Bästa klövjeväska 2023 – för dina utflykter

bäst i test klövjeväska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Ett utmärkt sätt att få hunden att känna sig delaktig i promenaden eller långvandringen och ge den lite extra träning, är att använda en klövjeväska. Vi har testat flera olika modeller och utsett bästa klövjeväska i tre prisklasser; budget, mellan och premium, så att du kan göra ett tryggt val till din vovve!

Många hundar älskar att ha en uppgift, såsom vallhundar eller jakthundar. När du spänner på en klövjeväska på din hund får den helt plötsligt en väldigt viktigt uppgift – att bära sin egen packning. Samtidigt som du får lite avlastning får hunden träning och en aktivitet som den älskar att utföra. Se till att väskan sitter bra och har rätt passform för din hunds storlek, annars blir det mer ett problem snarare än träning och avlastning för dig. Du kan heller inte packa väskan för tungt, max 25 procent av hundens vikt. Läs nu vidare för att ta del av vårt klövjeväska bäst i test!

Bäst i test klövjeväska

Ruffwear PALISADES PACK KLÖVJEVÄSKA - RÖD - bästa klövjeväska premium

Bästa klövjeväska premium
 • Step-in
 • Ergonomisk
 • Justerbar
 • Rymliga väskor
 • Kan användas som sele utan väskor
 • 2 vattenflaskor ingår

Ruffwear APPROACH PACK KLÖVJEVÄSKA - ORANGE POPPY - bästa klövjeväska mellan

Bästa klövjeväska mellan
 • Lätt att ta på och av
 • Lätt att justera
 • Hög komfort
 • Rymliga väskor

HURTTA TRAIL PACK KLÖVJEVÄSKA - bästa klövjeväska budget

HURTTA TRAIL PACK KLÖVJEVÄSKA Bästa klövjeväska budget
 • Reflexer
 • Lätt att justera
 • Ergonomisk
 • Rymliga väskor
 • Prisvärd

Bästa klövjeväska

Det viktigaste med en klövjeväska är att den sitter bekvämt på hunden och inte belastar fel del av kroppen. Tyngden ska inte ligga direkt på ryggraden utan smidigt fördelas på de två väskorna på varsin sida om ryggraden och på den främre delen av hundens kropp. Väskorna bör ha jämnvikt för att undvika slitage på hundens leder och muskler och för att vovven ska vara så bekväm som möjligt under promenaden. 

Det är också trevligt om väskan är tillverkad i ett väderbeständigt material och om det är lätt att tvätta den. Vi har haft alla dessa aspekter i åtanke när vi testat och utsett den klövjeväska som är bäst i test och nu har det blivit dags att presentera våra vinnare!

Ruffwear PALISADES PACK KLÖVJEVÄSKA - bästa klövjeväska premium

Storlek: S, M, L 

Bästa klövjeväska premium

Är du och din hund väldigt aktiva och går både på långa vandringar, promenader och ägnar er åt träning? Då är den här klövjeväskan från Ruffwear en av de bästa väskorna du kan hitta! Den sitter bekvämt tack vare sin ergonomiska passform och har två stora, rymliga väskor med två mjuka vattenflaskor som ingår. Det finns även insydda reflexer längs med hela väskan så att hunden syns tydligt i mörker. 

Den här klövjeväskan kan också användas som bara en sele om du kopplar bort väskorna. Det tycker vi är perfekt eftersom du helt plötsligt får två produkter i en. Selen kan ni använda till vardags och väskorna för träning och långvandringar. Väskan har även ett smidigt handtag på ryggen så att du lätt kan lyfta och manövrera hunden i krävande situationer, som så ofta kan uppstå på långa vandringar och andra äventyr över bäckar och tuff terräng. Vi har verkligen inget att klaga på och inte hunden heller. Utan tvekan den bästa klövjeväskan i premiumklassen om du frågar oss!

Fördelar: lätt att ta på, bekväm, kan användas bara som sele, stora väskor, 2 vattenflaskor ingår
Nackdelar: den röda färgen passar inte för alla tillfällen när ni vill hålla låg profil ute i skog och mark

Ruffwear APPROACH PACK KLÖVJEVÄSKA - ORANGE POPPY - bästa klövjeväska mellan

Storlek: XS, S, M, L, XL

Bästa klövjeväska mellan

Den här klövjeväskan är väldigt snarlik vinnaren i detta test, men ändå inte samma. Den ligger i en lägre prisklass men har dock samma goda kvalité och funktion som premium-vinnaren och kommer dessutom i flera färger. Även den här modellen är bekväm och anpassad för att träna med klövjeväska, eller bara för långa promenader och vandringar där packning är nödvändigt. Här får du en klövjeväska och en sele i en och samma produkt återigen. Hur smidigt som helst att bara slänga på hunden selen när det inte finns behov av att bära någon packning. 

