Bästa hundraserna för nybörjare

Bästa hundrasen för nybörjare

Inlägget innehåller annonslänkar

Om du aldrig haft hund tidigare finns det vissa raser som kan vara bättre att börja med och som kan vara en bra nybörjarhund. Det kan helt enkelt vara smart att starta med en enkel hundras som första hund så att du lättare kan lära dig hur de fungerar och tänker. Vi har här listat 14 enkla hundraser för nybörjare som gör livet lite enklare för dig när du aldrig haft hund tidigare!

En sällskapshund för nybörjare ska vara en jycke som har ett lugnt temperament och som är lätt att lära upp, men övriga egenskaper beror ju på hur du lever ditt liv. Du ska till exempel inte köpa en hund som har behovet av att vara mycket aktiv om du själv vet med dig att du inte kan uppfylla det behovet hos vovven. Kan du inte det kommer den nämligen att bli understimulerad och inte må bra psykiskt eller fysiskt.

En hund vill heller inte vara ensam för stor del av dagen – då är det ingen vits med att ha en hund som husdjur utan då passar det bättre med en katt, som är mer självständig. Se därför till att du har tiden som krävs. Ska du skaffa dig en valp är det viktigt att du är ledig under en period eftersom den kommer behöva uppsikt, gos, mys och bus under en längre tid innan den kan börja tränas i att lämnas ensam. 

Ta nu en titt på bästa hundrasen för nybörjare här nedan!

1. Labrador Retriever

Vikt: Hane – 29 – 36 kg,  Hona – 25 – 32 kg Mankhöjd: 56 – 57 cm 55 – 56 cm Livslängd:
10 – 12 år Fäller: ganska mycket Favorit syssla: apport/hämta föremål, vatten
Labrador Retriever

Om du går i hundköpartankar har du säkert stött på rasen labrador retriever som även är den bästa familjehunden enligt många. De är mycket intelligenta hundar som både älskar att vara husse/matte till lags, lära sig nya saker och att bara få springa fram och tillbaka och hämta saker. Från början avlades rasen fram för att användas vid jakt för att spåra upp och hämta djuret. De passar också mycket bra kring vatten eftersom de ursprungligen även användes till att hämta in fiskarnas nät förr i tiden. De har mycket energi och behöver en hel del motion för att må som bäst. Labradorer passar utmärkt med barn men den fäller ganska mycket päls och du kommer behöva borsta vovven några gånger i veckan för att hålla pälsen i fint skick och samla upp allt löst hår.

En labrador är en lättsam hund som du kommer att trivas med som första hund, och kanske andra och tredje också, vem vet! De visar sällan aggression och enormt kärleksfulla och fokuserade på husse, matte och hela familjen.

 

2. Golden Retriever

Vikt: Hane – 29 – 34 kg ,  Hona – 25 – 29 kg Mankhöjd: 56 – 61 cm, 51 – 56 cm Livslängd:
10 – 12 år Fäller: ganska mycket Favorit syssla: apport/hämta föremål, vatten

Golden Retriever har många likheter med labradoren på så sätt att de är vattenhundar från början, älskar apport och är en bra familjehund. Golden fäller också ganska mycket och behöver kammas/borstas till och från för att underhålla pälsen. Den här rasen är också otroligt snälla hundar och visar sällan aggressivitet. Om du köper en Golden kommer du att få en lugn hund som är mycket intelligent och duktig på inlärning. Den behöver ganska mycket motion men trivs bra i hemmet. Vill du ha en riktig lojal och snäll kompis som är en bra nybörjarhund kan du absolut satsa på en Golden Retriever! 

Den här rasen används i stor utsräckning som guidehundar för blinda och handikappade personer. En otroligt stolt, smart, lojal och kärleksfull vovve.

