Bästa kattsanden

Precis som namnet säger är det sand där katten kan göra sina behov, dvs gå på toaletten. Kattsand är sand som man kan köpa från affärer som sedan hälls i en kattlåda, där katten kan gå på toaletten utan att behöva kissa eller bajsa inomhus. Genom att använda kattsand kan du ha katter inomhus utan att behöva oroa dig för att de ska bli en sanitär ohyra i din bostad. Denna kattsand kan du hitta i flesta matbutiker och vanliga djuraffärer och oftast finns ett stort utbud att välja på. Kattsanden behöver bytas ut beroende på hur många katter man har och hur mycket de går i kattlådan. Sanden är inte något som man kan återanvända utan man behöver kontinuerligt köpa nya påsar kattsand och rengöra kattlådan då sanden blivit gammal.
Katter märker nämligen när man inte har bytt på länge för då kan de börja protestera och gå på toaletten utanför, för att visa att det är dags att byta sand. Kattsanden gör att den samlar upp urinen och bildar små klumpar som man regelbundet varje veckan behöver ta bort från kattlådan för att hålla den ren.

Det finns många olika sorters kattsand att välja på i affärerna och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska köpa till ett vettigt pris. Även kattsanden kan upplevas olika av katterna och vissa kan börja protestera om inte rätt kattsand används. Därför finns det många olika sorters kattsand som tar överpris och som inte har någon bra uppsugningsförmåga eller borttagning av urinlukten. Då kan det vara bra att fråga andra som har katter vilka kattsand de använder och som de rekommenderar för att du ska undvika onödiga kostnader. Nedan finns beskrivning på olika kattsand som finns att köpa.

Klumpbildande sand är den vanliga varianten och är sand som är gjord av lera. Olika förpackningar har olika uppsugningsförmågor samt tillsättningen av parfymerad eller oparfymerad sand för att ta bort urinlukten. Kattsand är dock den mest beprövade metoden som flest tycker fungerar och som täcker bäst dålig kattlukt. Sedan finns det som kallas kristallsand, vilket är en ganska ny variant på marknaden. Den absorberar urinen och kapslar in den i dess kristaller. Katter kan dock till en början ha svårt att vänja sig vid denna typ av kattsand och risken finns alltid att katten väljer göra behovet utanför.
En annan variant är träpellets. Precis som namnet antyder är det träpellets som är kattsanden men som kräver att man har en kattlåda med silkbotten då den ej bildar några klumpar. Den löser snarare upp sig med pelletsen. Den är dock ett väldigt miljövänligt alternativ.
Till sist finns ett ekologiskt nedbrytbart kattströ som på biologisk väg bryter ner sig med funktionen att kunna bli klumpbildande. Alla sorter av denna kattsand har dock inte denna funktion, men man kan spola ner det i toaletten eller lägga i komposten då det är miljövänligt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*