Bästa hundgården 2024 – [bäst i test för din hund]

bästa Portabel hundhage Nikko

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Om du bor i villa med tomt eller på landet och har hund så kan det vara bra att investera i en billig hundgård – eller en dyr för den delen. Vi har tittat på några av marknadens alternativ och utsett bästa hundgården i tre priskategorier som är budget, mellan och premium! Detta hundgård bäst i test kommer att hjälp dig att hitta rätt alternativ för dig och din eller dina hundar.

En bra hundgård ska vara stabil, skydda hunden mot väder och vind i bästa fall, och hindra den från att rymma från hundgården och orsaka rackartyg – som vi alla vet att våra jyckar kan vara benägna till när man inte har uppsikt över dem. När hunden går lös på ett stort område så kan den både få i sig giftiga saker och rymma iväg, vilket alla hundägare vill undvika. En hundgård blir en säker och trygg plats för hunden och du kan vara lugn att inget bus pågår där hemma. Ska hunden vara utomhus mycket så måste du köpa en hundgård med hus eller iallafall en hundgård med tak, så att vovven eller vovvarna är skyddade mot sol och nederbörd. Kolla nu hur det gick i vårt test!

Hundgård Bäst i test

VidaXL Hundkennel med tak för utomhusbruk - bäst i test hundgård premium

VidaXL Kennel bästa hundgården
 • Den ultimata hundgården
 • Hundgård med tak
 • Stor 
 • Hållbar
 • Flamsäker
 • Luftig

Portabel hundhage Nikko - bäst i test hundgård mellan

bästa Portabel hundhage Nikko
 • Portabel hundgård
 • Väderbeständigt tak
 • Ihopfällbar
 • Förstärkt lås

Hundgård 4 hörn - bäst i test hundgård budget

Hundgård 4 hörn bäst i test
 • Stabil och robust
 • För valpar och andra små djur
 • Ihopfällbar
 • Dubbla stängningsanordningar
 • Prisvärd

Bästa hundgården

Det är inte meningen att din hund ska sitta i hundgården hela dagen – det mår den inte bra av. Men som en tillfällig trygg plats utomhus är det en perfekt lösning. Tänk bara på att du följer jordbruksverkets rekommendationer så som att hunden måste ha skydd från sol, väder och vind och helst ha ett litet hus eller låda den kan gå in i och där golvet är upphöjt från marken så att det inte blir för kallt eller blött. I det här hundgårds testet kommer du få värdefulla tips om vilka konstruktioner som är bäst just nu. Läs vidare!

VidaXL Hundkennel med tak för utomhusbruk - bästa hundgården premium

Storlek:

 • Totala mått: 382 x 382 x 225 cm (L x B x H)
 • Inre mått: 376 x 376 x 219 cm (B x D x H)
 • Vägghöjd: 195 cm
 • Markyta: 14,6 m²
VidaXL Kennel bästa hundgården

Vi vill kalla det här för den ultimata hundgården för alla ändamål! Den är stor, robust och rymlig med ett snyggt nät som släpper igenom luft. Den är tillverkad i galvaniserat stål vilket är ett mycket tåligt material som är väderbeständigt och tål att stå utomhus länge, länge. I den här hundgården med tak får det plats många hundar. Taket som är flamsäkert och UV-skyddat fungerar som skydd mot sol och nederbörd. 

Den här hundgården är så stor med sin markyta på 14,6 m²  och höjd på över 2 meter att hunden eller hundarna har plats för bus-sessioner, vanlig motion och rörelse och träning med dig. Den är även otroligt säker med sin låsningsbara, gängade dörr.

Om du driver en hundkennel eller bara har många hundar är det är en riktigt bra investering för dina fyrfotade vänner. Visst kan en ensam hund vistas i hundgården också och då har den gott om plats att röra sig. Tänk på att placera hundgården på en sida där det händer mycket så att hunden kan vara med ändå och se vad som sker. Då blir den inte uttråkad och understimulerad och du kan ha uppsikt över vad hunden gör till och från. Hundgården är dock inte vindtät och du bör komplettera med ett litet hundhus. Vi kan varmt rekommendera denna robusta, säkra och rymliga konstruktion som du kan lämna din hund i med gott samvete. Inget att klaga på här!

