
Bästa vakthunden
Människan har länge använt hundar som hjälp för att vakta sina hem och boskap. En del hundraser har ett naturligt beteende att vakta sitt revir och agerar ofta på egen hand utan några kommandon. En bra vakthund bör ha flera olika egenskaper, men några som sticker ut är styrka och lojalitet. Den bästa vakthunden är den som kommunicerar med dig som ägare utifrån de saker du har lärt hunden att vara uppmärksam på. En bra vakthund ska med andra ord kunna signalera när något inte är som det ska eller om en främling dyker upp.
I den här artikeln får du ta del av en fördjupad genomgång av vad som karaktäriserar vakthundar och vad det innebär för dig som ägare. Läs mer om typiska vakthundsraser och lär dig mer om hur det går till att träna vakthundar.
Lista på vakthundar
Här listar vi stora hundraser som har de fysiska egenskaperna för att skrämma bort inkräktare. Med rätt typ av träning är det här de bästa vakthundarna som du kan använda för att skydda din familj och ditt hem:
Boxer

Är smarta, lättlärda och lojala hundar. Rasen kräver mycket aktivering och motion eftersom den har en hög energinivå. Ursprungligen kommer rasen från Tyskland där den var med och jagade hjortar och vildsvin i slutet av 1800-talet. En boxer är en kraftfull hund med extremt starka muskler och passar därför bra i alla situationer där det behövs skydd.
Den här hundrasen är mycket kärleksfull mot sina ägare och försvarar dig eller din egendom med full lojalitet. Hunden kräver regelbunden träning och bör med fördel börja med lydnadsträning i tidig ålder för att hunden blir trygg.
Boxern har en mankhöjd på 57 – 63 cm och vikten ligger strax över 25 kg.
Dobermann

I grund och botten är det här en fredlig hundras, men i första hand förblir Dobermann en stabil och snabb vakthund. Här har du en tillgiven ras som tycker om barn och är trogen mot sin familj. Även om det är en ras som tycker om barn är det en vaksam hund som inte tvekar på att attackera om den känner sig hotad.
Så länge en dobermann har en strikt träningsrutin och inte är uttråkad kan du få riktigt starka band med Dobermann-hunden. Tack vare sin atletiska fysik, sitt slående utseende och mångsidiga egenskaper är det idag en av de mest populära raserna bland hundar runt om i världen.
Dobberman har en mankhöjd på 65 – 69 cm och vikten ligger mellan 40 – 45 kg.
Cane Corso

Det här är en kraftfull hund som i kroppsformen påminner lite om Pitbull-rasen. Cane Corso är en mycket lydig hund, men sägs samtidigt vara oförutsägbar mot främmande personer. Därför måste den tränas från en tidig ålder för att förhindra att hunden utvecklar aggressiva egenskaper. En Cane Corso som har hälsan i behåll och trivs är i regel också bra med barn och väldigt lojal mot dig som ägare.
Cane Corso har en mankhöjd på 60 – 68 cm och väger mellan 40 – 50 kg.
Rottweiler

Från början avlades hundrasen fram för att valla och skydda boskap. Idag är det den mest populära vakthunden och en modig, lojal och robust ras. Här har du en stabil vakthund, men den kräver ett tydligt ledarskap och bra träning. Det är en intelligent ras som är lydig mot sin ledare. Rottweiler-hundar är mycket lojala och beskyddande mot sin ägare, men det bör nämnas att de kan vara dominanta mot andra hundar.
De här hundarna behöver mycket motion och träning för att trivas, må bra och utvecklas till en skicklig vakthund.
Rottweiler har en mankhöjd på 58 – 69 cm och en vikt mellan 38 – 50 kg.
Tysk schäfer

