Bästa klösmöbel

Katter är rovdjur, vilket bland annat syns på deras huggtänder och, framförallt, vassa klor. Den som blivit riven av en katt vet att till och med den minsta kattunge har knivskarpa klor, vilket också gör den till en utomordentlig klättrare.

Eftersom katters klor är just så skarpa så har man i vissa länder som USA bruket att avlägsna klorna men detta är grymt mot katten och gör den dessutom handikappad just då katter över lag älskar att klättra. Utan klor blir detta omöjligt och kan få katten att hamna i farliga situationer om den till råga på allt är utekatt; utan klor kan den vaken försvara sig eller hinna komma undan om situationen är hotfull.

Ett annat sätt att slippa de vassa klorna är att klippa dem och detta kan man antingen göra hos veterinären, vilket kan kosta en rejäl slant eftersom det måste göras regelbundet, eller hemma. Om man aldrig har gjort det förut är det viktigt att låta sig instrueras av någon som kan då det inte är det lättaste att göra i början. Kloklippning i hemmet är ett bra alternativ men då gäller det återigen att man inte har en utekatt eftersom den verkligen behöver sina klor ute i stora världen.

Alla kattägare suckar uppgivet över katters bruk att vässa sina klor lite överallt i hemmet och vad man än gör tycks det vara omöjligt att få dem att sluta. Detta beror inte på att katten är olydig eller stygg utan enbart på att den har en ren instinkt att hålla klorna i trim. Som sagt, det handlar inte bara om lek utan om att kunna jaga, klättra, försvara sig och fly.

Så vad ska man ta sig till? Det är ingen idé att slösa en massa pengar på att anlita kattviskare och instruktörer och om man lägger överkast på soffan brukar katten snabbt komma på ett sätt att få bort det eller komma in under för att glatt kunna fortsätta vässa. Det verkar dessutom som att katter känner på sig vilken möbel i hemmet som är dyrast och mest ömtålig då de alltid går på just den. Försöker man avleda deras uppmärksamhet genom att ställa in en gammal sliten fåtölj så brukar katten titta på en förolämpat och sedan strosa iväg till den dyraste möbeln igen.

Det allra bästa alternativet är därför att skaffa ett klösträd åt sin katt. Det finns massor av olika modeller och då katter gillar att klättra kan det vara en riktigt bra idé att skaffa en lite större modell så att den kan roa sig samtidigt som den klöser med klorna. Klösträd är försedda med särskilda material som rep och sträva textiler så att katten kan klösa på av hjärtats lust och finsoffan får vara ifred.

Olika typer av klösträd

Det finns flera anledningar till att skaffa ett klösträd åt sina katter. Den viktigaste anledningen är naturligtvis dess funktion, att katten skall kunna vässa sina klor, men det är dessutom en rolig leksak som katterna kan sysselsätta sig med i timmar och det är ett bra sätt att få dem att sluta klösa på de fina möblerna i hemmet. Ett klösträd gör därmed alla i hushållet en tjänst, inte minst katten.

Vad för slags klösträd man vill skaffa sig beror på flera faktorer, bland annat hur mycket utrymme man har, hur det står till med ekonomin liksom vad man har för slags katter. Det sistnämnda har inte så mycket med kattens ras att göra, utan snarare hur aktiv den är och vad den väger. Har man en stor, tjock klumpedump till katt är det bättre att skaffa ett tungt träd som inte välter och som kanske inte är så högt. Om man å andra sidan har hyperaktiva ungkatter är det mycket bättre med ett stort träd med flera nivåer som de kan leka i många timmar och dagar i samtidigt som de vässar sina klor.

Den enklaste modellen av klösträd är en enkel klösbräda som helt enkelt är en rund eller fyrkantig bräda med hårt lindat rep på. Dessa är relativt små och enkla att flytta runt och de är dessutom det ekonomiska alternativet. Nackdelen med enkla klösbrädor är att katter inte brukar vara så lättlurade och fnyser åt den och sedan glatt går på finsoffan. Många katter upplever med andra ord klösbrädor som inte riktigt spännande nog.

Ett relativt enkelt och ekonomiskt alternativ är att skaffa ett klösträd på en våning som ser ut som en liten trekant, ett hus eller kub. Här blir det genast lite mer spännande då katten kan sitta i den, gå runt den och jaga sina kompisar.

Den absolut bästa lösningen är att skaffa sig ett stort, regelrätt klösträd på flera våningar! Inga katter kan motstå dessa fantastiska och roliga konstruktioner och kan hålla på hur länge som helst med dem. Här finns det massor att göra och flera olika ställen att vässa sina klor på och vips så har katten glömt bort att den någonsin var intresserad av hemmets dyraste fåtölj eller soffa.

Ett större klösträd brukar ha tre nivåer som var och en har något spännande för katten att göra: tunnlar, grottor, rep som dinglar, korgar den kan ligga i, hammockar och höga platåer att spana ut från. Varje nivå hålls upp av stadiga pålar som är inlindade i tjocka textiler och rep, vilket inte bara lockar katten att klösa klorna utan också underlättar för den att klättra upp. Om den skulle tappa balansen kan den dessutom lätt ta tag i dessa material och hjälpa sig upp igen. Sanningen är att katten kommer att vara evigt tacksam och sysselsatt med ett roligt klösträd!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*