Bästa marsvinsburen

För de som aldrig haft ett marsvin kan en marsvinsbur vara något av en gåta. Vad är en marsvinsbur och hur ser den ut? En marsvinsbur är helt enkelt en bur där sällskapsdjuret marsvin kan bo. Hur denna bur ser ut eller är möblerad begränsas endast av ägarens fantasi och påhittighet. Det finns nämligen olika sätt att utforma burar och det viktiga är att man ser till att följa jordbruksverkets regler och minimikrav gällande burstorlek.

Med andra ord kan en marsvinsbur bli hur stor som helst bara man har marsvinets bästa i åtanke när man antingen köper eller själv bygger en bur. Det kan vara bra att redan från början skaffa en bur som räcker hela livet. Minikraven när det gäller storlek är 40 x 75 cm. Buren ska ta hänsyn till djurens naturliga beteenden och måste naturligtvis vara större om flera djur ska bo tillsammans. Man kan till och med ha öppet tak så länge sidorna inte är lägre än 25 cm. Viktigt är dock att andra husdjur inte kan komma åt marsvinen.

Marsvin kan bo i burar av plast, glas eller rostfritt stål. Man brukar välja bort trä som burmaterial då det är problematiskt att rengöra samt tuggkänsligt. Väljer man plast får man se till att det är en tålig sort. Idealburen erbjuder en öppen sida för att bli så ventileringsvänlig som möjligt. Djuren är nämligen ytterst värmeslagskänsliga och kan dö plötsligt om de blir överhettade. Självfallet är det viktigt att buren är rymningssäker och fri från faror. Skarpa hörn är exempelvis inte önskvärt.

Det går utmärkt att bygga en egen marsvinsbur vilket ger fritt utrymme för både fantasi och kreativitet. Gamla bokhyllor är populära att använda och läggs helst med baksidan nedåt. Invändigt kan de kläs med vaxduk. Vill man komma upp en bit från golvet kan man sätta på ben. Marsvin tycker nämligen om att iaktta sim omgivning och ha koll på saker och ting. Vidare ska alla burar placeras i dagsljus och stå dragfritt.

Eftersom marsvin är bytesdjur i naturen tycker de om att söka skydd. Buren ska därför innehålla hyllor, små hus och tunnlar för att marsvinet ska trivas. Det ska finnas fri tillgång till vatten och gärna hö att mumsa på samt ett väl valt bottenmaterial i form av strö eller spån så att det blir bekvämt att gå på. Det går även att använda billigare underlagsmaterial som till exempel tidningar med ett tjockare halmlager ovanpå. Marsvin tycker om att borra ner sig i materialet och gömma sig.

Det finns en hel del färdig inredning att köpa i välsorterade djurbutiker men det viktigaste är att själva inredningen möjliggör att marsvinen kan leka, springa i tunnlar, gräva och gömma sig. Ett vanligt pappersrör kan dock bli en rolig gångtunnel och en helt vanlig kartong kan tjänstgöra som hus. Lättillgängligt naturmaterial i form av en kottar, grenar och pinnar kan bli helt fantastiska tuggleksaker. Naturligtvis finns det också ett stort utbud av aktivitetsleksaker att köpa till sitt marsvin i form av foderbollar och höbollar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*