Bästa kattströ

De allra flesta har en bild av vad kattströ är och vad det används till. Att en innekatt måste ha någonstans att uträtta sina behov är självklart och detta görs vanligtvis i en kattlåda fylld med just kattströ. Det är nämligen inte möjligt att rasta en katt på samma sätt som man gör med en hund. Katten lär sig ganska snabbt var den förväntas gå på toaletten. Många vet dock inte specifikt vad kattströ är och vad det består av.

Kattsand är ett annat namn för samma sak och kattströ är helt enkelt det konstgjorda gruset som katterna gör sina behov i. Detta grus stoppas i nämnda kattlådan och är producerat för att dölja lukt av både urin och avföring genom att suga upp exkrementerna. Det finns naturligtivs olika typer av kattströ. Vanligast är det konstgjorda lergruset men det finns också så kallade pellets varianter bestående av antingen träspån eller pappersmassa. En särskild typ av kattsand är den som kallas kristallkattsand eftersom den är framtagen av kiselsyragel.

Vidare kan kattströ även ha olika egenskaper i den meningen att det finns strö som bildar klumpar av avföring och urin vilket gör det väldigt enkelt och smidigt att städa undan toalettbestyren utan att för den skull behöva städa ur hela kattlådan. Naturligtvis finns det även kattsand utan klumpbildande funktioner.

Man kan använda helt vanlig sand i sin kattlåda om man känner för det eller annan typ av uppsugande material som exempelvis gamla tidningar eller hushållspapper. Riskerna med detta är dock att katten börja uträtta sina behov överallt där den hittar samma material som i kattlådan eller att den naturliga finkorniga sanden sprids i hela huset då den lätt fastnar i kattens klor.

Kattströ är lätt att få tag i och inte speciellt dyrt. Alla djurbutiker och välsorterade varuhus säljer kattsand och det går med fördel att beställa på nätet samtidigt som man köper kattmat. Man bör tänka på vissa saker i hanteringen av använd kattsand eftersom kattlådan måste tömmas regelbundet. Ett tips är att ha ett litet sopset nära till hands för att lätt och smidigt kunna sopa upp strö som hamnar utanför lådan. En spade kan också vara bra att ha för att tömma ur och fylla på med nytt strö.

Det finns också kattsand som är ekologiskt nedbrytbar om man oroar sig för att den kattsand man använder sig av inte skulle vara bra för miljön. I användandet av alla olika former av kattströ och kattsand är det bra att komma ihåg att detta material absolut inte får spolas ner i toaletten. Katter är hygieniska och renliga djur som gärna vill ha fräscht i kattlådan dagligen. De är dessutom kända för att vara kräsna och egensinniga. Många kattägare vittnar om att katter som inte är nöjda med valet av strö visar det genom att kissa och bajsa på andra ställen. Det gäller alltså att prova sig fram för att hitta den sort och typ som passar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*