Bästa klösträdet 2024 – [stort test]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Katter ääälskar att klösa – till människans stora förtret ibland när våra dyra möbler förvandlas till lekstuga. Ett klösträd kan dock bli en perfekt lösning på problemet. Vi har gjort ett test och utsett det bästa klösträdet för ditt hem och din katt i tre priskategorier; budget, mellan och premium! Ett klösträd eller en klösbräda behöver inte vara ful, det finns massor med snygga klösträd som också din katt älskar av olika anledningar.

Inomhuskatter behöver stimulans och en egen plats att husera på och då är ett klätterträd för katter passande. Med ett sådant kan din katt både busa, klösa, vila och spana ut över vad som händer i hemmet – sådant som katter gillar helt enkelt. Läs vidare för att se vilka klösträd vi kan rekommendera!

Klösträd bäst i test

Dolomit grå vägghängt klösträd 2.0 - bästa klösträdet premium

Dolomit bästa klösträd
 • Funktionell
 • Hängmatta
 • Hängande tross
 • Snygg

Klösträd Scandi - bästa klösträdet mellan

klösträd scandi bäst i test
 • Stilren
 • Mysig vilplats med leksak
 • Hög klöspelare
 • 1 av 3 delar

Klösbräda hörn enkel - bästa klösträdet budget

Klösbräda hörn bäst i test
 • Stilren
 • Märks knappt
 • Perfekt för att skydda väggarna
 • Katten uppskattar den

Bästa klösträdet

Katten kanske egentligen inte bryr sig så mycket om designen på klösträdet – bara den är skön att vila på, skön att klösa på och rolig att busa med. Det är vi människor som bryr oss om designen. Nuförtiden kan du enkelt hitta snygga klösträd som smälter bra in i ditt hem och som kan bli din katts nya favoritplats. Läs nu vidare för att ta del av vårt klösträd bäst i test!

Dolomit grå vägghängt klösträd 2.0 - bästa klösträdet premium

Mått: höjd: 160 cm, hammock: 35 x 33 cm, grotta: ø 40 x 30 cm, liggyta: ø 40 cm, sisalpelare: ø 10 cm

Dolomit bästa klösträd

Det här är definitivt ett klösträd som både du och din katt kommer att gilla. Det är ett vägghängt klösträd och har ingen klumpig basplatta som tar plats. Med Dolomit 2.0 får du både en snygg inredningsdetalj och en härlig plats för din/dina katter att hänga på. Dynorna är stilrent grå och fäst med kardborre så att du kan ta av dem och tvätta (obs handtvätt). 

I klösträdet ingår två liggplatser i olika nivåer samt en tredje liggplats vilket är en charmig hängmatta högst upp i trädet. Där tycker katten det är kul att ligga och hänga och busa. Dessutom finns det en hängande tross som är kul att leka med.

Självklart finns det också en klöspelare som sträcker sig hela vägen upp till toppen av anordningen. Vi älskar det här klösträdet eftersom katten älskar det och som grädde på moset är den otroligt snygg med sina grå dynor och funktionella väggfästning. Den smälter in naturligt i ditt hem och katten får en perfekt lounge-bus-plats!

Fördelar: funktionell, snygg, många bra funktioner för katten
Nackdelar: du måste verkligen fästa trädet ordentligt i väggen med riktiga verktyg och skruvar för ändamålet

Klösträd Scandi - bästa klösträdet mellan

Mått: Total höjd 77 cm, Klöspelare 40 cm lång, Ø 9,5 cm, Bottenplatta 3,5 cm hög, Ø 40 cm

klösträd scandi bäst i test

Scandi är ett enkelt men snyggt klösträd som gör sig bra i de flesta hem. Den har en lång pelare så att katten kan sträcka ut sig ordentligt när den klöser och få ut det mesta av sin nya leksak. På toppen finns en väldigt mysig sovplats i form av en cylinder där det också hänger en rolig leksak att busa med. Eller så kan katten bara ligga och spana ut över sin omgivning och relaxa. 

