Bästa kaninburen 2024 – [Kaninbur för utomhusbruk]

kaninbur bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Kaniner är söta små djur och precis som alla andra djur som är tama och hålls i fångenskap förtjänar de det allra bästa! Att investera i en bra kaninbur är väldigt viktigt – speciellt om du har din kaninbur utomhus. Vi har tittat på flera kaninburar och utsett den bästa kaninburen i tre prisklasser. 

När du ska köpa en kaninbur är det vissa saker du ska tänka på. Kaninen ska ha skydd mot sol och hetta, vind och nederbörd, samt ha ett luftigt utrymme med metallnät så att den får känna på den friska luften i naturen. Det måste alltid ha ett hus som den kan krypa in i och sova samt söka skydd. Se nu efter vilka kaninburar vi utsett till vinnare i vårt kaninbur bäst i test!

Kaninbur Bäst i test

Trixie Small Animal Hutch XL - bäst i test kaninbur premium

Trixie Natura XL kaninbur med utegård
 • Väderbeständig
 • Stor
 • Två våningar
 • Går att dela upp i tre avdelningar
 • Stor sovplats
 • Plats för förvaring i taket
 • Passar både vinter och sommar 

VidaXL Utebur för kanin 3 dörrar grå trä - bäst i test kaninbur mellan

vidaXL Utebur för kanin 3 dörrar grå trä
 • Två våningar
 • Vattentätt tak
 • Gott om plats
 • Enkel montering
 • Hållbar
 • Passar både sommar och vintertid

Outback Compact I smådjursbur med utegård, grå - bäst i test kaninbur budget

Outback Compact I smådjursbur med utegård, grå
 • Två våningar
 • Vattentätt tak
 • Stängbar lucka till bottenvåning
 • Enkel montering
 • Flera öppningar

Bästa kaninburen

Som vi redan nämnt finns det kaninburar du kan ha inomhus och utomhus. I det här testet tittar vi främst på utomhusburar för kanin. Vi har bland annat tittat på hur stor plats kaninen har, om den är skyddad mot kyla från marken på vintern och om det finns bra skydd för regn och rusk. Hur smidig buren är att hantera är också viktigt när det är dags att städa ur den. De flesta kaninburar har bra lösningar för detta genom en bricka du drar ut för att byta strö och i de flesta fall kan du även öppna taket och andra dörrar/luckor. Tänk på att alltid ställa kaninburen under tak för att få den att hålla längre – även om den är väderbeständig.

Trixie Small Animal Hutch XL- bästa kaninburen premium

Mått: 

 • totala mått: L 135 x T 115 x H 112 cm
 • yttermått utan taköverhäng: L 126,5 x T 99 x H 100-112 cm
 • taköverhäng:
  • fram: 9 cm; bak: 4 cm; höger: 3,5 cm; vänster: 3,5 cm
 • innermått: total grundyta ca 2,22 m²
  • utehage (bottenvåningen): L 125 x T 95 x H 45 cm
Trixie Natura XL kaninbur med utegård

Om du vill unna dina kaniner det allra bästa och om plånboken tillåter det är den här lyxiga modellen från Trixie ett riktigt drömhem på många sätt – om du är liten, fluffig och har långa öron vill säga. Detta är en kaninbur för utomhusbruk som kan användas både under vintertid och sommartid. Den har ett bra väderbeständigt tak som du även kan öppna och förvara saker i. 

Buren är uppdelad i två våningar och har flera luckor och skjutdörrar så att du kan dela upp hela buren i tre olika sektioner. Det är perfekt när du vill skilja kaninerna åt av någon anledning. Eftersom den här modellen är så stor passar den bäst för flera kaniner, medan en singel-kanin får en riktigt rymlig plats att bo på när den bor ensam i buren.

På bottenvåningen har kaninen möjlighet att känna på gräs, hoppa runt och motionera. Det finns en halkfri ramp som går upp till övervåningen där det också finns en stor och mysig sovplats med plats för många. Buren är lätt att rengöra och vi tycker att det här är ett riktigt bra val om du har många kaniner eller sysslar med uppfödning till och från. Du och kaninen kommer inte att bli besviken!