Användes ursprungligen för att vakta och valla boskap, vilket också är anledningen till ett annat namn på rasen, nämligen Herdehund. Länge har den här rasen har varit populär inom polisen och försvarsmakten för att den är uthållig, arbetsvillig och modig. Schäfern är dessutom känd för sin intelligens och har en oändlig lojalitet gentemot sin ägare.
Kroppsformen och ansiktsdragen gör att rasen påminner om en varg, vilket gör den respektingivande. En schäfer sägs inte backa för något och på grund av sin skyddande instinkt mot både familj och territorium kan den här rasen arbeta som vakthund både i hemmet och inom militären. Det är viktigt att den tränas redan som valp för att få hunden socialiserad på rätt sätt. Risken finns annars att en Schäfer-hund utvecklar ett aggressivt beteende mot främlingar som den uppfattar som ett hot.
Tysk schäfer har en mankhöjd på 55 – 60 cm och en vikt mellan 25 – 40 kg.
Grand Danois
En av världens största hundraser som lämnar ett respektfullt intryck med sin enorma kroppsbyggnad. Det här är en lojal och vänlig hundras som lämpligt nog även kallas för “Den vänliga jätten”. Däremot kan Grand Danois-hunden dock vara reserverad mot främmande människor, vilket gör den till en bra vakthund.
Hundrasen har en tendens att dregla och det finns även hundägare som hävdar att Grand Danois snarkar extremt högt.
Grand Danois har en mankhöjd 70 – 80 cm och en vikt mellan 50 – 75 kg.
Kuvasz

Skyddar och älskar sin familj med sitt eget liv. Det här är en stor och kraftfull hund som har ett exceptionellt luktsinne. Om du inte socialiserar din Kuvasz-hund från tidig ålder riskerar du att få hund som är blygsam och misstänksam mot främmande personer. Börja därför redan i tidig valpålder med att vänja den med såväl människor som andra hundar.
Kuvasz har en mankhöjd på 66 – 75 cm och väger mellan 30 – 52 kg.
Rhodesian Ridgeback

Rasen användes ursprungligen till jakt på storvilt i Afrika, däribland lejon och det är med andra ord en orädd hund. Den tvekar inte på att försvara den närmaste familjen och hemmet mot alla typer av inkräktare. Hunden har en stabil mentalitet och med hjälp av rätt och anpassad träning blir den också en bra vakthund.
Rhodesian Ridgeback har en mankhöjd på 60 – 70 cm och väger mellan 32 och 40 kg.
Staffordshire Bull Terrier

Ursprungligen använd som kamphund, men idag är den här rasen en av de vanligaste sällskapshundarna i Sverige. Det är en intelligent och lydig hund som tidigt knyter ett starkt band med sina familjemedlemmar. I allmänhet är Staffordshire Bull Terrier en hund som är bra med barn, men den kan vara oförutsägbara när det gäller andra djur. Det är därför viktigt att du tränar den från ung ålder och ger hunden mycket motion.
Staffordshire Bull Terrier har en mankhöjd 33 – 41 cm och väger mellan 11 – 17 kg.
Schweizisk Bergshund / Berner sennenhund

Tack vare sin styrka och sin rejäla kroppsform är det här en utmärkt hund för vakt. Den schweiziska bergshunden har en naturlig skyddsinstinkt och skyddar både ägare och boskap från inkräktare. Hundrasen är generellt sett bra med barn och är duktiga på att lyda. Däremot kan hunden bli aggressiv om den känner sig hotad i kontakt och möte med okända människor.
Schweizisk bergshund har en mankhöjd på 58 – 70 cm och väger mellan 40 – 55 kg.
Riesenschnauzer

Den alerta och stora hundrasen blev ursprungligen använd till att vakta boskap. Det är en orädd hundras som har en naturlig instinkt att skydda sitt territorium från främmande människor och inkräktare. En Riesenschnauzer behöver mycket motion och träning från tidig valp till äldre ålder.
Riesenschnauzer har en mankhöjd på 60 – 75 cm och väger cirka 45 kg.
Sankt Bernard

Känd för sitt lugn och vänliga temperament, vilket gör Sankt Bernard till en utmärkt familjehund. Den är samtidigt beskyddande och även skicklig på att försvara när den känner sig hotad av främlingar. Ursprungligen avlade människan fram den här rasen som en räddningshund i de Schweiziska alperna.
Sankt Bernard har en mankhöjd 70 – 75 cm och vikten kan variera från 68 upp till 90 kg.
Fila Brasileiro

Här har du en stor och kraftfull hund som har sitt ursprung i Brasilien. Hundrasen kräver en omfattande träningsrutin och socialisering för att förhindra att de med åldern blir aggressiva. Därför bör inte den här hundrasen införskaffas som vakthund om du är en förstagångsägare. Här krävs både tålamod och kunskap om hundrasen som individ.
Fila Brasileiro har en mankhöjd på 60 – 75 cm och väger som minst 40 kg för tikar och 50 kg för hanar.
Pyrenéerhund