Vi gillar den här modellen eftersom den är enkel men ändå funktionell på flera sätt. Katten uppskattar sovplatsen och klöspelaren och gör den till sitt territorium på en gång. Samtidigt är det inte ett klösträd som tar upp en massa plats eller sticker ut nämnvärt. En snygg detalj i hemmet som katten också råkar uppskatta!

Fördelar: enkel, snygg, funktionell
Nackdelar: inga nackdelar

Klösbräda hörn enkel - bästa klösträdet budget

Mått: 3 storlekar: 52 cm hög & 28 cm bred (eller ca 14 cm bred på var sida om vägghörnet) 80 hög x 28 cm bred, 100 hög x 56 cm bred

Klösbräda hörn bäst i test

Många gånger vill katten klösa på väggen på ett speciellt hörn till exempel. Det gör den för att markera sitt revir – men det blir inte så snyggt på tapeten sedan! Därför kan man testa att sätta upp en klösbräda i just det hörnet som katten tycker om och du kan behålla dina tapeter intakta. Det är en win-win situation. Katten kommer förmodligen gilla sitt hörn ännu mer efter att du satt upp den här brädan och kan klösa loss ordentligt! 

Den här klösbrädan fungerar både i hörn och på en platt vägg. Designen är utformad på så vis att den smälter in snyggt i ditt hem utan problem och oavsett stil. Det ser ut som en naturlig del av väggen som påminner om någon form av stuckatur. Inget man lägger märke till direkt men en plats din katt kommer att söka sig till för att klösa loss istället för att hänga i dina tapeter och möbler.

Vi tycker den här klösbrädan är ett utmärkt budgetalternativ som nästan alltid fungerar – bara du väljer rätt plats i hemmet som katten själv redan valt ut.

Fördelar: skyddar dina tapeter och väggar, katten gillar det, smälter in i hemmet
Nackdelar: fungerar inte så bra om du inte väljer en vägg dit katten brukar gå för att klösa

Andra testade klösträd

Alla klösträd i det här testet fick inte plats på prispallen men det betyder inte att de inte är något att ha. Det finns flera produkter även bland dessa som kanske passar dig och din katt bättre – om du inte redan hittat din favorit vill säga. Både katter och människor är olika individer och båda har olika smak i vissa fall. Men då är det tur att utbudet är ganska stort så att du har många klösträd att välja mellan. Läs vidare för att ta del av fler modeller!

Klösmöbel Giada

Mått: 112 cm (höjd) 65×38 cm (golvyta), 9 cm (sisalrulle)

Gielda klösmöbel med nivåer

 

Katter gillar plysch och mysiga material som de kan gosa in sig i när det är sovdags – vilket det är ganska ofta för en innekatt. Den här klöspelare katt är en svart/vit modell där katten får både plysch, klöspelare, en liggbädd, en hammock och ett mysigt krypin på botten av trädet där katten kan sova eller busa runt för sig själv med sin kattkompis. 

Detta är en stabil klösmöbel som är helt klädd i plysch, förutom sisalpelaren och krypinhålan på botten, och som fyller många funktioner.Den täcker kattens behov av klösmöjligheter, bus, sovstund och “bevakning” av hemmet från sin höga tron. Trädet är övervägande svart men krypinhålan har ett snyggt mönster som går i svart/vitt. Ganska lätt att få den här modellen att passa in i ditt hem också i och med den svarta färgen.

Fördelar: skön plysch, mångfunktionell, svart/vit
Nackdelar: inga nackdelar

Tobi vit klösbräda

Mått i cm: (L x H x B): 59 x 6,5 x 25 cm

Tobi liten snygg klösbräda

Är du ute efter något annorlunda som verkligen smälter in i ditt hem men som katten också tycker om? Då kan vi rekommendera Tobi klösbräda som är tillverkad i värmande wellpapp. Här får du en snygg lounge för din katt som tycker om att både sova samt klösa på brädan.

Men det bästa av allt är nog nästan att designen är så otroligt snygg och stilren – man kan aldrig gissa att det är en plats gjord för din katt – bara katten själv! Den smälter in som en modern dekoration och sticker inte i någons ögon.

