Cockerpoo – Allt du behöver veta!

Cockapoo hundras

Cockerpoo är en blandrashund som har tagit världen med storm de senaste åren. Denna förtjusande lilla valp är en korsning mellan amerikansk cocker spaniel och pudel, och som sådan har den alla fördelar från båda raserna! De är intelligenta, kärleksfulla och är fantastiska familjehusdjur.

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om Cockerpoos, från deras hälsa och temperament till hur man tränar dem. Så läs vidare för all information du behöver innan du tar in en av dessa pälsiga små varelser i ditt hem!

Fakta om Cockerpoo

Höjd: 25-50 cm i mankhöjd Vikt: 10-15 kg Livslängd: 12-15 år Storlek: Mellan Går ihop med: familjer, nybörjare, barn Kräver erfarenhet: Nej Barnvänlig: Ja Temperament: sociala, glada, kärleksfulla och mysiga Intelligens: Hög Fäller: Nej Kräver aktivering: Medel Kräver motion: Medel Energinivå: Medel Skäller: Medel Dreglar: Lite Ras: Blandras cockerspaniel och pudel eller Cavalier och pudel Allergivänlig: Ja Färger: Många olika Smeknamn: Cockapoo, cockerpoo, Spoodle

Hur är en Cockerpoo?

Cockerpoo är en smart blandrashund med ett stabilt och lugnt humör som kan vara busig. De är sällskapliga, kärleksfulla och trevliga och kommer bra överens med alla, inklusive människor och djur. Beroende på temperament kan du ha en väldigt aktiv hund eller bara njuta av att mysa med dig i soffan.

När din Cockerpoo är en valp behöver han eller hon socialisering, vilket innebär att hunden exponeras för många människor, sevärdheter, ljud och upplevelser. Socialisering hjälper till att skapa en välbalanserad vuxen Cockerpoo genom att lära den hur den ska hantera andra.

Att vara ensam under längre perioder kan orsaka separationsångest hos dem, vilket kan leda till överdriven skällning och destruktivt beteende. De vill vara med sin familj hela tiden. Därför är det bra att tidigt börja träna valpen på att vara ensam.

Utseende

En cockerpoo kan se lite olika ut då det är en blandras med pudel. Beroende på vilken pudel du korsar med kan hunden väga allt mellan några få kilo upp till 40 kg. Av samma anledningen kan du få en mankhöjd på mellan 20-60 cm.

Pälsen kan vara vågig, rak och lockig och även mjuk eller strävare. Vill du ha en mer allergivänlig vill du ha en valp med lockig päls då den inte fäller. Ju lockigare pälsen är, desto oftare måste de gå till frisören. En cockapoos lockiga päls måste underhållas var fjärde till sjätte vecka genom besök. De andra kan fälla mer men pälsen kan också tova sig mer.

Det finns inga bestämda färger för en Cockerpoo utan de kommer i alla möjliga färger och likaså storlekar.

Är Cockerpoo allergivänlig?

Cockerpoos är oftast en mer allergivänlig hundras än andra hundraser. Men en del av dem fäller fortfarande och det finns ingen garanti för att de inte utlöser allergier. Är du allergisk är det bäst att inte skaffa en hund.

Cockerpoo valp

cockerpoo valp
En cockerpoo valp trivs bra med barn, vuxna och andra djur.

När du ska välja uppfördare för cockapoo/cockerpoo är det några saker du ska tänka på:

 • Bra om valparna växer upp som en del av familjen. Då är de redan vana vid människor och kanske andra djur också.
 • Stamtavla och släktledsbevis för föräldrarna. Du ska kunna få information från uppfödaren om vilka raser som ingår. Bra om du även kan se hälsoundersökningar från föräldrarna så de är friska.
 • Komma på besök. Be om att hälsa på både valparna och föräldrarna. Då ser du hur de är och kan bedöma temperament.
 • Valpen måste vara minst 8 veckor gammal.
 • Valpen ska vara veterinärbesiktigad, ID-märkt, vaccinerad och avmaskad när du hämtar valpen. Du ska få intyg på detta.
 • Registrering av din valp. Prata med uppfödaren om du eller uppfödaren registrerar valpen i Jordbruksverkets register.