Påminner om ett gosedjur med sin mjuka och fluffiga päls. Trots sitt snälla utseende är de vana vid att vakta boskap och dess ägare då de har en naturlig instinkt att skydda.
Den stora Pyrenéerhunden har sitt ursprung i Frankrike och precis som med de flesta andra hundar måste också den här rasen tidigt börja med träning. Genom att starta träningen redan när hunden är valp minskar risken att Pyrenéerhunden blir för överbeskyddande eller aggressiv.
Pyrenéerhund har en mankhöjd på 65 – 82 cm och väger mellan 35 och 60 kg.
Airedale Terrier

Är kända för sin kärlek till barn och anses vara en av de mest intelligenta bland hundraser. För att hunden ska hålla sig frisk och vara motiverad behöver den mycket mental stimulans. Den kräver även rikligt med regelbunden motion – ung som gammal.
Om du inte tränar din Airedale Terrier från en tidig ålder, riskerar du även i det här fallet en misstänksam och aggressiv familjemedlem.
Airedale Terrier har en mankhöjd på 56 – 61 cm och en vikt mellan 21 – 28 kg.
Små vakthundar
Det finns flera små hundraser som kanske inte ger ett direkt avskräckande intryck, men som ändå är väldigt bra på att uppmärksamma dig på främlingar genom att skälla. Här nedan får du ett urval av mindre raser som med rätt träning kan fungera bra som vakthund.
Dvärgschnauzer

En liten hund, men med en stor karaktär. Den här rasen har lätt till skall och har en naturlig insikt att vakta. Du kan med andra ord träna hundrasen till att bli en perfekt vakt på mindre tomtytor. Ursprungligen användes Dvärgschnauzer som gårdshundar och att fånga råttor.
Dvärgschnauzer har en mankhöjd på 30 – 35 cm och den väger mellan 4 – 8 kg.
Tax

En vaksam och envis hundras som tydligt varnar för inkräktare med sitt skall. En Tax vill gärna vakta alla resurser som finns i närheten. Något som gör det särskilt viktigt att hunden får träna vad som ska vaktas och inte.
Tax har en mankhöjd på ca 35 cm och den väger mellan 9 – 12 kg.
Cairnterrier

En tuff och enveten liten hundras som bokstavligen lever upp till uttrycket “En stor hund i ett litet format”. Här har du en trogen och aktiv följeslagare som kommer att varna dig för alla som närmar sig ditt hem.
Cairnterrier har en mankhöjd på 28 – 31 cm och kan som fullvuxen väga upp till 7 kg.
Dvärgpinscher

Ständigt aktiv och orädd hundras med beredskapen att varna. En plikttrogen ras som påminner om en Dobermann, men i ett miniformat. Har du en mindre tomt att vakta, passar en dvärgpinscher bra.
Dvärgpinscher har en mankhöjd på 25 – 30 cm och väger mellan 4 – 6 kg.
Chihuahua

