Bästa kattkopplet 2023 – [bästa kopplet till din katt]

bäst i test kattkoppel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Innekatter blir glada och stimulerade av att få komma ut en stund i naturen och spana in sin miljö. Med ett bra kattkoppel riskerar du inte att din kisse försvinner eller blir påkörd och katten får en kul stund ute i det fria.  Vi har testat ett gäng koppel och selar och utsett bästa kattsele i priskategori premium, mellan och budget! Det gör det lättare för dig att hitta rätt bland alla alternativ.

Det är viktigt att du köper en rymningssäker kattsele eftersom kissen kan skruva sig ur den annars. Det finns olika sorters kattkoppel att koppla i selen såsom flexikoppel som är en flexibel lina som rullar ut och som du kan justera med en knapp på handtaget. Eller löplina som är jättelångt koppel. Det finns även selar som du fäster själva kopplet i. Ett vanligt halsband är inte att rekommendera till en katt då det kan skada nacken vid hastiga rörelser och kan kännas obekvämt för katten. Se nu efter vilka som blev vinnare i vårt kattsele bäst i test!

Bäst i test kattselen

Kattsele Tre Ponti Basic Mesh - kattsele bäst i test premium

bästa Kattsele Tre Ponti Basic Mesh
 • Stilren
 • Ger en friare känsla
 • Enkel att sätta på
 • Passar alla kroppsformer

KERBL ACTIVE KATTSELE MED KOPPEL - kattsele bäst i test mellan

KERBL ACTIVE bästa KATTSELE MED KOPPEL
 • Mjuk sele
 • Lätt
 • Koppel ingår 120 cm
 • Snabbspänne

Trixie Kattsele + Koppel för Kattunge kattsele bäst i test budget

kattsele plus koppel bäst i test
 • Går att justera storleken
 • Kattsele till kattunge
 • Koppel ingår
 • Rymningssäker kattsele

Bästa kattselen

Katter är egentligen vilda djur som älskar att springa ute och jaga möss eller bara spana och lukta på saker och markera revir. Med en kattsele kan du ta en långsam promenad med din katt utan att bekymra dig för rymningar eller faror som kan lura. Räkna dock inte med att röra dig mer än några meter i taget – det är inte som att promenera med en hund där det oftast går raskt! Katten kan bestämma sig för att bara sitta i 5 minuter och titta på något och det är bara att haka på eftersom du sällan kan dra med dig en katt som inte vill gå. Se nu efter hur det gick i vårt kattesele test här nedan!

Kattsele Tre Ponti Basic Mesh - bästa kattselen premium

Mått: Nr. 1 ca 1-3 kg – Mått, bröst 23-33cm, Nr. 1,5 ca 3-4 kg – Mått bröst 27-37 cm,
Nr. 2 ca 4 -5 kg – Mått bröst 31-41 cm, Nr. 2,5 ca 5-6kg – Mått bröst 34-44 cm, Nr. 3 ca 6 -7 kg – Mått bröst 38-48 cm

bästa Kattsele Tre Ponti Basic Mesh

Om du har svårt att få katten att tycka om eller snarare acceptera att ha selen på sig så kan den här snygga och funktionella selen från Tre Ponti bli en riktig fullträff för din katt. Den speciella designen gör nämligen att katten känner sig mycket friare än med andra modeller som går runt halsen och runt benen.

Den här modellen går bara runt kattens mage och fram på bröstet. Det är en väldigt bekväm kattsele i bra material som inte klämmer åt någonstans. Den sliter inte heller på pälsen. Vi älskar den här modellen eftersom katten kan röra sig mer fritt. Har du fler djur där hemma så passar den faktiskt även en mindre hundras minst lika bra! Den här kattselen passar alla kroppsformer och är riktigt prisvärd. Din katt kommer garanterat att gilla den.

Fördelar: katten känner sig friare, mjukt material, klämmer inte åt, stilren, lätt att ta på, passar även hund
Nackdelar: inga nackdelar

KERBL ACTIVE KATTSELE MED KOPPEL - bästa kattselen mellan

Mått: Hals omkrets: ca 28 cm, Mage omkrets: ca 34-44 cm

KERBL ACTIVE bästa KATTSELE MED KOPPEL

Vill du att katten knappt ska märka att selen sitter på kroppen passar den här modellen från Kerbl väldigt bra. Det är absolut en rymningssäker kattsele men den är också otroligt lätt. Meshtyget som den är tillverkad av känns mjuk och lätt mot kissens kropp så att den inte får panik och blir störd. Ett plus är att det även ingår ett kattkoppel till selen som är 120 cm långt. Du kan alltid byta ut det om du vill ha ett längre koppel av annan modell till.