Väskorna är rymliga men kanske inte riktigt lika rymliga som på Palisades-modellen. Det är handtvätt som gäller på den här väskan/selen och sedan lufttorkning – använd ett milt rengöringsmedel. Materialet torkar dock fort vilket gör det enkelt att tvätta av väskan i en närliggande bäck eller liknande om den blir väldigt smutsig under turen. Det finns också ett bra handtag på ryggen som du kan använda till att lyfta hunden när det krävs. Vi fullkomligt älskar den här lättjusterade modellen och priset är helt okej för en så fin kvalitetsprodukt till din bäste vän och lojala kompanjon – hunden. Vi utser den till bästa klövjeväska i mellanklassen utan att blinka!

Fördelar: bekväm, rymliga väskor, handtag på ryggen, sele och väska i ett
Nackdelar: handtvätt

HURTTA TRAIL PACK KLÖVJEVÄSKA - bästa klövjeväska budget

Storlek: S, M

HURTTA TRAIL PACK KLÖVJEVÄSKA Bästa klövjeväska budget

En riktigt bra klövjeväska måste faktiskt inte kosta multum – det är Trail Pack från Hurtta ett bra exempel på. Här har man tänkt på allt – även på priset! Förutom att du får både sele och klövjeväska i ett är den här modellen också otroligt bekväm och ergonomisk för hunden att bära och belastar inte kroppen på fel sätt. Vikten fördelas också jämt så att vandringen blir bekväm för hunden och så att det blir en effektiv träning på samma gång. På ryggen finns ett starkt handtag som är lätt att greppa tag i när du behöver manövrera jycken i krångliga situationer. Materialet på väskan är väderbeständigt men tål inte för mycket väta.

Du kan använda den här väskan komplett med sele och väskor eller bara som en sele till vardags eller för snabbare turer kring lägerplatsen, eller kvarteret för den delen. Det gillar vi skarpt. Det finns två platser på selen att fästa kopplet i; fram vid nacken och längre bak på selen. För att du ska hålla reda på hunden har väskan även insydda reflexer. Väskorna är faktiskt väldigt rymliga även om de inte är lika stora som på de övriga vinnarna i vårt klövjeväska bäst i test. Det räcker dock gott och väl för att bli bästa klövjeväska i budgetklassen i vårt test!

Fördelar: prisvärd, ergonomisk, både sele och väska, reflexer, rymliga väskor
Nackdelar: inte helt vattentät

Andra testade klövjeväskor

Inte hittat den klövjeväska som passar dig och din hunds behov ännu? Ingen fara, vi ska även ta en titt på resten av produkterna som varit med i vårt test. Kanske någon av dessa blir den perfekta lösningen för din hunds träning, komfort och hälsa. Kom ihåg att många hundar älskar att bära sina egen packning men att det kan krävas lite övning innan ni ger er ut på en riktig långtur. 

Det kan ta en stund för hunden att vänja sig vid att bära väskan. För vissa hundar är det som om de inte gjort något annat än burit packning hela livet, medan andra personligheter inte alls tycker det är lika kul till en början. Ha tålamod och se till att hunden förknippar väskan med något positivt!

Doggles BACKPACK EXTREME - GRÅ KLÖVJEVÄSKA

Storlek: XXS, XS, S, M, L

Doggles BACKPACK EXTREME - GRÅ KLÖVJEVÄSKA test

En klövjeväska ska helst vara mycket slitstark och klara av svåra påfrestningar (även om hunden aldrig ska bära mer än 25 procent av sin vikt). Den här modellen från Doggles är tillverkad i ett starkt, väderbeständigt nylon som kan hantera det mesta. Väskorna är också otroligt rymliga samtidigt som hela anordningen sitter som ett smäck på vovven utan att störa hunden när den rör på sig. Remmarna har mjuk vaddering och håller väskorna på plats på hundens kropp under en lång vandring.

På ryggen finns ett handtag som kan användas när du behöver manövrera din hund under träning eller mer utmanande situationer ute i vildmarken. För att du ska se hunden i mörkret har de också placerat reflexdetaljer på olika platser på väskan. En helt okej modell som du kommer långt med. 

Fördelar: slitstarkt material, mjuk vaddering, rymliga väskor
Nackdelar: har ingen avtagbar sele

Ruffwear SINGLETRAK PACK KLÖVJEVÄSKA LARGE

Storlek: justerbar, passar nästan alla raser

Ruffwear SINGLETRAK PACK KLÖVJEVÄSKA LARGE

Den här klövjeväskan från Ruffwear är gjord för en väldigt aktiv hund som ska följa med på antingen skidåkning, cykeltur, joggning eller  någon annan form av träning där det inte är meningen att hunden ska bära väldigt tung packning. Det följer med två giftfria vattenflaskor till väskan som inte ger ifrån sig någon konstig bismak. Detta är en one size modell som går att justera på hela 5 ställen. Väskorna är mindre än på vanliga klövjeväskor eftersom tanken är att hunden ska sporta med väskan – inte bara promenera. 