Fördelar: stor, robust, hållbar, tak, flamsäker, luftig
Nackdelar: kräver att du köper till ett litet hundhus om hunden ska ha vindskydd

Portabel hundhage Nikko - bästa hundgården mellan

Storlek: L x B X H: 1400 x 1400 x 1520 mm

bästa Portabel hundhage Nikko

Om du ofta åker på utställningar, campar eller är på vift i andra sammanhang så är den här lilla söta portabla hundgården ett smidigt alternativ som vi verkligen gillar. Det som är så smidigt är att den går att plocka isär hur enkelt som helst och ta med sig vart man nu ska. Det här är alltså ingen hundgård som ska användas permanent utan mer som ett bra alternativ när du är på vift med din jycke. 

Detta är en hundgård med tak som är väderbeständigt och skyddar hunden från solens strålar och värme – som annars väldigt snabbt kan göra en vovve dålig om det är riktigt varmt ute. Se alltid till att ha vatten tillgängligt i hundgården. 

Du sätter enkelt ihop den här modellen via 8 stycken galler och du behöver inga verktyg för monteringen. Det följer även med smidig väska som du kan packa ner gallrena i när det är dags att bege sig av igen. Vi tycker att det här är en riktigt prisvärd modell som passar två mindre hundar eller en större. Du kan även använda den som valpbur eller till andra smådjur. Hur bra som helst! 

Fördelar: portabel, enkel att montera, medföljande väska, väderbeständigt tak
Nackdelar: går inte använda som permanent hundgård

Hundgård 4 hörn - bästa hundgården budget

Storlek: (LxBxH): ca. 125 x 85 x 70 cm

Hundgård 4 hörn bäst i test

Är det någon fyrfotad vän som går i väntans tider där hemma? Eller har du kanske redan köpt dina drömmars valp som du behöver en säker plats för när du inte kan ha kolla på den lilla rackarn? Då ska du ta en titt på den här hundgården med fyra hörn som fungerar utmärkt till både hundvalpar och andra smådjur såsom kaniner som behöver luftas eller förvaras när du städar i buren till exempel. 

Detta är en stabil stålkonstruktion med hammarlackering och dubbel spärr i dörren. Den är ganska liten men räcker gott och väl till en eller flera små valpar som behöver en säker plats att busa på utan uppsikt. Valparna kan inte rymma ur buren och de kan inte skada sig. Dessutom är den enkel att fälla ihop för förvaring och lika enkel att montera upp. Vill du inte slänga ut allt för många slantar på din hundgård så kan vi rekommendera det här prisvärda alternativet som du kommer ganska långt med – om du inte har en stor hund vill säga. Då är det här ingen hundgård för dig. Tänk på att placera buren i skugga eller under ett tak om det är soligt och varmt ute.

Fördelar: stabil, passar även andra smådjur, går att fälla ihop enkelt, enkel att montera, säker, prisvärd
Nackdelar: passar inte stora hundar

 

Andra testade hundgårdar

Vinnarna i det här testet är kanske inte rätt hundgårdar för just din hund och era behov i vardagen. Därför ska vi nu också ta en titt på övriga modeller som varit med i vårt hundgård bäst i test. Även bland dessa kan du hitta bra alternativ som är prisvärda. Tänk dock på att om du ska använda den permanent så kommer du troligen behöva komplettera med vissa saker för hundens komfort. Hundgårdar med hus är dock dyrare än en vanlig modell med tak och fyra nätväggar. Blir det för mycket kostnader på en gång kan du börja med själva gården och köpa till saker efter hand. Se nu efter om du hittar någon modell som passar här nedan!

Hundgård Large, 15+1 sektioner

Storlek:

15 Sektioner 120 x 180 cm
1 Dörrsektion 120 x 180 cm

• Storlek: 23,04 m²
• B x H Dörr 61 x 167 cm 
• Varmgalvaniserad 
• Ram i 25 x 25 mm profil 
• Gallernät med maskstorlek 60 x 65 x 4 mm 

Monteringsbeslag ingår

Stor hundgård för större hundar

Här har vi en riktigt stor hundgård som uppfyller alla krav för att förvara flera stora hundar på ett säkert vis. Konstruktionen är tillverkad i galvaniserat stål och består av totalt 15 sektioner. Väggarna är höga så att inga rymningsförsök går att genomföra och gallret ger hundarna bra sikt över vad som händer omkring dem.

Den här modellen har dock inget tak vilket behöver köpas eller byggas till för att det ska bli en optimal lösning. Men här finns det gott om plats för bus, lek, motion och träning. Lägg gärna till ett litet hundhus också så att jyckarna kan ta gå in och få vindskydd. Om du driver en kennel eller har en stor gård så är det här ett utmärkt robust alternativ med lång hållbarhet.