Dessutom kan du känna dig trygg med att wellpappen är miljövänlig och ett hållbart material samt att varje Tobi är tillverkad för hand i Polen. Tycker du att din katt har klass? Ja men då kanske du ska testa en Tobi och på samma gång ta ett kliv in i den moderna världen av klösbrädor!

Fördelar: stilren modern design, miljövänlig wellpapp, skön plats för katten, smälter in i hemmet
Nackdelar: kanske inte uppskattas lika mycket som ett komplett, fluffigt klösträd

Klösträd Fridolin

Mått: Höjd: 106 cm, Basplatta: 52 x 38 x 2 cm, bäddytan : 34 x 30 cm, säng: diameter 40 cm, Klöspelareø 8,5 cm

Klösträdet Fridolin är mer lik den klassiska modellen av klätterträd för katter som är inklätt i grå och svart filt och som kanske inte faller alla människor i smaken – men troligen har din katt inget att klaga på. Här får den tre olika nivåer att sitta på och i mitten finns ett krypin med ett hål i taket som är kul för katten att busa i.

På toppen av trädet kan den ligga och vila på en mjuk dyna och kasta ett öga ut över hushållet och vad som pågår. Det finns också tre klöspelare som trädet är baserat på och som passar perfekt att sätta klorna i för en klös-sugen kisse.

Grundplattan känns inte superstabil som vissa andra kan göra, vilket drar ner betyget lite. Men egentligen finns det inte så mycket att klaga på här – vi har bara svårt för designen som inte känns så stilren för hemmet. Frågar du katten så är det värt investeringen.

Fördelar: tre nivåer, tre klöspelare, krypin, klädd i mjuk filt
Nackdelar: basplattan är inte superstabil, inte så snygg design

Kattens No1 Klösbräda

Mått: 53,5 x 16 x 8 cm

kattens no1 liten enkel klösbräda

Varför krångla till det. Kattens No 1 klösbräda är ett enklare alternativ till ett helt klösträd och den passar ganska bra in i de flesta hem tack vare sin mörkgrå färg. Den här modellen är bara fokuserad på själva klösandet och ska fästas på väggen. Har du inte plats för en stor modul där hemma så är den här ett bra val. Den fungerar som en klöspelare men är platt på baksidan så att det går att sätta fast den på väggen. 

Du kan fästa den i golvhöjd eller lite högre upp på väggen så att katten kan hoppa upp och hänga sig i den – vilket kan vara kul och lockande för katten. På så sätt får den två funktioner. Varför inte köpa två och sätta i olika höjd för att skapa en liten hörna till din katt där den kan släppa loss? Det gäller att vara kreativ och försöka tänka som en katt. 

Fördelar: prisvärd, enkel, stilren, fyller sin funktion
Nackdelar: inget märkvärdigt i förhållande till vilka moduler som finns där ute

Klöspelare Opal Ultra

Mått: Höjd:80cm, klösträdets bottenplatta:58 x 58 cm, Klöspelare: ø 22 cm

Klöspelare opal ultra för katter

Här har du ett riktigt stabilt klösträd för stora katter, som inte välter i första taget. Katträd för stora katter måste vara lite mer bastanta eftersom en stor katt kan väga ganska många kilon. Här finns heller inga nivåer utan bara en enda stor, rejäl klöspelare som katten kan sätta klorna i helt riskfritt.

Basplattan har ett plyschöverdrag som är mjukt och mysigt och själva klöspelaren är tjock, hög och tillverkad i sisal som nästan alla klösbrädor är. Med den här modellen kan katten kan sträcka ut sig ordentligt och få utlopp för sina klösbegär.

Fördelar: stabil bottenplatta, stor hög och tjock sisalpelare, mjuk plyschplatta
Nackdelar: inga extra attiraljer för katten

Trixie klöstunna mindre

Mått: 50 cm hög, ca 33 cm i diameter

Trixie mindre klösträd

Du som letar efter en liten “klöstunna” till din katt och som inte tar så mycket plats kanske kan ha nytta av den här modellen från Trixie som är väldigt charmig och fluffig. Den har också många olika funktioner trots sin lilla storlek. Hela tunnans utsida är tillverkad i klösvänligt material vilket gör att kissen kan släppa loss och klättra runt på hela utsidan om den så önskar. 