Var försiktig med uppfödare som:

 • Säljer flera olika blandraser
 • Har bråttom att bli av med valpen och ställer inga frågor
 • Har inga hälsointyg för sina hundar
 • Undvik uppfödare som inte låter dig träffa valpens föräldrar eller vill skicka hem valparna för innan de är mogna för det.

Hur mycket motion behöver Cockapoo?

Eftersom Cockapoos är en blandning av Cocker Spaniel och Pudel – två aktiva och intelligenta raser – behöver de regelbunden motion och mental stimulans. De behöver en bra promenader för att inte bli överviktiga.

Cockerpoo passar bra för agility och spårning vilket också skulle ge din hund bra med motion.

Mängden motion som din Cockapoo behöver varierar avsevärt beroende på storlek, ålder och allmän hälsa och kondition. Det finns ingen lösning som passar alla när det gäller dessa hundar.

Ensamträning gynnar alla hundar och är ett bra sätt att se till att din Cockerpoo inte råkar ut för olyckor i huset eller blir stressad eller rädd när du inte är hemma.

Är Cockapoo lämpliga för förstagångsägare?

Ja, de är väldigt snälla och lättränade hundar som passar dig som inte så är så van vid hundar. Vill du ha en hund som kräver lite motion så satsa på en blandras med en liten pudel.

Är Cockerpoo lämpliga för barnfamiljer?

Cockapoos är utmärkta med barn! De anses vara fantastiska lekkamrater för barn. De har energi nog att hålla jämna steg med även de mest energiska ungarna, men de har också tålamod nog att bli bra familjehundar.

Hur tränar man en Cockerpoo?

Cockerpoos är vanligtvis enkla att uppfostra, även om allt beror på föräldrarnas temperament. Positiv förstärkning är det bästa sättet att uppfostra en Cockerpoo – med tid, tålamod och konsekvens kan din hund bli helt lydig. Cockapoos varierar i storlek, så deras träning bör anpassas utifrån detta. En större cockapoo behöver givetvis mer motion än deras mindre motsvarigheter.

Cockapoos är intelligenta hundar som vill göra sina ägare nöjda. De är utmärkta på träning och tycker om att lära sig nya trick. De måste dock tränas ordentligt från en ung ålder för att förhindra att beteendeproblem uppstår senare i vuxen ålder.

Eftersom cockapoos är i samklang med sin ägares känslor är det viktigt att använda positiv förstärkning när du tränar dem. Verbalt beröm räcker långt! Cockapoos brukar utmärka sig på agilityträning och att lösa pussel, så se till att din träning tar hänsyn till detta. En lycklig valp leder till en friskare hund överlag.

Cockerpoo temperament

Motion cockerpoo
En cockapoo / Cockerpoo är lekfull och behöver måttlig motion

Cockapoos är mjuka och lättsamma, precis som sina Cocker Spaniel-föräldrar. De är fantastiska familjehusdjur som älskar sina ägare villkorslöst. Cockapoos anses vara mycket sociala djur och kommer bra överens med både två- och fyrbenta djur. Ägare beskriver sina Cockapoos som extremt intelligenta, vänliga och glada. 

Hög intelligens är vanligtvis en fördel, men för Cockapoos har det sina för- och nackdelar. På den positiva sidan är Cockapoos lätta att träna och snabba på att lära sig och som tycker om att göra sina ägare glada. Om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet eller lätt blir uttråkade kan de dock agera destruktivt. Det är inget unikt för en cockapoo utan är generellt för många hundar som inte kan uppföra sig om de inte tränas ordentligt.