3. American Staffordshire Terrier

Vikt: Hane – 28 – 33 kg ,  Hona – 19 – 25 kg Mankhöjd: 46 – 48 cm, 43 – 46 cm Livslängd:
12 – 14 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: det mesta, vill vara med där det händer

American Staffordshire Terrier (Amstaff) är en av Sveriges vanligaste hundar och det beror på att den är den bästa sällskapshunden på många sätt. Rasen har tyvärr fått utstå mycket felskriverier genom åren och utmålats som mördarhundar utan hämningar. Så är dock inte riktigt fallet. Amstaff kommer ursprungligen från pitbull-rasen men är avlade mer för utställning. En amstaff är mer krallig och muskulös i kroppen än en pitbull som är mer smidig. Amstaff har också en lägre nivå av potentiell aggressivitet än pitbull – vilken främst användes till kamp förr i tiden. En pitbull kan låsa käkarna när den hamnar i bråk och dess bett kan ge ganska svåra skador. Pitbulls och amstaffs är egentligen inte mer bitbenägna än andra hundar, men när de väl biter kan det i värsta fall gå ganska illa på grund av de kraftfulla käkarna och vassa tänderna. Både amstaff och pitbull har ganska kort päls men amstaff något längre och tjockare. De fäller också ganska lite.

Amstaffs är otroligt mysiga och trevliga familjehundar som är en mycket bra första hund om du vill ha en jycke med lite krut i men som samtidigt är lugn, snäll, lätt att lära och som är social. En en riktigt lojal polare som gärna gosar ofta och länge i husse eller mattes famn, trots sin storlek! Man skulle alltså kunna säga att detta är en knähund och ingen kamphund.  

4. Jack Russel Terrier

Vikt: Hane – 5 – 6 kg ,  Hona – 5 – 6 kg Mankhöjd: 25 – 30 cm, 25 – 30 cm Livslängd:
13 – 16 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: det mesta, bollar och att gräva är kul, vill vara med där det händer

Är du sugen på en lite mindre men riktigt social, aktiv och energisk vovve är Jack Russel Terrier den bästa hundrasen för nybörjare. De är bra familjehundar men kan gläfsa till i en trängd situation, precis som vilken hund som helst egentligen. Men terrier raser har det mer i sig än vissa andra. Den här rasen är mycket intelligent och behöver en hel del både mental och fysisk stimulans och träning för att vara till freds samt stabil i psyket. Eftersom de är väldigt små till storleken är de enkla att hantera och ta med sig. De flesta jack russels älskar folk och sociala sammanhang. Dessutom lever de upp till 16 år och har en lätthanterlig kort päls som kan fälla mycket i vissa fall. 

Jack russel terrier användes och används fortfarande som exempelvis råtthundar eftersom de är så bra på att jaga upp olika små skadedjur på gårdar och liknande. Du ska antingen ha mycket tid att vara hemma med din jack russel eller alltid ha hunden med dig, annars är risken stor att hen blir olycklig och inte trivs, vilket kan yttra sig genom att hunden exempelvis förstör saker i hemmet när du är borta. De älskar att gräva och leka med bollar.

5. Mops

Vikt: Hane – 5 – 9 kg ,  Hona – 5 – 9 kg Mankhöjd: 31 – 35 cm, 31 – 35 cm Livslängd:
10 – 14 år Fäller: ganska mycket Favorit syssla: busa, umgås med andra mopsar och gosa i mattes/husses knä

Mops tillhör lätta hundraser och är snälla hundar som passar utmärkt för en nybörjare. De må vara små hundar men de har en stor personlighet, är väldigt självsäkra, busiga och kärleksfulla. Oavsett vilken livsstil du har så brukar mopsen hänga på utan problem och är väldigt bra på att anpassa sig. Om du skaffar en mops ska du försöka ha den med dig så mycket som möjligt eller vara hemma mycket – de gillar inte att vara ensamma någon längre stund. 

Bland favoritsysslorna finns bland annat att umgås med andra mopsar – därför ser man ofta att de som har mops har just två stycken. De har inget jätte behov av daglig träning utan kan bara vara om de bara får vara med så att säga. De är väldigt lojala hundar som kommer att bli en perfekt kompis om du är nybörjare på det här med hund och vill ha en ras som är lätt att hantera. Deras päls har dock en tendens att fälla en del och behöver kammas då och då.

