innehåller spannmål. Lamm kan fungera bra för allergiska hundar, men det kan också vara tvärtom. Alla är olika. Leta efter ord som "hypoallergen" på förpackningen. 

 • Spannmål i hundmat

  Spannmål i hundmat var vanligare förr i Sverige, men idag finns det allt fler alternativ utan spannmål. Alla hundar tål inte spannmål och det används främst som en utfyllnad i fodret. 

 • Högenergifoder för väldigt aktiva hundar

  Har du en hund som är väldigt aktiv och som tränar mycket eller är arbetande hund, krävs ett högenergifoder så att vovven orkar med hela dagen och inte tappar i vikt. Tänk på att byta ut detta om hunden har en lugnare period så att den inte lägger på sig i vikt.

 • Kosttillskott till hundar

  Det finns olika kosttillskott till hundar, men det är inget du ska överdriva med och du bör konsultera en veterinär eller undersöka saken noga innan du ger hunden något. Men annars finns det precis som för människor vissa tillskott du kan ge hunden för att den ska få starkare leder och bättre päls till exempel. Men mycket av dessa ämnen får hunden i sig via ett bra hundfoder.

 • Hund allergisk mot hundmat

  Vissa hundar kan utveckla matallergi tack vare genetiska problem exempelvis. Om din hund är allergisk mot maten så brukar det yttra sig i form av kliande på kroppen, problem med öronen, eller dålig mage exempelvis. Om du misstänker att hunden är allergisk kan du testa en annan mat, exempelvis utan spannmål som är vanligt att hundar reagerar mot. Om du ska byta matsort bör du efter hand blanda ut den nya maten med lite av den gamla, för att vänja magen.

 • Är diet-hundfoder bra för hunden?

  Om hunden lider av övervikt är det bra med ett dietfoder, men absolut inte annars. Det är viktigt att en frisk och normalviktig hund får normal kost med tillräckligt mycket fett, proteiner och mineraler.

 • Kan hundmat orsaka hudproblem och utslag hos min hund?

  Ja, en del hundar tål inte vissa ingredienser som är vanligt i hundmat. Spannmål, kyckling och lamm är vanligt att vara allergisk mot som hund idag. Försök hitta ett så "rent" foder som möjligt utan onödiga tillsatser.

 • Hundmat för känsliga magar

  Känsliga hundmagar mår ofta bra av kost som påminner om den typ av mat hunden äter i det vilda. Alltså inget spannmål. En hälsosam kompott av kött och grönsaker brukar fungera bra.

 • Ska hundfoder innehålla fibrer?

  Ja, hunden behöver fibrer för matsmältningens skull, precis som människan. Grönsaker är ett måste i ditt hundfoder.

 • Vilket hundfoder är bäst?

  Vi kan verkligen rekommendera Orijen Dog - bästa hundfoder premium i det här testet. Här får du hundmat av högsta kvalité från färska ingredienser som kommer från Kanada. Inga dåliga tillsatser och med smak av det hunden äter som vild i naturen. 

 • Hur blötlägger man hundfoder?

  Häll upp fodret i en skål, häll på vatten så att det precis täcker fodret. Vänta ca 15-20 min till dess att bitarna har blötts upp och börjat svälla.

 • Vad ska hundfoder innehålla?

  Ett bra torrfoder hund ska innehålla någon form av kött såsom nöt, lamm, kyckling eller fisk. Det ska också finnas kolhydrater och fibrer i form av grönsaker. Till detta kan sedan också behövas mineraler och andra vitaminer som främjar ledhälsa, päls och hud. Men det bästa är om alla näringsämnen finns naturligt i de råvaror som hundmaten är tillverkad av.

 • Vilket hundfoder ska jag välja?

  Välj det hundfoder som passar din hunds storlek, behov och smak. En ung och aktiv hund behöver mer energi än vad en gammal hund gör exempelvis. Undvik konserveringsmedel och konstgjorda smaker eller färger.

 • Hur länge håller hundfoder?

  Om du försluter påsen som hundmaten kommer i ordentligt varje gång du tar av den kommer maten att hålla sig fräsch och näringsrik mycket längre. Låter du påsen vara öppen blir den snabbt dålig och tappar både smak och näring. I normala fall håller sig maten fräsch så länge du använder av den, vilket är ett par månader.

 • Varför torrfoder?

  Torrfoder är ett bra sätt för hunden att få i sig allt den behöver och för att få lite tuggmotstånd. Färskfoder är mycket krångligare att hantera och inget man bara kan ta med sig hur som helst. Det ska tinas och skäras och hållas på. Torrfoder är smidigt att servera jycken och håller sig fräscht mycket längre.

 • Vad betyder holistiskt, funktionellt och hypoallergent?

  Ett holitiskt hundfoder är inriktat på att underlätta matsmältningen via högklassiga råvaror och patenterade processer. Andelen kött är också hög med speciell fokus på fetterna.

  Ett funktionellt foder har speciella egenskaper som främjar hunden välmående tillsatt till ingredienserna. Exempelvis MSM som är prestationshöjande och bra för lederna bland annat. 

  Hypoallergent foder är hundmat som bland annat saknar spannmål, potatis och liknande som idag används som fyllnadsmedel i hundmat. Hundar är köttätare och kan därför utveckla allergi mot dessa produkter. Ett hypoallergent foder är till för extremt känsliga hundar som inte tål annan hundmat.

   

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*