Bästa smådjuret för barnfamiljen

Husdjur till barn

Funderar ni där hemma på att köpa husdjur som kan vara ett roligt tillskott för hela familjen och som passar för barn? Då finns det många bra alternativ att välja på. Det är viktigt att barn får lära sig att ta hand om ett djur tidigt i livet och då kan det vara bra att börja smått – med lite mindre och lättskötta husdjur som inte kräver så hemskt mycket ansvar. I den här artikeln ska vi gå igenom vilka smådjur som passar bäst för en barnfamilj och vad ni behöver tänka på innan ni väljer ut er kommande familjemedlem. Läs vidare!

Husdjur till barn

När man ska köpa ett husdjur till ett barn är det viktigt att du inte väljer ett djur som är svårt att hantera – exempelvis en söt liten hundvalp som sedan växer upp och blir en stor fullvuxen hund, det vill man undvika. En hund är ett enormt stort ansvar och en valp behöver konstant uppsikt i stort sett. 

Kanin som husdjur är ett bra alternativ, likaså marsvin eller fiskar och andra djur som kan leva i ett akvarium. Även en liten söt fågel kan vara ett alternativ. Att skaffa katt är vanligt bland barnfamiljer eftersom en katt sköter sig själv i ganska stor utsträckning och är lätta att hantera för både barn och vuxna. Det sägs även att det kan vara bra att ha någon form av pälsdjur i barnets närhet under uppväxten för att minska risken att drabbas av allergier. Det blir lite som ett naturligt vaccin – du behöver utsättas för vissa typer av kvalster och bakterier för att utveckla ett motstånd. 

Självklart är det bra om ni väljer ett husdjur som det finns ett intresse för inom familjen – kanske framförallt hos barnen som ska involverade. Då blir det hela processen mycket enklare för hela familjen. Nu ska vi gå igenom vilka små husdjur som är mest lättskötta och som ni kommer att ha mycket kul tillsammans med! 

Lättskötta husdjur - för barnfamiljen

Ett lättskött hudsjur är ofta ett smådjur som inte kräver så mycket social interaktion eller att ni måste ta ut djuret så att den kan göra sin behov, men det ska heller inte vara ett skyggt djur som ni inte ser mycket av. Tänk över hur ert dagliga liv ser ut och vilket djur som skulle kunna passa bäst. Finns det nästan alltid någon hemma eller reser ni ofta bort hela familjen till exempel. Kan ni ta med djuret då eller finns det någon som kan se efter det? Ska ni ha husdjur i hus eller husdjur i lägenhet? För att hjälpa till lite på traven kommer vi nu att gå ignom några av de bästa smådjuren för barnfamiljen.

1. Skaffa katt

Köpa katt

Det finns många kattungar där ute i landet som behöver ett tryggt hem och att köpa katt är ett bra sätt att introducera ditt barn till djurens värld. Katter har så klart olika personligheter och vill helst gosa på sitt eget initiativ, men det är oftast väldigt mysiga, lättskötta och intelligenta djur som kan komma bra överens med ett barn. Men man ska alltid vara försiktig med djur som kan klösa och bitas – speciellt i kombination med småbarn. En katt kan bli irriterad och få för sig att klippa till eller i värst fall bita om den känner sig trängd eller fasthållen. Bara du lär dig barn att vara försiktig med katten så brukar det gå alldeles utmärkt. 

En kattunge är en bra start och ett roligt tillskott till familjen som dessutom får vänja sig vid hela familjen från start. En vuxen katt kan vara betydligt svårare. Det enda ni ska tänka på är om katten ska vara en utekatt eller innekatt. Bor ni i ett hus eller lägenhet med närhet till naturen och där det inte finns något trapphus så kan den med fördel bli en utekatt och få känna på det riktiga kattlivet – men då kommer ni såklart att se mindre av katten.

Blir det en innekatt ska ni se till att det finns ett klätterträd och andra leksaker som katten kan stimulera sitt lekfulla sinne med och vässa klorna på (annars finns risk att katten klöser sönder era möbler istället). Katten behöver tillgång till mat och färskt vatten samt en kattlåda – även om det är en utekatt som gör de mesta av behoven utomhus. En katt kan vara ensam hemma ganska länge utan att bry sig speciellt mycket. 

2. Köpa akvarium

Köpa akvarium

Akvariefiskar och andra vattenlevande små husdjur är både roliga och lärorika att titta på samt enkla att sköta om. Att köpa akvarium kan även engagera hela familjen då alla kan välja varsin fisk, räka eller vad det nu kan vara som man får hålla ett extra öga på. Matningen är busenkel och det enda som behövs är en burk med torkad fiskmat som består små tunna fjäll du strör i vattnet – men bara en nypa åt gången och inte för ofta, en gång om dagen räcker. De äter även andra organismer i vattnet och på växterna i vattnet med mera. 

Det enda jobbiga med ett akvarium är egentligen städningen och att ni måste ha någon bekant som kan mata fiskarna om ni är borta några dagar. När tanken ska städas flyttar ni alla fiskar till en tillfällig behållare med vatten och plockar ur allt så ni kan rengöra själva akvariumet. Tänk på att inte använda starka rengöringsmedel när den städas ur eftersom det kan sluta illa för fiskarna. 

Det finns både enorma akvarium och väldigt små sådana. Tänk på att ni ska ha plats för tanken på en bra plats i hemmet där ni också kan se fiskarna.

3. Kanin som husdjur

Kanin som husdjur

Att ha kanin som husdjur är vanligt bland barnfamiljer. Vem kan motstå en liten söt oskyldig kaninunge? De är också relativt lättskötta husdjur som kan sköta sig själva om de har tillgång till mat och vatten samt möjligheten att skutta runt lite grann. En kanin är dock inte att rekommendera som husdjur i lägenhet, om man inte har bor på markplan och har en liten tomt. På sommarhalvåret vill kaninen nämligen gärna bo ute i en större bur som även har en lite större hage där den kan få hoppa runt på riktigt gräs – då blir den riktigt lycklig! 

4. Köpa marsvin

Guinea pig

Många är vi som haft marsvin när vi var små och det beror på att de är roliga och lättskötta små husdjur som inte kräver speciellt mycket. Hela familjen kan gosa och leka med marsvinet men med viss försiktighet då de har väldigt korta smala ben och även ganska vassa framtänder. Marsvin gillar precis som kaniner att ha en utebur på sommaren där den kan röra sig mer fritt och få känna på riktigt gräs och annat kul! Ett marsvin ska helst inte lämnas ensam för länge. Dessutom är de så pass små att de går att ta med i en bur om man ska på semester inom landet till exempel. Både kaniner och marsvin behöver ett hus där de kan gå in och få lugn och ro samt skugga och skydd mot väder och vind.

5. Köpa fågel

Fåglar är härliga och intelligenta små husdjur som alla i familjen kan ha mycket skoj tillsammans med. Har man aldrig haft fågel tidigare är det bäst att börja med en mindre sort såsom exempelvis undulater eller liknande. Fåglar vill oftast helst inte vara själva i buren utan behöver en partner för att vara riktigt lycklig. Undulater är relativt lättskötta och behöver bara mat, vatten och att kanske få komma ut från buren då och då i huset/lägenheten, eller att få sitta ute i dagsljuset (i buren, i skugga) på sommrarna. Tänk dock på att det kommer att kvittras och sjungas en del där hemma med en eller flera fåglar – så det måste ni vara beredda på! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*