Fördelar: stor, går att dela upp i tre avdelningar, väderbeständigt tak, stor sovplats, passar uppfödning, optimal kaninbur för flera djur
Nackdelar: inga nackdelar

VidaXL Utebur för kanin 3 dörrar grå trä - bästa kaninburen mellan

Mått: 

 • Totala mått: 94 x 60 x 98 cm (L x B x H)
 • Trädörrens mått: 25 x 35 cm (B x H)
 • Nätdörrens mått: 36,5 x 31 cm (B x H)
 • Lådans mått: 85 x 40 x 5 cm (B x D x H)
vidaXL Utebur för kanin 3 dörrar grå trä

Det här mysiga kaninhuset är en snygg modell som är tillverkad i massiv furu. Här får du mycket bur för pengarna och kaninen kommer upp från marken på vintern när det är för kallt. Den har två våningar och ett väderbeständigt tak som tål väta och fukt. På övervåningen finns ett rymligt hus där kaninerna kan krypa in och skydda sig eller ta en tupplur. 

För att komma upp på övervåningen använder kaninen en halkfri ramp som går från bottenplan. Det finns tre luckor/dörrar du kan öppna när du ska städa eller ta ut kaninen från buren. Inne  i det lilla huset finns en bricka du enkelt kan dra ut för att byta strö och rengöra.

Vi gillar den här modellen eftersom den är både snygg och funktionell. Den robusta ramen i trä håller i åratal och buren blir en väl värd investering. Kaninen kan både vara nere på marken och gå upp en våning för att vara skyddad mot kyla. Precis som med många andra typer av burar för djur kan du även använda den till andra typer av smådjur om det behövs.

Fördelar: robust, hållbart trä, två våningar, skyddar mot fukt och regn, tre dörrar, bricka för rengöring
Nackdelar: inga nackdelar

Outback Compact I smådjursbur med utegård, grå - bästa kaninburen budget

Mått: 

 • Yttre mått: B 104 x D 52 x H 92 cm
 • Inre mått: B 89,5 x D 42,5 x H 92/89 cm (baksida/framsida)
 • Höjd övervåningen: 44,5/37 cm
 • Träväggens tjocklek: 1 cm
 • Gallermaskor: 2 cm
Outback Compact I smådjursbur med utegård, grå

Om du inte vill köpa en jättestor kaninbur är den här söta modellen passande. Den har alla de grundfunktioner som de dyrare varianterna har och det vill säga; två våningar, ett mysigt krypin, öppningsbart tak och två dörrar som går att öppna. Det här en modell som fungerar både på vintern och sommaren eftersom kaninen kan komma upp från den kalla marken via en ramp och sova i det lilla huset på övervåningen. 

Här har kaninen gott om plats att röra sig skutta runt, men du bör nog inte ha mer än en kanin i den här buren eftersom den inte är så stor. Dock mycket prisvärd och du får en helt duglig bur som fungerar året om. Vi tycker att det är ett mycket bra alternativ till de dyrare modellerna.

Fördelar: prisvärd, två våningar, passar både sommar och vinter, öppningsbart tak, ramp till övervåning, väderbeständig, två dörrar
Nackdelar: inte så stor

Andra testade kaninburar

Nu ska vi även gå igenom de övriga kaninburar som varit med för att utse den kaninbur som är bäst i test men inte vann.  Kanske någon av vinnarna vi utsett här ovan inte passar just din kanins behov  – men då kanske någon av dessa modeller kan vara av intresse. Läs vidare och se om du hittar något bra!

Ferplast Ranch XXL kaninbur

Mått: 

 • yttermått: L 154,5 x B 68,5 x H 79,5 cm
 • innermått stallet: L 105 x B 57 x H 63,5 cm
 • innermått sovrummet: L 36,5 x B 56,5 x H 46,5 cm
 • höjd bottenbaljan (stallet): H 5 cm; (sovrummet): H 3,5 cm
Ferplast Ranch XXL kaninbur

Här har vi en stor modell av envåningsbur som påminner lite om ett stall. Denna robusta konstruktion är som gjord för en hona med ungar, eller andra smådjur som marsvin som inte vill klättra på rampar och liknande. I den här kaninburen får hela kaninfamiljen gott om plats på den stora golvytan, som dessutom är enkel att rengöra då du bara kan dra ut brickan i botten.

Konstruktionen består av robust, tåligt trä och har ett vattentätt tak. Kaninhuset sitter separat men i anslutning till uteplatsen och det finns inga höga höjder där små kaninungar eller marsvin kan ramla ner och skada sig. Buren är lämplig både för vinter- och sommarbruk eftersom den är lite upphöjd från marken. Du kan öppna kaninburen på tre platser; dörren till huset, dörren till uteplatsen och taket. Det är perfekt när du vill städa ur buren smidigt. Den här designen är väldigt iögonfallande och i ranch-style. Både du och dina fyrfotade vänner kommer troligen älska den.  