Cockapoo Hälsa

Det fina med att skaffa en blandras som Cockapoos är att de tenderar att ha färre hälsoproblem och lever längre än renrasiga hundar. Cockapoos är å andra sidan mottagliga för flera hälsoproblem precis som alla andra hundraser.

Lista på möjliga hälsoproblem Cockapoo:

 • Allergier
 • Öroninfektioner
 • Grå starr
 • Höftdysplasi
 • Patellar Luxation

Hälsotips

Borsta tänderna – Om du använder en tandborste som är utformad för mindre hundar kan du förebygga tandsten och dålig andedräkt. 

Rengöring av öronen – gör det till en vana. Det blir lätt infektioner så att göra rent öronen regelbundet minskar risken ordentligt.

Fetma – jobba förebyggande för att förebygga fetma. Bra och lagom träning tillsammans med en balanserad kost är nyckeln.

Skötsel och pälsvård

Cockerpoo har oftast en päls som inte fäller. Pälsen är mjuk och ofta lockig, men den kan vara vågig eller rak och släthårig. Dessutom kräver Cockapoos inte samma pälsvård som pudlar gör.

Det är viktigt att borsta hundens päls med några dagars mellanrum för att förhindra att små tovor bildas. Om din hund inte fäller, måste du också klippa eller trimma pälsen två till fyra gånger per år. Eller om det blir för mycket tovor.

Klipp klorna – klipp klorna en gång i veckan. Hör du klorna klicka i golvet så vet du att det är dags att klippa dem.

Kost och mat

Cockapoos kost är mycket viktig för att se till att de är friska och lyckliga. Leta efter foder som har ett högt proteininnehåll och som endast innehåller ingredienser av hög kvalitet. Undvik spannmålsbaserade fyllmedel som majs, vete och soja för att undvika allergier hos din Cockapoo.

Mängden mat du ger din Cockapoo varje dag beror på hur aktiv den är, om den behöver gå ner i vikt och kvaliteten på maten.

Bakgrund och historia till Cockerpoo

Denna blandhundsras har sitt ursprung i USA på 1950-talet och är resultatet av en korsning mellan en cocker spaniel och en pudel. Populariteten för denna blandning började sakta växa när folk insåg hur fantastiskt djur det verkligen var.

Cockerpoo dök upp i Sverige på 90-talet. I föreningen Cockerpoo Sverige fokuserar de inte på att registrera blandrasen som en egen ras, utan ägnar snarare tid åt att föda upp friska individer som inte har några hälsoproblem.

Med en allergivänlig hund som var snäll och kärleksfull var det lätt att hitta hitta nya ägare till den nya hundrasen.

Cockerpoo hundar finns i följande kategorier:

 • Amerikansk Cockerpoo. En blandning mellan Amerikansk Cocker spaniel och Pudel.
 • Engelsk Cockerpoo. En blandning mellan Engelsk Cocker spaniel och Pudel.

Cockerpoo är inte en erkänd ras av Svenska Kennelklubben men Föreningen Cockerpoo Sverige finns. Där kan du få tips och råd kring din hund.

Sammanfattningsvis om Cockerpoo

Är tillgiven och trivs bra med äldre människor, barn och andra husdjur. En cockerpoo är mellanstor och fungerar för de flesta. Cockapoos har den perfekta storleken för att gosa och leka med större hundar. De har en smittsam livsglädje som sprider sig till alla runt omkring dem.

Frågor och Svar

 1. Vad kostar en Cockerpoo?

  Cockerpoo valpar kostar från 20 000 kr men kända uppfödare tar ofta upp mot 30 000 kr till 45 000 kr. En vuxen Cockerpoo hund kostar ofta runt 3000 kr – 10 000 kr.

Behöver du mer information?

För mer information om hur du hittar den bästa hundrasen för dig och din livsstil kan du surfa runt på vår hemsida och läsa om olika hundraser. Du kan också kommentera eller maila in din fråga direkt till oss. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*