Vi gillar den här kattselen eftersom katten är så himla bekväm i den och kan röra sig ostört. Dessutom behöver du inte vara rädd att den ska komma ur selen och rymma. Mycket prisvärd produkt som din katt kommer gilla!

Fördelar: mjuk, lätt, rymningssäker kattsele, katten kan rör sig fritt, koppel ingår
Nackdelar: kort koppel

Trixie Kattsele + Koppel för Kattunge

Mått: En storlek 21 – 33 cm och 8 mm brett, koppellängd 120 cm 

kattsele plus koppel bäst i test

Här har vi en perfekt sele för kattungar från Trixie som är lätt att justera utefter kattens storlek. De små liven växer snabbt och då vill man inte behöva köpa ny sele direkt utan kanske vänta till dess att katten är vuxen.

Den har två enkla spännen som är lätta att knäppa och den sitter helt okej på kroppen utan att skava. Som extra plus får du även med ett 120 cm långt koppel, vilket kan vara tillräckligt för en liten kattunge. Om du har planerat att vänja katten vid koppel är det lika bra att börja när den är liten kattunge. Då sätter det sig snabbt och blir en vanesak. Du behöver inte oroa dig för att katten kommer ur selen då det är en rymningssäker kattsele. Vi vill rekommendera den här modellen för dig som har en kattunge och inte vill lägga ut onödigt mycket pengar på accessoarer. Du kommer långt med den här selen!

Fördelar: bra sele till kattungar, rymningssäker, koppel ingår, lätt att spänna och justera, prisvärd
Nackdelar: levereras inte alltid i den färg du önskar

Andra testade kattselar och kattkoppel

Katter har olika personligheter och det betyder att de modeller som vi utsett till vinnare i respektive kategori i detta test kanske inte faller just din katt i smaken. Vissa katter vill kunna gå iväg långt för sig själv med hjälp av ett flexikoppel eller kunna gå fritt i trädgården med en löplina till exempel. Nu ska vi titta på vilka egenskaper de övriga selarna och kopplena i testet har och varför de kan passa din kisse. Läs vidare!

Basic Sweet Kattkoppel

Mått: 200 cm långt

Basic sweet rosa kattkoppel test

Om du redan har köpt på dig en bra kattsele som du är nöjd med men som inte har något koppel som ingår så har du här ett mjukt och lätt kattkoppel i nylon som ligger skönt i handen och som är 200 cm långt. Det räcker gott och väl för en vanlig enkel promenad. I änden av kopplet har du en pistolhake som är hur enkel som helst att koppla i och ur koppelringen på selen. Inga konstigheter här – ett enkelt och snyggt kattkoppel som kommer i två snygga färger; rosa och grått.

Fördelar: snygga färger, bra längd, mjukt, lätt
Nackdelar: bara två färger

Trixie Mjuk Kattsele med Koppel

Mått: 36 – 54 cm, koppel 120 cm

Trixie mjuk kattsele recension mesh

Den här mjuka och lätta mesh-selen från Trixie sitter hur skönt som helst på din kisse och den kan röra sig fritt utan att det klämmer åt eller känns störande. Den här modellen går att justera väldigt enkelt över bröstet och magen för att kunna hitta den perfekta passformen. Har katten mycket päls så går det åt lite extra rum. 

Du kan välja på färgerna svart eller varierande vilket betyder att du kan få vilken färg som helst i din order. Men den här kattselen kommer katten känna sig bekväm och fri. Den har dock ganska stor yta som består av tyg vilket kan vara störande för vissa katter. Då är det bättre med en enklare sele utan så mycket tyg. Det ingår även ett 120 cm långt koppel. 