Fördelar: väldigt stor, robust, luftig
Nackdelar: inget tak

Hundgård sektion 1,2 m, gallergrind

Storlek:

Bredd x Höjd 120 x 184 cm 
• Varmgalvaniserad EN ISO 1461 
• Ram i 25 x 25 mm profil 
• Gallergrind med 8 cm mellan rören
• Rördiameter 1,6 cm 

Hundgård sektion 1,2 m, gallergrind

Det här är en hundgård som består av flera sektioner, hur stor du vill att den ska vara bestämmer du. Du kan köpa så många galler du behöver. Det ingår också en gallergrind i konstruktionen. Det som är bra med den här modellen är att den är hög (184 cm) vilket gör att i stort sett alla hundraser kan använda den. Den är väl tilltagen och det finns gott om plats för att spatsera och busa.

Det finns inget tillhörande tak till den här hundgården, men det är ganska vanligt med större modeller. Du kan istället köpa eller bygga ett litet hundhus som vovven kan gå in när det känns för kyligt, regnigt eller blåsigt. Detta är en riktigt stabil och robust konstruktion i stål som tål det mesta. 

Fördelar: anpassa storleken efter behov, hög modell, passar alla raser, gott om plats, stabil, robust
Nackdelar: inget tak

VidaXL Hundgård med tak för utomhusbruk

Storlek: 200 x 100 x 125 cm

VidaXL stor hundgård med tak

Det här är en mindre modell av vinnaren i det här testet -VidaXL Kennelhundgård med tak, men denna är mer behändig och inte så enorm. Den är 200 X 100 X 15 cm vilket räcker bra för kortare stunder av förvaring av din vovve. Det som är väldigt bra är att den har tak som är både flamsäkert och som skyddar mot UV-strålar samt värme och nederbörd. Den är också luftig tack vare det snygga funktionella nätet. 

Även den här hundgården är tillverkad i galvaniserat stål och har en säker låsning med gängad nätdörr. Detta är ett mycket prisvärt alternativ om du vill ha en lagom stor modell. Den är inte jättehög med sina 125 cm, men fungerar helt okej för de flesta hundar som inte ska spendera längre perioder i hundgården. Med det här alternativet får du garanterat en stabil och tålig konstruktion till din hund som också skyddar den mot regn och snö.

Fördelar: stabil, robust, hundgård med tak, flamsäker, passar de flesta hundar kortare stunder
Nackdelar: inte optimal för en stor hund som måste spendera mycket tid i hundgården

TERISA Hundgård Svart Songmics

Storlek: Bredd: 80 cm Längd: 240 cm

TERISA Hundgård för valpar Svart Songmics

Här har vi ytterligare en smidig hundgård för valpar, mindre hundar och även andra smådjur. Den är lite kul eftersom du kan justera den lite som du vill för stunden. Den kan ha formen av en oktagon, kvadratisk eller rektangulär form. Du kan också vinkla väggarna och skapa en L-formad hundgård (se exempel hos återförsäljaren). 

Konstruktionen är tillverkad i stål och har en grind med dubbel låsning samt en kant så att det inte är hur lätt som helst för valpen att hoppa ut när grinden öppnas av någon. Detta är en väldigt smidig modell som är anpassningsbar och kan användas på många sätt. Den har dock inget tak, men det har den här typen av hundgård sällan. Ställ gården i skuggan så att vovvarna inte får värmeslag.

Fördelar: justerbar, enkel, dubbel låsning, hög kant, bar för valpar och andra smådjur
Nackdelar: inget tak, dyr

Vanliga frågor och svar hundgård

 • Vem behöver en hundgård?

  Om du har en aktiv hund som lämnas ensam ofta så är det en bra idé med en hundgård. Det kan också vara nödvändigt med portabel hundgård om du är ute mycket på vägarna och vill lufta din hund tryggt och säkert utan att behöva ha stenkoll på vad som händer hela tiden. 

  Med en permanent hundgård ger du hunden möjligeten att vara med på vad som händer utan att för den sakens skull vara orolig att vovven ska rymma eller hitta på bus. I gården kan hunden springa runt lite grann, äta, dricka och busa. 

 • Guide – Välj rätt hundgård

  Beroende på vilken typ av hund du har; aktiv, stor, liten, ung, gammal och så vidare, måste du anpassa hudngården efter hundens behov och hur långa perioder den ska vara i gården. Det finns många olika typer av konstruktioner för det här ändamålet. Du måste exempelvis ha rätt hundgård mått och tänka på om du ska ha en hundgård med hus eller utan hus. Solskydd hundgård är viktigt eftersom hunden lätt kan bli överhettad om det är för varmt.

