Så får du hunden att sluta kissa inne – tips och orsaker

Få hund att sluta kissa inne

Att ha en hund som kissar inne kan vara frustrerande och störande, men det finns flera anledningar till varför det kan hända. I den här artikeln diskuterar vi de vanligaste orsakerna till varför hundar kissar inne och ger tips för att få din hund att sluta.

Vanliga orsaker till att hundar kissar inne:

Det finns flera anledningar till varför en hund kan börja kissa inne, och några av de vanligaste orsakerna inkluderar:

 1. Brist på träning: Om din hund inte har tränats ordentligt för att lära sig att kissa utomhus kan det vara en av anledningarna till att hunden kissar inne. Träning är viktigt för att lära hunden vad som förväntas av den och för att etablera rutiner.

 2. Ålder: När hundar blir äldre kan de utveckla olika åkommor som gör att de inte kan hålla sig så länge som tidigare. Om hunden är äldre och börjar kissa inne kan det vara en bra idé att boka en tid hos veterinären för att se om det finns några underliggande hälsoproblem.

 3. Urinvägsinfektion: En urinvägsinfektion kan orsaka att hunden känner ett konstant behov av att kissa och gör att hunden inte kan hålla sig så länge som den brukade. Detta är en vanlig orsak till att hundar kissar inne och kräver medicinsk behandling.

 4. Stress: Stress kan orsaka problem för hundar och kan orsaka att de börjar kissa inne. Det kan vara något så enkelt som en förändring i hundens rutin eller något större som en flytt eller en förändring i hemmet.

 5. Underutvecklade blåsmuskler: När hundar är unga kan de ha underutvecklade blåsmuskler, vilket gör det svårt för dem att hålla sig så länge som en äldre hund kan.

Hur får jag min hund att sluta kissa inne?

Att få din hund att sluta kissa inne kan ta tid och tålamod, men här är några tips som kan hjälpa dig att lyckas:

 1. Träna din hund: Som nämnts tidigare är träning en viktig del av att lära hunden att kissa utomhus. Gör det till en rutin att ta ut din hund vid samma tid varje dag så att den lär sig när det är dags att göra sina behov.

 2. Belöna din hund: Belöna din hund när den gör rätt genom att ge den en godbit eller en leksak. Detta kommer att uppmuntra hunden att fortsätta göra rätt och kommer att göra träningen mer positiv.

 3. Ta ut din hund oftare: Om din hund fortfarande kissar inne, ta ut den oftare. Ju mer tillfällen du ger hunden att göra sina behov utomhus, desto större chans finns det att den kommer att lära sig att göra det på rätt plats.
 1. Håll ett öga på din hunds hälsa: Som nämnts tidigare kan en urinvägsinfektion orsaka problem med hundens förmåga att hålla sig. Om din hund fortsätter att kissa inne trots träning och regelbundna utomhusbesök kan det vara en god idé att boka en tid hos veterinären för att undersöka om det finns några underliggande hälsoproblem.

 2. Undvik straff: Att straffa din hund när den kissar inne kan få motsatt effekt och göra att den blir rädd för att göra sina behov när du är närvarande. Fokusera istället på att belöna goda beteenden och ignorera dåligt beteende.
Tips för att få hund att sluta kissa

Hur vet man om en hund har urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektioner är vanliga hos hundar och kan orsaka att de kissar inne. Här är några av de vanligaste symptomen att se upp för:

 1. Ökad frekvens av urinering: Om din hund behöver kissa oftare än vanligt kan det vara ett tecken på en urinvägsinfektion.

 2. Svårigheter att kissa: Om din hund verkar ha svårt att kissa, eller om det tar längre tid än vanligt, kan det också vara ett tecken på en infektion.

 3. Smärta vid urinering: Om din hund verkar ha smärta när den kissar, eller om den ylar eller gnäller vid urineringen, kan det också vara ett tecken på en infektion.

 4. Blod i urinen: Om du ser blod i din hunds urin kan det vara ett tecken på en urinvägsinfektion.

Om du misstänker att din hund har en urinvägsinfektion, är det viktigt att boka en tid hos veterinären så snart som möjligt för att få rätt behandling.

Slutsats kring hur du får din hund att sluta kissa inne

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå att det finns flera orsaker till varför hundar kissar inne, och att det kan ta tid och tålamod för att få din hund att sluta. Träning och belöningar är viktiga verktyg för att lära din hund att kissa utomhus, men det är också viktigt att övervaka din hunds hälsa och söka veterinärhjälp om det behövs.

Med lite tålamod och engagemang kan du hjälpa din hund att lära sig att göra sina behov på rätt plats och hålla ditt hem rent och fräscht.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Min hund har alltid kissat utomhus, men började nyligen kissa inne. Varför händer detta och vad kan jag göra åt det?

Svar: Det finns flera möjliga orsaker till varför en hund som alltid har kissat utomhus plötsligt börjar kissa inne. Det kan bero på en urinvägsinfektion, stress eller ångest, en förändring i hundens rutin eller miljö, eller åldersrelaterade problem som inkontinens.

Det bästa sättet att ta reda på varför din hund kissar inne är att boka en tid hos veterinären för att undersöka om det finns några hälsoproblem. Om din hund är frisk kan du prova att träna den att göra sina behov utomhus igen genom positiv förstärkning och konsekvent träning.

Fråga: Kan jag använda en hundlåda för att träna min hund att göra sina behov inomhus?

Svar: Ja, det är möjligt att träna en hund att använda en hundlåda för att göra sina behov inomhus. Det kan vara användbart om du bor i en lägenhet eller om din hund behöver stanna inne under längre perioder på dagen.

För att träna din hund att använda en hundlåda, placera den på en lugn och tillgänglig plats och visa din hund hur den fungerar genom att sätta den i lådan och ge den en belöning när den gör sina behov där. Gradvis kan du öka tiden som din hund tillbringar i lådan och belöna den när den använder den korrekt.

Fråga: Hur kan jag undvika att min hund kissar inne när jag inte är hemma?

Svar: Om din hund kissar inne när du inte är hemma kan det vara en indikation på att den lider av separationångest eller att den inte kan hålla sig länge nog. För att undvika att din hund kissar inne, kan du prova att träna den att vara ensam hemma gradvis och i korta perioder, och ge den tillräckligt med motion och mental stimulans för att minska stressen.

Du kan också anlita en hundvakt, skaffa hunddagis eller be en granne eller vän att ta ut din hund för en promenad under dagen. Om problemet kvarstår kan det vara en god idé att söka hjälp från en beteendevetare eller veterinär.

Fråga: Vad är den bästa typen av belöning att använda när jag tränar min hund att göra sina behov utomhus?

Svar: Den bästa typen av belöning att använda när du tränar din hund att göra sina behov utomhus är något som din hund verkligen gillar, som en godbit eller leksak. Belöningen ska ges omedelbart efter att hunden har gjort sina behov utomhus för att förstärka att det är rätt beteende.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*