När den har tröttnat på att klösa kan den gå in i det lilla mysiga krypinet som är fluffigt och mjukt med lurviga kanter i hålen. Där inne hänger också en mjuk leksak i taket som kan vara av intresse för den busige. Även det mjuka taket på tunnan kan användas som sovplats eller bara för en lugn stund.

Den här modellen på klösträd passar bra in i de flesta hem tack vare sin smidiga storlek. Den behöver heller inte fästat fast i någon vägg och du behöver inte vara orolig för att den ska välta. Själva designen tycker vi är söt men ändå stilren. Huvudsaken är dock som alltid att katten tycker om den – och det behöver du nog inte oroa dig för i det här fallet!

Fördelar: liten och smidig, mysig för katten, mjuk, mångfunktionell
Nackdelar: inga nackdelar

Klösmöbel Motega

Mått: Bottenplatta: 48 x 48 x 4 cm, Höjd: 141 cm

Motega klätterträd och klösmöbel test

Har du kanske lite afrikanskt tema där hemma eller bara gillar naturprodukter i enkel design – då är den här enorma klösmöbeln Motega ett ganska bra alternativ förutom att den ligger lite högre i pris än många andra modeller. Den är tillverkad i flätad vattenhyacint och har 5 olika nivåer för din kisse att utforska. De två övre nivåerna består av den flätade vattenhyacinten, likaså den fyrkantiga krypin-korgen.

På två platser i trädet hänger det också fluffiga leksaker så att katten verkligen kan aktivera sig på egen hand och få en rolig lekstund. När det är dags att vila kan hen bara krypa in i korgen eller lägga sig och sova på någon av de 5 nivåerna. Klösandet kan kissen ta itu med på någon av de 6 klöspelarna! En helt okej klösmöbel men kanske lite i dyraste laget. 

Fördelar: 5 nivåer, 6 klöspelare, korgmaterial av flätad vattenhyacint, multifunktionell
Nackdelar: dyr

Frågor och svar om klösträd

 • Varför klöser katten?

  Katter klöser för att de behöver göra det av olika anledningar. Det vässar både klorna och tränar kattens muskler. Men många katter klöser också för att markera revir, och det blir då ofta samma plats i hemmet.

 • Vad kan jag göra om inte katten är intresserad av klösträdet?

  Hur man får katten att förstå var den får klösa är en uppgift i sig. Det finns några enkla knep för att visa katten hur man använder den nya klösmöbeln. Eftersom de flesta katter tycker om doften av kattmynta kan man gnida in möbeln med detta. Positiv förstärkning är en metod som alltid är att föredra. Genom att uppmuntra katten i närheten av klösmöbeln kan intresset väckas. Det är heller inte fel att visa hur rolig kattklösen är genom att leka, busa, gosa och umgås med katten där. Så fort katten klöser där den inte ska är det en god idé att genast flytta den till rätt möbel.

  Katter är självständiga och de kan också vara ganska petiga. Om katten har fått för sig att klösmöbeln är felplacerad kan man prova att flytta runt den för att se om den blir mer intressant. Kattklösen är kattägarens bästa vän förutom katten själv naturligtvis.

 • Olika sorters klösmöbler

  Alla katter älskar att klösa och eftersom denna klovässning är ett naturligt beteende behöver även den tama huskatten få tillgång till någon form av kattklös för att lämna möbler och övrig inredning ifred. Om man dessutom har en riktigt aktiv katt som har behov av sysselsättning kan till exempel ett klösträd vara en multifunktionell leksak att spendera många roliga timmar i.

  Det finns ett stort utbud av klösmöbler där enklare och mer billiga varianter samsas med stora och avancerade konstruktioner som alla fyller kattens basbehov. De vanligaste varianterna av kattklös är just klösträden som varierar i storlek. Denna typ av kattklös kan erbjuda olika liggytor och våningar i form av platåer och mysiga små gömställen där katten kan sova. Dessa träd är ofta klädda i mjuk och skön päls och pelarna är lindade i klöståligt material. Katter tycker om att stryka sig mot både möbler och inredning och ett mysigt klösträd är aldrig fel.