  Hundgård med tak 

  Passar hundar som ska vara ute längre perioder och i olika väderförhållanden. Skyddar mot sol, regn, snö. Komplettera med ett hundhus inne i gården så att vovven kan ta skydd för vinden.

  Hundgård utan tak

  Passar hundar som ska vara kortare perioder i hundgården. Om du kompletterar med ett hundhus kan hunden vara betydligt längre i inhängnaden. 

  Hundgård för valp

  Passar valpar och andra smådjur. Finns modeller med tak och utan tak, men tänk på att valparna inte ska vara i solen någon längre stund utan att ha tillgång till skugga och vatten. Denna modell har ofta en hög kant vid grinden så att det blir svårare att smita ut när man öppnar.

 • Hur stor ska en hundgård vara?

  En hundgårds storlek ska anpassas efter hur stor hunden är och hur länge den ska vara i gården. En stor hund behöver en rymligare bur den kan röra sig lite mer fritt i.

  Mankhöjd på hunden

  Ensam hund

  Par- eller grupphållning

  Den största hunden

  För varje ytterligare hund ska mark­arean ökas med*

  < 25 cm

  7

  7

  4

  25­–35 cm

  10

  10

  6

  36–45 cm

  15

  15

  8

  46–55 cm

  16

  16

  10

  56–65 cm

  18

  18

  12

  > 65 cm

  20

  20

  14

  * För varje ytterligare hund som läggs till adderas arean enligt den rad som motsvarar denna hunds mankhöjd.

 • Hur hög ska hundgården vara?

  Om du har en stor hund måste du ha en hög hundgård. Hundar är väldigt bra på att hoppa och vissa hundar kan till och med klättra på galler om de är riktigt desperata att komma ut. Har du ett tak behöver du inte ha en lika hög konstruktion.

 • Kan man ha hundgård vid en tomtgräns?

  Ja. Men ska du sätta upp en hundgård vid en tomtgräns så måste det vara 4,5 halv meter minst mellan gränsen och hundgården enligt lag. 

 • Hur länge kan hunden vara ensam i hundgård?

  Hur länge din hund kan vara ensam i hundgården beror lite på individ och förhållanden samt vilken typ av hundgård det gäller. Har du en stor konstruktion med hundhus och tak (samt mat och vatten) så kan hunden vara i flera timmar i sin gård. Men tänk på vad det är för väder ute och andra omständigheter som kan påverka hunden negativt. Du ska inte lämna en hund ensam hemma mer än 5 timmar åt gången och man kan använda liknande mått i detta sammanhang.

 • Kan valpar vara i hundgård?

  Ja, man kan ha valpar i en hundgård. Det finns till och med speciella modeller som är tillverkade för just det ändamålet. Dessa hundgårdar är lite mindre och enklare att hantera. Du ska dock inte lämna valpen eller valparna någon längre tid ensamma i gården.

 • Kan man bygga egen hundgård? 

  Med hjälp av olika nätsektioner som går att köpa kan du bygga hundgårdar själv, såsom du vill ha det. Du fäster bara ihop alla de olika sektionerna och avgör storleken själv. Ju större desto dyrare såklart - men vad gör man inte för sin bästa vän! Du kan också göra helt egna konstruktioner, men det tar såklart mer tid, energi och kunskap.

 • Hur får man hunden att vilja vara i hundgården?

  För att göra hunden bekväm med att vara i sin hundgård måste den förknippa vistelsen med något positivt. Du kan börja med att ge vovven något smaskigt där inne eller busa en stund med hunden för att vänja den. När du kommer tillbaka till hunden efter en stunds frånvaro kan du belöna den med något gott i början så att den vet att du inte försvinner för evigt och att den blir belönad när du dyker upp. 

 • Regler för hundgård

  Det finns speciella lagar och regler kring hur en hundgård ska vara enligt Jordbruksverket. Dessa riktlinjer är viktiga att följa för hundens bästa. Det innebär bland annat att hunden ska ha skydd mot väder och vind, ha vatten och mat tillgängligt och att du inte lämnar hunden för länge ensam i gården.

 • I vilket väderstreck ska jag bygga hundgården?

  Det är att rekommendera att bygga din hundgård i österläge eftersom jyckarna tycker om att ligga och sola sig på morgonen när de vaknar till, men tycker inte lika mycket om den varma eftermiddagssolen. Fundera över vilken årstid din hund ska vara i gården och vad som passar bäst.

 • Vilket underlag ska hundgården ha?

  Underlaget i en hundgård kan bestå av gräs, jord/sand eller grus. Hundarna föredrar gräs eller jord som de kan gräva i. Men akta bara så att hunden inte gräver sig ut från gården!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*