Det här är kanske den mest kända hundrasen i “handväskeformat” och knappast en hund du spontant tänker på som hundvakt. Med det sagt är det faktiskt fullt möjligt att träna din Chihuahua till att bli en duktig hundvakt. Anpassad träning kan ge dig en miniatyrhund som skäller i rätt läge – det vill säga när en inkräktare uppenbarar sig.
Chihuahua har en mankhöjd på som brukar nå upp till strax över 20 cm som fullvuxen. Vikten brukar vara på ynka 1 – 3 kg.
Klassiska vakthundraser
Stor kroppshydda och styrka är något som karaktäriserar de mest typiska vakthundraserna. Det är den typen av hundar som ofta skrämmer iväg inkräktare bara genom att visa sig. En stor vakthund har förmågan att framstå som respektingivande och farlig för en inkräktare, vilket gör utseendet viktigt i sammanhanget.
Rottweiler, Dobermann och Tysk Schäfer är tre exempel på vakthundraser som med sitt utseende och kraftiga skall enkelt kan skrämma iväg en inbrottstjuv. De är alla tre smarta hundar som du kan träna upp relativt snabbt. Därav är samtliga vanligt förekommande hundraser inom både polisen och militären.
Barnvänlig vakthund
Då vakthunden oftast lever tillsammans med dig och din närmsta familj är det många egenskaper som spelar in när det kommer till att välja hundras. En av de mest populära vakthundarna för barnfamiljer är Rottweiler. Rasen är känd för sin lojalitet och är väldigt tillgiven mot småbarn. Om hund och barn får växa upp tillsammans märks det här extra tydligt. En annan barnvänlig hundras som är lämpad för vakt är Dobermann. Det är en pålitlig ras som är mycket beskyddande och en vältränad dobermann blir också en utmärkt familjehund.
Viktiga egenskaper
Vissa hundar passar bättre som vakthundar än andra och här är det vissa egenskaper som är påverkar hur pass bra vakt hunden blir. Tålamod, lojalitet och temperament är tre avgörande egenskaper när det gäller hundars förutsättningar för att bli duktiga vakthundar. Vakthunden ska kunna vara uppmärksam, men den får inte vara rädd av sig. En rädd hund kan lätt överreagera och bli aggressiv i sin attityd. En vaktande hund ska vara alert och snabbt kunna skilja på familj och främlingar.
Olika typer av vakthundar
Det är inte hundrasen som avgör vilket beteende en viss hund bör ha för att bli en bra vakthund. Istället är det i de flesta fall träningen som är helt avgörande. Det kräver många timmars träning för att en hund ska kunna utföra vissa former av försvar och vaktmoment. Här nedan får du lära känna några exempel på raser som ofta används som vakthundar inom olika områden.
Patrullhundar
En patrullhund får träning för att kunna patrullera i ett specifikt område. Det kan exempelvis vara en större fastighet och omgivande tomt eller trädgård. Patrullhunden arbetar i regel självständigt, vilket kräver att hunden är både intelligent och väldigt pålitlig.
Personskydd
Den här hunden blir specifikt tränad för att vakta ett “mål” i rörelse. I det här fallet kan det rörliga målet vara en person eller en hel familj. Det är ytterst viktigt att hunden klarar av att skilja på vänner och fiender, vilket innebär att den får specialträning på den biten. En personskyddshund arbetar tryggt i en miljö där det oftast finns många människor i omlopp.
Attackhundar
En attackhund har fått specialträning och främst jobbar hunden tillsammans med polisen eller försvarsmakten. Hunden har blivit tränad för att kunna utföra alla former av vakt- och försvarsarbete av olika karaktär. Attackhundar håller sig endast till sin förare och det är den enda personen som tränar, matar och visar hunden tillgivenhet. Därför kan en sådan här typ av specialtränad hund agera mycket farligt om fel person försöker hantera den.
Varnande vakthundar
Den varnande vakthunden håller ett öga på en fastighet eller den närmaste familjen. Skulle en inkräktare närma sig varnar hunden genom att skälla. När hunden har varnat är det sedan din uppgift som ägare att hantera problemet. De flesta raser har redan den här typen av varnande egenskap, men det krävs avancerad träning för att hunden ska utföra uppgiften korrekt.
Fysiskt försvar
Det här är en form av vakthundar som inte bara varnar omgivningen utan också är redo att fysiskt försvara sin familj och fastighet. När det gäller den här typen av vakthundar är det särskilt viktigt att hunden får rätt träning. Den måste nämligen lära sig att skilja på situationer som är verkliga och de som inte är hotfulla på riktigt. Hunden börjar först att skälla på det upplevda hotet för att varna sin omgivning, men om situationen kräver, ska den kunna utföra fysiskt försvar genom att bita.
Hundar som vaktar familjen
Det finns hundar som är framavlade för en specifik uppgift – att kunna försvara sin familj eller sitt territorium vid fara. De här vakthundarna får träning att gå till attack genom att bita eller gripa tag i inkräktaren med sina stora käkar. När hunden har ett fast bitgrepp på inkräktaren går käken i lås.
Boskapsvaktande hundar