Fördelar: mjuk, lätt, enkel att justera
Nackdelar: mycket tyg 

Flexi kattKoppel New Classic Band

Mått: 4 storlekar: 3 meter (xs) eller 5 och 8 meter (s, m och l)

Flexi koppel - kattkoppel

Flexikoppel är egentligen ett varumärke, men det flesta koppel av den här modellen kallas ändå för flexikoppel. Det betyder att det är ett koppel som består av ett tjockt plasthandtag med en rulle på insidan som har en lång smal nylonlina/band som är hur stark som helst. När katten drar i kopplet så dras linan ut och följer med katten. Vill du stoppa den så trycker du på en knapp. Men tänk på att det kan bli tvärstopp när du gör det ifall katten springer. 

Det här är klassiska och riktiga modellen av flexikoppel för en katt som är en riktigt stark och bra modell. Längden på nylonbandet kommer i tre storlekar; 3 meter (xs) eller 5 och 8 meter (s, m och l). Med det här kopplet får du en flexibel och säker promenad med din katt. 

Fördelar: flexibelt, starkt, säkert
Nackdelar: alla gillar inte att hålla i ett flexikoppel som kan kännas lite klumpigt i handen

Kattkoppel Puppia

Mått: längd 116 cm, bredd 10 mm

Det här enkla kattkopplet från Puppia är av den bredare platta sorten som ligger väldigt skönt i handen. Men vi tycker dock att den här modellen passar bättre för en hund. Dessutom är det är det väldigt kort med sina 116 cm, vilket kan kännas lite kort. Däremot finns kopplet i många fina färger och har ett helt okej pris. Kan vara värt att testa om du vill ha ett kortare koppel.

Fördelar: snygga färger, ligger skönt i handen
Nackdelar: kort

Nobby Kattkoppel Tartan Grön - koppel för mindre katter

Mått: längd 120 cm, bredd 10 mm

Nobbie Kattkoppel Tartan Grön

Den modeinriktade kissen och matten/hussen kanske gillar den här charmiga modellen av kattkoppel från Nobbi. Den passar både katter och mindre hundar. Mönstret på kopplet är rutigt och väldigt stiligt. Längden är 120 cm och bredden 10 mm. Det är en helt okej längd och den du vanligen hittar på standard kattkoppel. 

Kopplet ligger ganska skönt i handen men det finns skönare modeller. Det är dock smidigt att haka i kopplet med pistolhaken i ena änden. Inget speciellt men trevlig design och helt funktionellt.

Fördelar: passar både småhundar och katter, snygg design
Nackdelar: inget märkvärdigt

Vanliga frågor och svar om kattsele och kattkoppel

 • Hur tränar jag katten att gå i koppel?

  Det största problemet med att gå med katt i koppel är att den kommer vilja försöka krångla sig ur selen. Därför bör du inte börja med selen första gången ni ska ut. Låt katten istället ha på sig selen hemma inomhus någon timme i taget så att den vänjer sig. Du kan även vänja katten vid att du knäpper på kopplet och håller i det. I början kan det vara ovant för kissen. 

  När ni sedan går ut ska du inte dra i kopplet och släpa med dig katten - så fungerar inte en kattpromenad. Den går i kattens tempo, vilket är lååångsamt, nosande, sittande, spanande. 

 • Måste jag använda en sele för katten, kan jag inte bara använda ett halsband?

  Katten kommer inte gilla att ha ett halsband med ett koppel kopplat till halsen. Den tycker att det är störande och den känner sig inte fri. Dessutom kan det skada halsen om den plötsligt springer iväg och kopplet tar emot, en katt väger inte så mycket och det kan bli förödande skador på den stackars katten. Med en kattsele känner den sig fri och kan rör sig mer obekymrat - med lite övning.

 • Hur ska en kattsele sitta?

  Det är väldigt viktigt att kattselen inte sitter åt på kattens kropp - det kommer den att avsky och titta på dig med sura ögon och konstig kroppshållning (troligen). Den ska sitta lätt på kroppen och knappt kännas. Katter vill känna sig fria.

  Olika modeller har dock olika passform men många selar kan lätt justeras för att hitta den bästa passformen för just din katt. 

 • Måste jag gå ut med min katt om det är en innekatt?

  Nej, det måste du inte men katten kommer verkligen att uppskatta att få känna på det fria livet utomhus eftersom det är deras grundbeteende att vistas utomhus och jaga. Det räcker med någon gång i veckan för att katten ska få lite extra stimulans och äventyr i vardagen. Ni behöver inte vara ute i flera timmar utan bara en liten stund. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*