Väskorna är så pass stora att du kan få plats med en liten matskål, bajspåsar och kanske en tunn regnjacka till hunden och mat, men inte mycket mer än så. På ryggen finns det ett starkt handtag som du kan lyfta och manövrera hunden med när det behövs – kanske jycken fastnar i en snödriva under skidåkningen eller måste lyftas över ett vattendrag eller liknande. Remmarna som håller väskan på plats är inte vadderade men tillräckligt mjuka och bekväma för en aktiv aktivitet där hunden rör mycket på sig.

Fördelar: sportig modell, justerbar på 5 ställen, smidig
Nackdelar: inte vadderade remmar, små väskor

Vanliga frågor och svar klövjeväska

 • Köpguide - Bästa klövjeväskan för vandringen

  När du ska ut på en riktig långvandring behöver din hund en slitstark och bekväm klövjeväska som inte åker runt på kroppen. Det är också bra om väskorna är extra rymliga så att du kan få plats med så mycket packning som är rimligt för hunden att bära. Tänk också på att materialet ska vara lätt att tvätta av och inte släppa igenom vatten i första taget. Ibland ute i skog och mark är det nämligen inte alltid så torrt. Du kommer att behöva ge hunden mat och vatten på vägen och därför är det ett plus om det följer med vattenflaskor som är anpassade för väskan. Ett handtag på ryggen är också behändigt när du behöver lyfta hunden i utmanande situationer.

 • Fördelar med klövjeväska

  De främsta fördelarna med att använda en klövjeväska är att hunden får både träning och ett sätt att bära sin egen packning på. Det är samma sak som om du själv skulle använda viktband när du är ute och går eller joggar. Den extra vikten gör att hunden bygger mer muskler samtidigt som man kan lägga hundens egen packning och lite annat smått och gott i väskorna på sidorna. Är det bara träning som gäller kan man fylla väskorna med den vikt som krävs för ändamålet. 

 • Att tänka på när du använder klövjeväska

  När du använder en klövjeväska på din hund är det viktigt att tänka på att den ska sitta bra så att hunden inte felbelastar kroppen vid användning. Vikten ska ligga längst fram på ryggpartiet och inte bak på höfterna. Tänk på att packningen inte ska ligga och slå mot hundens framben när den går eller springer. Många modeller har remmar som du kan använda för att spänna upp packningen i rätt läge. Tänk även på att inte packa för tungt, max 25% av hundens egen vikt.

 • Vad är en klövjeväska?

  En klövjeväska är en väska du spänner på hundens rygg för att transportera packning eller bara för träning. Det finns klövjeväska för små hundar och för stora hundar. Att klövja betyder att man fraktar något på ett djur och därför heter det klövjeväska. 

 • Vid vilken ålder kan en hund ha klövjeväska?

  En klövjeväska kan passa bra att introducera någonstans när hunden närmar sig 1 år och den fått mer muskulatur. Man bör inte börja med fysisk hårdträning förrän hunden vuxit till sig.

 • Hur tränar jag hunden att gå med klövjeväska?

  Börja med att låta hunden använda klövjeväskan utan någon packning för att vänja den vid känslan av att ha den på sig. Om din hund redan är van vid sele kan det gå enklare att vänja den vid en väska också. Det handlar om att succesivt vänja hunden vid att bära väskan. Till slut kommer den inte vilja annat än ta på sig väskan och ge sig ut på äventyr med husse och matte!

 • Hur mycket kan en hund bära?

  En hund ska max bära 25 procent av sin egen vikt i normala fall. Men vid hård träning kan du använda tyngre packning en kortare stund. För långa vandringar ska du dock aldrig packa mer än 25 procent av hundens vikt.

 • Hur ska en klövjeväska sitta?

  En klövjeväska ska sitta tajt på kroppen men inte så tajt att hunden inte kan röra sig. Den ska sitta långt fram på kroppen och inte på höfterna - dem vill vi inte belasta. Den ska inte röra sig fram och tillbaka när hunden går eller springer, utan den ska sitta på bekvämt på plats.

 • Hur ska jag tänka när det gäller vikten på det som ska bäras?

  Det är viktigt att du fördelar vikten jämnt som du lägger i väskorna. Det är inte bra att det är tyngre på ena sidan och lättare på den andra. Det gör att hunden belastar kroppen fel vilket kan leda till skador i det långa loppet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*