6. Bichon Frisé

Vikt: Hane – 3 – 5 kg ,  Hona – 3 – 5 kg Mankhöjd: 29 – 30 cm, 29 – 30 cm Livslängd:
12 – 15 år Fäller: ganska mycket Favorit syssla: lära sig tricks, agility mm

Bichon Frisé

Bichon Frisé är en självsäker och charmig så kallad dvärghund som kan passa bra som bästa första hund. Funderar du dessutom på att kanske i framtiden ställa ut din hund är detta ett utmärkt alternativ. Gillar du att röra på dig mycket kan du träna agility med din Bichon Frisé och lära den olika tricks samt lydnadskommandon. Förr i tiden användes den här rasen som bland annat cirkushundar. De är intelligenta och friska hundar som dock har en lockig tjock päls som kräver en del eftersyn och borstning. 

Bus och lek står högt på schemat för en Bichon Frisé, samtidigt som den gärna kryper upp i ditt knä och gosar en stund. De älskar att bli klappade och ha mycket kroppskontakt. Så gillar du gos och lek är detta din perfekta lekkamrat om du aldrig haft hund förut. Rasen har en tendens att bli skällig om du inte aktiverar hunden tillräckligt med lek, bus och mental träning. 

7. Pudel

Vikt: Hane – 7 – 8 kg,  Hona – 7 – 8 kg Mankhöjd: 28 – 35 cm, 28 – 35 cm Livslängd:
13 – 14 år Fäller: nästan inget Favorit syssla: lära sig tricks, agility, bada, busa och leka eller bara slappa en hel dag

Pudlar är väldigt enkla hundar som inte är svåra alls att hantera. Men däremot kräver de sina fasta rutiner och en effektiv pälsvård för att de ska vara fina och välvårdade och må bra. En pudel är alltid på gott humör och med på bus, lek och aktiviteter. Precis som Bichon Frisé är rasen intelligent och kan lära sig olika konster och tricks eller tävla i agility. Vill du ställa ut din pudel kan du satsa på det också eftersom de har en så fin och lockig päls. Förr i tiden användes pudlar både som vattenhundar av olika slag men även som prydnadshundar. Det finns både vanliga stora pudlar och dvärgpudlar. 

Pudlar älskar att lära sig nya saker och därför ska du så ofta du kan öva upp dess mentala förmåga genom att hela tiden öka svårighetsgraden en aning. Då kommer hunden att få som allra mest stimulans och välmående. De är perfekta sällskapshundar och kan även passa väldigt bra om man är allergisk eftersom deras päls inte är lika allergiframkallande som andra hundpälsar kan vara. 

8. Boxer

Vikt: Hane – 29 – 30 kg,  Hona – 24 – 25 kg Mankhöjd: 57 – 63 cm, 53 – 59 cm Livslängd:
9- 11 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: seriösa uppdrag som kräver hög mental förmåga, samt bus och lek

Boxern är en väldig lojal och trofast hund som har en hög mental förmåga och som är väldigt mångsidig. Rasen används ofta i Tyskland av militär och polis eftersom de är så balanserade i psyket men samtidigt explosiva. Boxern passar bra som nybörjarhund eftersom den är snäll och smart. Om du gillar att motionera med din hund kommer en boxer att vara perfekt eftersom de gärna hänger med på ett träningspass! Den har mycket energi som behöver tas hand om på ett hälsosamt sätt. En boxer vill inte bli uppfostrad med fast hand utan funkar bättre med kärlek och mjukhet. Gör du på rätt sätt är det väldigt lätt att fostra den här rasen. 