  En kattklös kan bli nästan hur stor som helst beroende på vad man vill och kan spendera på sin katt. De riktigt stora varianterna kan fästas i taket och blir därmed väldigt stabila. Här finns det gott om plats och flera hus och platåer. Har man ont om utrymme passar vägghängda klösbrädor bäst. Dessa fästs helt enkelt på väggen och upptar minimalt med plats samtidigt som de fyller behovet till max. Det finns till och med klösbrädor som kan användas på tre olika sätt; på väggen, i ett hörn eller direkt på golvet.

  Även väggmonterade klösträd är mycket populära och de har oftast flyttbara platåer och kuddar som kan placeras alltefter önskemål och behov. Det finns också platta klösbrädor som kan ställas direkt på golvet och med fördel flyttas undan även om katten uppskattar att saker och ting hålls på sin bestämda plats.

  Klösstolpar och klöspelare är också varianter som sparar utrymme. Ofta har de någon form av boll eller hängande leksaker fästa i snören eller mobiler på själva pelaren som lockar till lek och bus, vilket katter älskar. Extra uppskattad är hörnpelaren som är utformad att placeras direkt mot olika sorters kanter. Pelare och stolpar inbjuder katten till att sträcka ut sig i hela sin längd och musklerna får både arbete och stretchning på samma gång.

  Det är bara fantasin som sätter gränserna när det kommer till olika former av kattklösmöbler. Vad sägs om en kattklös formad som en liten soffa där man både kan ligga och klösa på samma gång. En annan finurlig uppfinning står de lite billigare klösmattorna för. Här är kombinationen klös- och lekmatta i ett väldigt populär. Fleecematerial samsas med sisal där klorna kan vässas. Leksaker som pinglande möss och prasslande bollar gör mattan extra intressant. När katten vill vila kan den gosa in sig i någon av fleecerutorna.

  Som kattägare kan man med ett brett urval och olika prisklasser välja en klösmöbel som passar den individuella katten såväl som hemmet bäst, Det finns något för alla olika smaker, utrymmen och plånböcker.

 • Varför ska jag köpa ett en klösmöbel?

  De flesta kattägare vet att en katt har ett stort behov av att få klösa för att må bra. Detta klösande vässar klorna och håller dem fräscha samtidigt som det tränar upp kattens muskler. Beteendet är också ett sätt för katten att markera sitt revir och visa att här bor det någon med klor i topptrim så se upp. En kattklös är helt enkelt svaret på alla kattägares dröm i form av en möbel som katten kan gå loss på hur mycket den vill. Det finns ett stort utbud av klösmöbler och olika sorters klösträd för detta basala behov.

  Naiva kattägare inser ganska snart behovet av en klösmöbel om de av någon anledning inte känt till detta tidigare. Katten klöser annars på det som finns tillgängligt eftersom detta behov ligger i kattens natur. Här kan favoritmöbeln bli utsatt för en rejäl avhyvling. Det finns dessutom olika varianter av möbler som passar den individuella kattens humör och personlighet. Stora och lite vildare katter kan med fördel till exempel använda en möbel som fästs i taket för att ge så mycket stabilitet som möjligt. En väldigt nyfiken och social katt uppskattar en hög klösmöbel som med fördel kan placeras nära ett fönster så att katten i lugn och ro kan iaktta sin omgivning samtidigt som den får utlopp för sina riviga aktiviteter.

 • Hur ser en kattmöbel ut?

  Många klösmöbler har flera våningar med platåer och små krypin som gör hela upplevelsen mångsidig och intressant för de flesta katter. Om husse eller matte bor trångt finns det lösningar även för detta problem i form av klösbrädor som kan hängas på väggen eller fästas på golvet. Klöspelare är också ett alternativ om man har ont om utrymme. Både pelare och vägghängda varianter gör dessutom att katten kan sträcka ut ordentligt när den klöser. På så sätt får den pälsklädda lilla vännen lite välbehövlig stretching på samma gång.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*