Fördelar: bra för hona med ungar, stor, snygg design, inga höga höjder, passar både vinter och sommar
Nackdelar: lite enformig

 

Pratiko transportbur

Mått: ingen uppgift, passar smådjur, katter och mindre hundar

En bra transportbur för ditt husdjur är alltid viktigt att ha hemma. Man vet aldrig när det är dags att åka till veterinären eller kanske till lantstället? Den här smidiga transportburen i plast passar både kaniner, marsvin, katter och små hundar som behöver transporteras på ett säkert och tryggt sätt. Det är hur lätt som helst att montera ihop buren som kommer i två delar med en gallerdörr som har en låsanordning. 

Det finns även stora smala lufthål på hela överdelen av buren och gallret är anpassat så djuret inte kan smita ut. Se bara till att lägga något mjukt i botten (förslagsvis strö) av buren om ni ska åka långt, så att kaninen känner sig bekväm och kan göra sina behov om det skulle behövas. Buren är enkel att skölja ur och städa eftersom den är av plast.

Fördelar: lätt, bra till transport, lätt att städa ur, säker, kan användas till smådjur, katt och små hundar
Nackdelar: inga nackdelar så länge du bara använder den som transportbur

FLAMINGO Kaninbur Atto

Mått: 120x65x51 cm

FLAMINGO Kaninbur Atto

Har du din kanin bara ute på sommaren? Då är den här snygga, robusta träburen perfekt som ett enkelt bohag till din lille vän, eller kanske två, eller en hona med ungar. Du kan inte använda den på vintern eftersom den inte är upphöjd från marken. Däremot står den på gummitassar så att den blir stabil. Buren består av ett rymligt och mysigt hus med öppningsbart vattentätt tak samt en trevlig hage som även har nät på ovansidan så att kaninen verkligen kan känna på sin omgivning vara “ute” på riktigt. 

Det finns ingen bricka att dra ut i kaninhuset men det går att plocka loss lådan och rengöra den. Det finns även en lucka i taket till hagen och en skjutbar dörr in till huset från hagen, om du vill att din kanin ska hålla sig inne på natten till exempel. Det kan finnas rovdjur som är sugen vill ta kaninen. Detta är en helt okej modell till ett rimligt pris. 

Fördelar: enkel, rymlig, fin hage som består helt av nät, skjutdörr in till huset
Nackdelar: passar ej för vinter

Kaninbur Utegård med barriär

Mått: 220 x 115 x 75 cm

Kaninbur Utegård med barriär

När man vill unna sin eller sina kaniner lite extra plats, frihet och stimulans är den här kaninburen ett väldigt bra alternativ till en kaninbur utomhus – men bara om det inte finns snö ute eller är minusgrader eftersom det inte finns något hus inbyggt som ligger ovan mark. Materialet består av kinesisk furu som är glaserad med en skyddande färg. Den är också lätt att montera ihop.

Detta är en extremt rymlig kaninbur som du även kan använda till andra smådjur som behöver luftas. Det ingår både ett litet hus samt en ramp upp till en övervåning med tak. Själva hagen är jättestor och ger gott om plats till att hoppa runt och aktivera sig. Du kan dessutom öppna upp nättaket över hagen och kliva in eller bara ge kaninen lite extra frihet en stund (under bevakning). Buren är så pass hög att kaniner inte kan hoppa över, men om ni har hundar hemma kan det eventuellt ske en olycka. Ha uppsikt!

Fördelar: väldigt stor hage, mycket plats för aktiviteter, du själv får plats i hagen, taket på hagen går att öppna
Nackdelar: inte lämplig för vinter

VidaXL Utebur för kanin med 1 våning grå trä

Mått: 

 • Totala mått: 90 x 45 x 65 cm (L x B x H)
 • Mått storlek: 25 x 28 cm (B x H)
 • Mått låda: 85 x 40,5 x 4 cm (B x D x H)

Detta är en vinterbur för kanin eftersom den är upphöjd från marken, men däremot har den inget hus utan bara en vägg i ena änden av buren som också fungerar som en dörr. I det hörnet är kaninen skyddad från väder och vind från alla håll. Det kan dock blåsa in från hagen där det är nät och öppet.

På undersidan finns det brickor du kan dra ut och städa ur väldigt enkelt. Du kan också öppna det vattenavvisande taket och dörren till hus-delen. Som ett budgetalternativ till sommar eller höst/vinter är det här en bra lösning. Tänk dock på att ställa buren under tak så att den håller längre. Den här modellen är lämplig för en kanin och kanske inte när det är som kallast ute eftersom det inte är en isolerad kaninbur på det sättet.