Förr i världen användes boxern vid jakt för att hålla fast bytet, och härstammar från början från tysk bulldog. Du kan behöva lite extra tålamod med den här rasen men det är en otroligt bra kompis på alla sätt. Passar kanske inte optimalt i en familj med småbarn eftersom den är ganska stor och explosiv. Pälsen kräver mycket lite skötsel men det finns tyvärr vissa sjukdomar som kan drabba en boxer och som man kan läsa på om innan man gör sitt val av ras.

9. Fransk Bulldog

Vikt: Hane – 8 – 14 kg,  Hona – 8 – 14 kg Mankhöjd: 29 – 30 cm, 29 – 30 cm Livslängd:
10 – 14 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: långa skogspromenader, spårning, agility, ligga i fönstret och spana

Fransk Bulldog

Är du ute efter en riktigt charmig liten kompis som har sin egen vilja och som ääälskar att gå långa promenader eller springa agilitybanor är en Fransk Bulldog det perfekta valet som en bra första hund. De är små men muskulösa och har lite trånga luftvägar, vilket man ska tänka på om det är väldigt varmt ute. Annars gillar den att hänga med på det mesta, men kan eventuellt få för sig att tjura ihop och bara vilja göra sin grej. Då måste du bara visa vem som bestämmer så kommer du få med dig jycken på dina noter till slut. Du måste börja med koppelträning tidigt eftersom det är stark liten hund som annars kan börja dra i kopplet. Ja… en “fralla”, som de kallas, kan kräva en del men de är underbara humoristiska hundar som livar upp stämningen i vilket rum eller sammanhang som helst. 

När den långa härliga skogspromenaden är över och ni är hemma igen kan du komma på din fralla med att ligga och softa i ett fönster och kika ut på sin omgivning. Kan det bli charmigare än då? Eftersom de är relativt lättuppfostrade kan du absolut välja en fransk bulldog som första hund. 

10. Cocker Spaniel

Vikt: Hane – 13 – 15 kg,  Hona – 13 – 15 kg Mankhöjd: 39 – 41 cm,38 – 39 cm Livslängd:
11 – 14 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: att utforska trädgården, huset eller lägenheten med nosen tätt mot marken, att behaga sin ägare

Cocker Spaniel är en av världens mest uppskattade familjehundar eftersom de är så kärleksfulla, mjuka och lojala mot sin ägare. En cocker spaniel är en glad och härlig ras som är en bra nybörjarhund för dig som aldrig haft hund tidigare. Du måste dock visa vem som bestämmer – men med mjuk hand. En spaniel som blir för hårt hanterad kan bli väldigt blyg och osäker. Den här typen av hund känner sig hemma både i skog och mark eller hemma i huset/lägenheten. Favoritsysslan är absolut att få nosa fritt hur länge man vill och helst ute! De älskar även mental träning och vara sin ägare till lags. En spaniel väntar konstant på att huss/matte ska ge direktiv. En cocker spaniel mår som bäst när det är tydligt vem det är som bestämmer – vilket är du. 

Pälsen kan behöva en del omhändertagande eftersom den är lång och delvis lockig och även öronen har  väldigt lång päls som kan släpa i marken och bli smutsiga och toviga. En avduschning eller torkning kan vara bra efter promenad om det är väldigt blött och smutsigt ute. 

11. Shiba

Vikt: Hane – 8 – 11 kg,  Hona – 6.8 – 9 kg Mankhöjd: 38.5 – 41.5 cm, 35.5 – 38.5 cm Livslängd:
12 – 15 år Fäller: väldigt mycket Favorit syssla: agility, cirkuskonster, lydnad, att bara ta det lugnt

Shiba

Shiba är en japansk ganska liten hund med ett härligt lugnt temperament och stabilt psyke. Det är en bra sällskapshund för nybörjare eftersom den är självständig och snäll. Dessutom är den stolt och trygg i sig själv. Rasen kan vara lite avvaktande eller tveksam mot främlingar, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vilken typ av liv man har. Den här vovven är också pigg, alert och väldigt nyfiken. En perfekt kompanjon att ha med sig genom livet. Shibarasen har kvar mycket av sitt ursprungliga beteende vilket innebär att de kan vara känsliga för kroppsspråk. Läs därför på om rasen ordentligt innan du köper en valp eller vuxen shiba så att du kan förstå din hund på bästa sätt och använda rätt teknik för att instruera din vovve och lära träna den mentalt. 

