Bästa hundselen

Bästa hundselen test

Djuren förtjänar det allra bästa – även när det kommer till selar och koppel. Det är viktigt att hunden känner sig bekväm och inte blir störd av osköna material eller dåliga passform. Vi har testat ett gäng populära hundselar på marknaden och utsett den bästa hundselen i tre priskategorier – budget, mellan och premium!

Utbudet av halsband och hundselar är idag enormt och det tillverkas även en hel del produkter som inte riktigt håller måttet av en eller annan anledning. Eftersom det är svårt att fråga våra hundar om selen sitter bra måste vi själva vara extra uppmärksamma efter och innan ett köp – och behålla kvittot. En bra hundsele ska ha bra passform, vara lätt att ta på och sitta bekvämt på hunden. Vissa hundselar är nästan omöjliga att förstå sig på så enkelhet och funktionalitet är ett stort plus. Läs vidare för att se hur det gick i testet!

Bäst i test hundsele

FRONT RANGE CAMPFIRE HUNDSELE – bästa hundselen premium

 • För den aktiva hunden
 • Ergonomisk passform
 • Justerbar storlek
 • Hög komfort

PUPPYTOOTH X WINE – STEP-IN HUNDSELE – bästa hundsele mellan

 • Step in
 • Extra lätt att ta av och på
 • Klickfäste på ryggen
 • Justerbar storlek

Under många år var det standard att man använde koppel med tillhörande halsband till sina hundar för att rasta dem. Men allteftersom forskningen har kommit framåt och att hundägare har blivit mer medvetna om skillnaden mellan halsband och hundsele så har det blivit alltmer populärt att använda olika typer av sele på sin hund.

PUPPIA HUNDSELE – bästa hundsele budget

Förut var det mer vanligt att sele användes på hunden vid olika typer av arbete men nu använder många hundägare sele även på sina sällskapshundar vid promenader och aktiviteter. En hundsele är mer anpassad efter hunden och det finns många selar som är extra ergonomiskt utformade för att ge största möjliga komfort för hunden. Om en hundsele används på rätt sätt och är ordentligt utprovat så är det både bekvämt för hunden att använda men också betydligt säkrare än ett halsband.

 • Vadderade kanter
 • Svalt meshtyg
 • Justerbar runt bröstkorgen
 • Prisvärd

Hundselar är utformade för att minska belastningen på hundens hals- och nackkotor. Dessa delar kan ta stor skada vid användning av halsband i kombination med att hunden drar eller kastar sig i kopplet. En hundsele är också säkrare ur aspekten att hunden inte risker att bli hängandes i halsen och därmed strypt om den skulle råka fastna i något.

Det finns flera olika varianter av sele och det skiljer sig avsevärt hur dessa är utformade. Ändamålet för selen, hundens storlek och kroppsbyggnad samt rörelsemönster är alla faktorer som påverkar vilken typ av sele som man ska använda till sin hund. Det är inte heller ovanligt att man har flera olika selar till sin hund som man varierar mellan beroende på vad det är man ska göra just för tillfället.

Vid arbete tillsammans med hunden behövs ofta särskilda selar som är anpassade just efter det arbete som ska utföras. Detta gäller bland annat om man ska utföra olika typer av släp tillsammans med sin hund då man behöver en särskilt dragsele. En dragsele är utformad och anpassad för att hunden ska kunna dra och för att belastningen ska fördelas jämnt över hundens kropp och på så sätt motverka förslitningsskador.

Även vid jakt och vid spårning används ofta särskilda selar som är avsedda speciellt för dessa ändamål.

Vardagsselen kan även den vara utformad på olika sätt och vilken modell man ska välja beror på vilken som passar bäst till hundens kroppsbyggnad. Det finns också selar som används som hjälpmedel, så kallade anti-dragsele som ska hjälpa till att få hunden att dra mindre när man är ute på promenad.


Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*