Cavapoo – Allt du behöver veta!

Cavapoo hundras

Cavapoo är en blandning mellan Cavalier King Charles Spaniel och pudel. Denna ras har blivit alltmer populär de senaste åren, och det är av goda skäl – det är bedårande hundar med mycket personlighet! Men innan du bestämmer dig för om detta är rätt hund för dig finns det några saker du bör tänka på. I den här artikeln kommer vi att diskutera Cavapoos egenskaper, deras hälso- och vårdbehov och vem de passar för.

Fakta om Cavapoo
Höjd: 28-45 cm i mankhöjd  Vikt: 5-10 kg Livslängd: 13-15 år Storlek: Mellan Går ihop med: familjer, nybörjare, barn, äldre Barnvänlig: Ja Temperament: sociala, glada, lekfull och mysiga Intelligens: Hög Fäller: Nej Kräver aktivering: Medel Kräver motion: Lite Energinivå: Mellan Skäller: Lite till medel Dreglar: Lite Ras: Blandras mellan Cavalier King Charles Spaniel och Pudel Allergivänlig: Ja, för de flesta Färger: Brun, gyllenbrun, svart, flerfärgad

Hur är en Cavapoo?

Cavapoos är kända för sina vänliga och utåtriktade personligheter. De älskar att umgås med människor och kommer bra överens med andra djur. Cavapoos är intelligenta hundar och lär sig snabbt nya trick. De är också mycket tillgivna och är fantastiska goskompisar!

Utseende

En cavapoo är ofta brun med vita tecken och mjuk päls. Vanligast är att de är svarta, vita och bruna. Med varma, runda bruna ögon smälter de flesta som hälsar på hunden. Pälsen har vågiga, släta lockar som är mjuk och behaglig att ta på. Pälsen behöver borstas och klippas regelbundet för att hålla sig fin.

Det är en relativt liten hund med 28-45 cm i mankhöjd som väger 5-10 kg.

Färger en Cavapoo kan ha:

 • Svart
 • Brun
 • Vit
 • Aprikos
 • Silver
 • Vita fält
 • Trefärgad

Är Cavapoo allergivänlig?

Cavapoos har en mer eller mindre lockig päls och de fäller väldigt lite. Detta innebär att allergiker ofta inte brukar ha några problem med Cavapoos jämfört med andra hundraser.

Cavapoo fäller minimalt och är en allergivänlig hundras. Det är aldrig en garanti men det är troligare att de som är allergiska klarar av denna hundras. Du som är allergisk mot hundar rekommenderas inte att skaffa hund då allergin kan utvecklas..

Eftersom de inte fäller så mycket av päls behöver man trimma pälsen ett par gånger om året.

Cavapoo valp

Håll koll på så du köper en Cavapoo valp från en seriös uppfödare!

En Cavapoo valp är otroligt gullig med en mjuk, lurvig päls med stora runda ögon. I början kommer du behöva träna din valp så passa på att gå en valpkurs. Det kommer ge både dig och valpen verktyg för att fortsätta träningen framöver. Lär dig mer om valpens utveckling!

En Cavapoo valp kostar mellan 30-40 000 kronor beroende på föräldrarnas bakgrund.

Innan du köper en Cavapoo valp:

 1. Åk hem till säljaren och hälsa på. Då ser du levnadssituation och hur deras kennel är uppbyggd. Valpen ska vara frisk och pigg. Valpen ska inte vara yngre än 8 veckor när du får hunden. Det är olagligt att ta valpen från sin mamma så tidigt.
 2. Träffa valpens föräldrar. De flesta brukar erbjuda detta men gör de inte det eller är avvikande kan det vara en varningsflagga.
 3. Seriösa uppfödare skriver ut att om valpen är eller ska bli veterinärbesiktigad, chipmärkt, avmaskad och vaccinerad. De brukar i de flesta fall lösa detta innan den hämtas av nya ägaren. Be om att få intygen för detta.
 4. Lös ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Det är en trygghet för er båda.
 5. Försäkra valpen innan du hämtar hem den. Det är inga problem att teckna en djurförsäkring för en blandrashund.

Det är viktigt att komma ihåg att alla uppfödare inte är ärliga utan utnyttjar hur populär blandrasen är. Vissa påstår att det är en Cavapoo när det i vissa fall kan vara helt andra raser inblandade.

Varningsflagg vid köp av Cavapoo valp:

 • Uppfödaren säljer flera blandraser  
 • Du får inte svar på dina frågor och inte besöka uppfödaren.
 • Uppfödaren vill skicka valpar
 • Inte tydliga kontaktvägar. Det ska vara lätt för dig att få kontakt med uppfödaren.

Hur mycket motion behöver Cavapoos?

Cavapoos är en energisk och intelligen hundras. De är relativt lätta att träna med positiv förstärkning och de behöver cirka 45-60 minuters fysisk och mental stimulans per dag. Det innebär några promenader per dag så det passar både barnfamiljer och äldre som vill ha hund. Eftersom de är en korsning mellan en Cavalier King Charles Spaniel och en pudel kan de dock variera när det gäller energinivåer.

Du får gärna rasta hunden i en miljö där de får springa av sig lite och utforska. Då trivs de allra bäst och blir stimulerade.

Det är ingen hundras du är ute och springer långt med varje dag utan snarare lite lugnare promenader med aktivering. Tänk på att inte överträna hunden när den växer då det kan påverka deras leder.

Behovet av motion, träning/stimulering och skötsel varierar beroende på hundens ålder och hälsa.

En Cavapoo behöver ganska lite motion. Tycker om att leka och utforska.

Är Cavapoos lämpliga för förstagångsägare? 