Den här rasen lär sig snabbt och behöver både en fast hand, en förstående husse/matte och en gnutta humor. Vi får inte glömma att även hundar uppskattar lite humor ibland. Det är inte svårt att uppfostra en shiba och det är en väldigt bra första hund.

12. Tax

Vikt: Hane – 3 – 10 kg,  Hona – 3 – 10 kg Mankhöjd: 20 – 27 cm, 20 – 27 cm Livslängd:
12 – 14 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: att använda nosen, promenader

Tax

Det finns många olika sorters taxar så läs alltid på om den sort du är intresserad av specifikt innan du köper en hund. Det finns till exempel långhåriga och korthåriga taxar, mindre och lite större taxar osv. De långhåriga sägs vara lite lugnare generellt. Men i övrigt ska en välmående tax ha bra självförtroende, vara energisk och på G. Rasen har väldigt korta ben men tycker mycket om motion ändå, bara inte lika mycket som en stor hund behöver. Taxar passar bra inne i stan av den här anledningen. I skog och mark finns det risk att hunden fastnar med sina korta tassar och ben.

En tax kan bli mycket gammal och är en livskamrat som kommer hänga med dig länge då de ofta håller sig ganska friska och krya om du bara ger rätt foder och motion. En tax passar alladeles utmärkt för dig som aldrig haft hund tidigare och som inte lever ett väldigt aktivt liv. En lång promenad om dagen utöver kortisarna blir jättebra. 

13. Cavalier King Charles

Vikt: Hane – 5 – 8 kg,  Hona – 5 – 8 kg Mankhöjd: 20 – 35 cm, 30 – 35 cm Livslängd:
10 – 16 år Fäller: inte så mycket Favorit syssla: att vara ditt sällskap, att se dig djupt i ögonen, agility, spårning

Cavalier King Charles Spaniel

Här har vi en otroligt trevlig och lätthanterad sällskapshund som är avlad för att vara just det – en sällskapshund. De hade egentligen ingen annan funktion än att vara vackra och mysiga att umgås med och söker gärna ögonkontakt. Den tycker och och behöver motion men ingen specifik sådan och inte i överdrift. Den är ganska nöjd med ett lagom liv som består av promenader, gos, mentala övningar och att bara vara. Men de tycker också om agility och spårning exempelvis.

Cavalier King Charles är en av de absolut bästa sällskapshundarna som inte kräver så hemskt mycket. De passar extra bra ihop med tonåringar men älskar i övrigt att vara bland människor. Rasen är ganska intelligent och vill gärna att du förklarar för hunden när den gjort fel – den förstår mer än du tror om du är enkel i ditt budskap och inte använder för mycket ord. 

14. Pomerian

Storlek: liten Fäller: en del Favorit syssla: agility, lydnad

Pomerian

Den här lilla söta rasen vid namn pomerian må vara liten men är trots detta ganska kaxig. Den känner sig inte som en liten hund med andra ord. Rasen är lättlärd och duktig på lydnad samt agilityträning men kan vara ganska skällig eftersom den har vaktegenskaper i sig men det betyder inte att den är aggressiv. Inte alls. En pomerian passar både en pensionär och en småbarnsfamilj, men eftersom rasen är ganska liten kan det lätt hända att den råkar illa ut i ett kaotiskt hem. Motion tycker den om som de flesta hundar och du behöver vara konsekvent i din uppfostran för att inte tappa kontrollen över hundens beteende vad det gäller skällande och liknande. 

Med en pomerian får du en otroligt söt och rolig hund som är mycket lättlärd. Pälsen är väldigt mjuk, tjock och fluffig – därför behöver den kammas en del och tas hand om på nästan daglig basis.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*