Fördelar: bra pris, går att använda på sommar och vinter (men inte när det är som kallast), lätt att städa
Nackdelar: finns ingen vägg mellan hus och hage

Vanliga frågor och svar om kaninbur

 • Hur ofta behöver man städa i kaninburen?

  När det gäller rengöring av buren och hur ofta det bör göras är det egentligen bara sunt förnuft som gäller. Kolla till läget någon gång per dag och rensa efter hand så håller sig hela buren fräschare och det kan gå längre mellan de riktiga urstädningarna (som bör ske ca en gång i veckan)

 • Var går kaninen på toaletten?

  Kaninen går på toaletten där det finns strö att gräva i eftersom deras naturliga beteende är att göra sina behov i hål i marken som de täcker över. Det betyder att den troligen gör en del av sina behov inne i huset där det finns strö men även hagen kan användas.

 • Hur får man upp en kaninbur från golvet?

  Enklaste sättet att få upp en kaninbur från golvet är att ställa den på ett lägre bord, exempelvis bordet LACK från IKEA som har en perfekt höjd och storlek för en normalstor avlång kaninbur - om du köper två och ställer bredvid varandra. Se till att buren står stadig och inte glider om den skulle röra sig. En kaninbur med hage utan golv är inte lämpligt att ställa på ett bord.

 • Vad har man i kaninburen?

  En kanin behöver inte så hemskt mycket saker i sin bur, men det som den garanterat vill ha och behöver är någon form av strö eller halm som den gosa in sig i och göra sina behov i. Det håller också värmen när det är kallt. Andra saker som ska finnas i en kaninbur är ett litet hus/låda där den kan gå in och känna sig trygg samt sova.

  Det ska också finnas tillgång till färskt vatten i en speciell vattenflaska du fäster på någonstans i buren så att kaninen når den. Mat ska såklart också finnas dagligen. Om du har en kaninbur utomhus måste kaninen kunna gå upp ovan mark och sova i sitt hus. På vintern kan det krävas en isolerad kaninbur.

 • Var ska kaninburen stå?

  Tänk på att ställa din kaninbur under tak om den står ute. De flesta uteburar klarar att st ute och är vattentäta men för att den ska hålla längre och skydda kaninen ytterligare så är det bäst under tak. Om det är en kaninbur utomhus du använder så ska någon del av konstruktionen (huset) vara ovan mark. Ställ buren på en vindstilla plats som är skyddad från regn, snö och rusk eller starkt solsken.

 • Hur många kaniner kan man ha i buren?

  Kaniner är flockdjur som lever på stora områden, men honorna försvarar sina hålor i naturen. Så det kan lätt bli rivalitet om man har mer än en kanin i samma bur. Har du en väldigt stor bur kan du ibland spärra av och ha alla i samma bur ändå. Det är vanligt att ha en hane och en hona tillsammans men då får man också räkna med att det blir små kaninungar förr eller senare. En hona kan såklart bo med sina ungar ensam i en bur om den är låg och anpassad för detta.

 • Går det att måla kaninburen?

  Ja, du kan måla buren om du vill men tänk på att använda vattenfast giftfri färg så att kaninen inte blir sjuk om den skulle råka gnaga i sig lite färg.

 • Kan kaniner vara i buren hela tiden?

  Om du vill ha en social och glad kanin så bör du ta ut den till och från och låta den vara med i familjen och på vad som händer. Då känner den sig inte borglömd. Tänk på att kaniner är flockdjur som inte bara vill vara ensamma i en bur hela dagarna. De behöver också stimulans. En kanin som bor i en utebur får mer stimulans via naturen. Se bara upp med sladdar och saker som kaninen gillar att gnaga på.

 • Kan man ha värmepellets i kaninburen?

  Värmepellets kan fungera väldigt bra som strö i den sektion där kaninen går på toaletten. Den absorberar nämligen fukt väldigt bra och smulas sönder till mindre strö när det blir fuktigt. Du kan använda det på andra platser i buren också men kan vara lite för hårt.

 • Vilken är den bästa kaninburen?

  Den bästa kaninburen är enligt oss Trixie Natura XL kaninbur med utegård som är som ett helt mansion för en eller flera kaniner. Den är suverän på så vis att den är väldigt stor, har två våningar, stort hus, vattentätt tak och går att dela upp i tre olika sektioner om det behövs. Passar bra till uppfödning exempelvis.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*