Cavapoos passar dig som förstagångsägare tack vare att de är sociala, snälla och är anpassningsbara. Det tycker ofta om att träna och lär sig ganska snabbt.

Cavapoos får ofta separationsångest om du inte tränar bort det tidigt. Ska du vara borta mycket och länge under dagarna är det något att ha med dig. Självklart vill man att hunden ska vara glad även när man är borta.

Är Cavapoos lämpliga för barnfamiljer?

Ja, Cavapoos är sociala, tålmodiga och snälla. De går bra ihop med både barn och andra djur. Cavapoo är hunden för dig som söker en kärleksfull, gosig följeslagare som är lojal mot sin familj och trivs med barn.

Hur tränar man Cavapoos?

Cavapoos är smarta, lydiga hundar som lär sig snabbt och uppskattar träning. Även om det kan ta längre tid än för andra raser för dem att bli rumsrena, accepterar de det med tålamod och hårt arbete.

De är sociala och tycker om att leka och umgås med människor. De gillar också att leka med andra hundar. Börja träna din valp tidigt att bli en social hund genom att träffa andra människor, hundar och låta dem uppleva stadsljud, bilresor och annat i ditt närområde. Det lär dem snabbt att det inte är något farligt.

Cavapoos kan utveckla seperationsångest. Därför är det bra att träna på att lämna dem ensamma kortare perioder så de vänjer sig vid att vara själva. Börja med att vara lämna dem ensamma för att slänga soporna och förläng det efter hand. Börja träna din valp att vara ensam hemma så snart du kan.

Cavapoo Temperament

Cavapoos är fantastiska husdjur och är tillgivna och vänliga i sin natur. Eftersom de är så snälla och lät knyter an till sina ägare gör det rasen till en perfekt familjehund men också för en förstagångsägare. Rasen är lekfull och väldigt glad av naturen.

De har en hög intelligens och är bra på att anpassa sig. De är därför, i de flesta fall, lätttränade och passar de flesta livsstilar. De är lekfulla och kärleksfulla så att få vara ute och leka är något de verkligen uppskattar.

Cavapoos fäster sig lätt vid sin familj och kan få seperationsångest om de lämnas själva. Det klan göra att de börjar skälla mer eller att de förstör mer hemma. Det är bra att försöka träna bort det tidigt och vänja dem vid att vara själva.

De har en vänlig och tillgiven personlighet och är en perfekt sällskapshund för familjen.

Cavapoo Hälsa

Som en blandras mellan Cavalier King Charles Spaniel och pudel kan de få samma sjukdomar som båda hundraserna har. En cavapoo är vanligtvis en frisk hund i grunden även om också de kan bli sjuka.

Nedan listas några möjliga sjukdomar men en sak du ska ha koll på är vikten och tänderna där du kan hjälpa till att förebygga. De går lätt upp i vikt så det är viktigt att du ger din hund rätt kost och lagom med motion. Det gör att du minskar risken för fetma och eventuella hjärtproblem.

Det är också bra att borsta tänderna på din Cavapoo. Det tillsammans med bra tuggleksaker, tandvård och en årlig tandrengöring hjälper dig att förebygga tandproblem för din hund.

Möjliga sjukdomar hos Cavapoo:

 • Hjärtproblem
 • Ögonproblem
 • Patellaluxation (knäskålen hoppar ur led)
 • Fetma
 • Tandproblem

Cavapoo Skötsel

Cavapoos har en päls som lätt kan trassla ihop sig om du inte sköter om den regelbundet. Med Cavalier King Charles Spaniels anläg för att fälla päls tillsammans med pudelns krulliga päls är det viktigt att borsta pälsen. Gör du inte det ligger håret kvar i pälsen då det fastnar. Se därför till att regelbundet borsta och trimma pälsen. Trimma gärna runt ögon, öron och kön varje månad för att underlätta pälsvården.

Det rekommenderas att de badas en gång i månaden så pälsen blir ren och slät och klipper klorna varannan vecka.

Cavapoo kostbehov

Din Cavapoo behöver, som många andra hunder, en balanserad kost rik på näringsämnen, mineraler och vitaminer. Cavapoo har en tendens att drabbas av fetma. Därför är det extra viktigt att se till att de får rätt mängd mat och motion.

När du matar din hund får du tänka på hur stor Cavapoo du har, ämnesomsättning, motionsnivå och ålder.

Köp gärna hundfoder speciellt framtagen för små raser.

Bakgrund och historia till blandrasen Cavapoo

Blandrasen Cavalier King Charles spaniel och Pudel kan ha funnits länge. De började medvetet avlas i Australien i slutet av 1990-talet.

Cavalier King Charles spaniel och pudel avlades i ett försök att skapa en charmig, utåtriktad och intelligent blandras som inte tappar päls. Det skulle också göra att den blev mer allergivänligt.

Vanliga frågor

 1. Vad kostar en Cavapoo?

  Mellan 30 000kr – 40 000kr. Det är en populär hundras som gör att priset ligger ganska högt.

 2. Vilka hundar är Cavapoo en mix av?

  En Cavapoo är en korsning mellan en Cavalier King Charles Spaniel och en pudel, som namnet antyder. Blandrasen är också känd som Cavoodle eller Cavadoodle.

 3. Hur stor blir Cavapoo som vuxen?

  En vuxen Cavapoo är mellan 28-45 cm i mankhöjd och väger mellan 5-10 kg. Hur stor hunden blir beror på föräldrarna. Är de större är chansen för att din hund också blir det och tvärtom.

Behöver du mer information?

För mer information om hur du hittar den bästa hundrasen för dig och din livsstil kan du surfa runt på vår hemsida och läsa om olika hundraser. Du kan också kommentera eller maila in din fråga direkt till oss. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*