Det finns mycket mer än bara människor och bostäder som en hund kan hjälpa till att skydda. Boskapsvaktande hundar är till för att skydda tamdjur från att bli skadade eller dödade av rovdjur. Europa har flera länder som avlar fram hundraser i syfte att hunden ska arbeta som boskapsvakt. I Sverige är hundhållningen reglerad och det är inte tillåtet att låta hundar gå lösa utan uppsikt. Det är något som även gäller för boskapsvaktande hundar oavsett om det är i ett hägn med betesdjur eller inte. Att använda sig av den här metoden i Sverige är inte att rekommendera då det skulle innebära att du gör ett undantag från lagen. Det är du som ägare som har det yttersta hundägaransvaret.
Träna vakthundar
Det finns flera olika steg att gå igenom som hundägare när det gäller att träna vakthundar. En del hundägare tränar sin hund till att kunna attackera på ett visst kommando. Att lära sin hund att attackera är ingenting som privatpersoner bör träna hundar till, men det är samtidigt nödvändigt för vissa hundyrken.
Börja med att träna din hund i grundläggande lydnad och här gäller det ofta att vara tålmodig. Du bör inte gå vidare till nästa steg i träningen förrän din hund kan utföra enklare kommandon helt perfekt. Det bör göras för att din hund inte ska glömma alla gamla kommandon när du börjar träna med de nya.
Träna tidigt
Att träna en hund till att bli vakt fungerar som bäst redan när den är valp. Innan valpen har hunnit bli 16 veckor är den i en känslig period vi kallar för – socialiseringsperioden. Det är en perfekt tid för dig att bekämpa din valps rädslor för människor och föremål.
Träna kommandon
Träning i kombination med mycket beröm kommer att öka hundens självförtroende. Vill du träna din hund till att skälla på kommando kan du börja med att vifta med hundens favoritleksak framför nosen samtidigt som du ger kommando på skall. När din hund skäller, släpper du leksaken och ger beröm.
Känner du att din hund har lärt sig skall på kommando kan du ta nästa steg vidare till – främlingar. Ta hjälp av en person som du känner, men som inte hunden känner. Personen som ska likna en främling kommer emot er och du ger din hund kommandot att skälla. Främlingen ska nu bli rädd och gå därifrån och du berömmer din hund som snabbt kommer att få ökat självförtroende. Det blir en form av motivationsprocess där hunden lär sig genom bekräftelse.
Hur lång tid tar det att träna?
Att träna en hund till vakt är ingenting som ger resultat över en natt och det viktigaste är att du som ägare har tålamod. Det finns mycket som spelar in och det kan ta månader eller till och med år innan du får de resultat som du förväntar dig. En annan faktor som påverkar hur lång tid träningen tar är också hundens intresse och mottaglighet för träningen. Även rasen påverkar hur pass lätt det går att träna med hunden.
Vakthundraser för nybörjare
Först är det viktigt att du väljer en hundras som du vet att du kommer klara av att hantera. Att hitta rätt hundras kan vara en utmaning då det finns över 300 olika raser i världen. En del hundar behöver mycket disciplin samt mental och fysisk träning. Att skaffa exempelvis en Amstaff eller en Rottweiler kan bli en utmaning när det gäller uppfostran och ledarskap. Men om du ger hunden rätt träning och omvårdnad kan du få en trogen följeslagare oavsett vilken hundras du väljer.
När du väljer att köpa en hund tar du på dig ett ansvar för en individ med rättigheter till ett värdigt liv. En hund behöver precis som vi människor omsorg, ett boende och nyttig mat för att må bra och utvecklas. Det är ytterst viktigt att du inte glömmer bort den aspekten för att garantera en fin relation med hunden.
Tänk på
En hund som är ämnad att skydda samt vakta dig och din familj ska aldrig attackera andra hundar eller människor utan kommando eller provokation. Om du har tänkt på att skaffa en vakthund är det viktigt att den blir rätt uppfostrad och får tillräckligt med socialisering.
Har du tänkt skaffa en hund som ska vakta ett område utomhus är det viktigt att tänka på hur säkert området är för hunden. Utgå från olika frågeställningar innan du tar hem en ny hund. Du bör exempelvis se till huruvida den kan rymma eller klättra över staketet. Det är viktigt att du anpassar miljön för att skydda hunden.
Ägaransvar
För många människor betyder hundar väldigt mycket och det kan kännas som att en hund borde ha en självklar plats i vårt samhälle. Men så finns det även människor som inte delar samma uppfattning. Därför är det viktigt att du tar ansvar för din hund och visar hänsyn till andra människor.
Lagen om tillsyn av hund ger dig som hundägare ett strikt ansvar och det är du som ägare som hålls ansvarig för allt som din hund kan tänkas orsaka. Om din hund skulle få för sig att springa ut i trafiken och därmed orsaka en trafikolycka, är det också du som står för ansvaret. Skulle din hund bita en annan hund, är det du som är ansvarig – något som gäller trots att du anser att det var den andra hunden som startade bråket.
Bli först med att kommentera