10 Hundar som inte fäller – för dig som är allergisk eller vill slippa hår

Hundar som inte fäller

Något som många funderar över när de ska köpa hund är om rasen man är intresserad av fäller mycket hår. Det kan nämligen vara ett gissel att bli av med hundhår på kläder, möbler och mattor i hemmet om du har en ras som fäller mycket. Vi har gjort en hundraser som inte fäller lista för att gör det lättare för dig att välja rätt hund för dig! Du kanske är lätt allergisk eller bara vill ha ett pälsfritt hem av andra anledningar. 

Det finns faktiskt ganska många sällskapshundar som inte fäller och en del är vanliga raser du hört talas om medan andra kanske är lite mer ovanliga i Sverige. Bara för att en hund fäller lite betyder dock inte att du inte måste ta hand om vovvens päls. Vissa hundar som inte tappar hår behöver regelbunden pälsvård samt borstning för att samla upp det hår som lossnat och hålla pälsen fräsch och fin. De hundar som inte fäller har ofta längre hår som fångar upp pälsen som fälls. Därför måste du borsta bort dessa. Läs nu vidare för att ta del av vår hundraser som inte fäller lista!

1. Pudel

Vikt: 7-8 kg Storlek: dvärg, mellan, stor Allergivänlig: ja

Pudel hund som inte fäller

Pudeln är en av de raser som oftast kommer på tal när man pratar om hundar som inte fäller och som är allergivänliga. Pudeln kommer i tre storlekar; dvärg, mellan och stor pudel. Pälsen är halvlång och lockig och det finns en tradition som lever kvar sedan århundraden att frisera och klippa pudlar i olika frisyrer. Både för skönhetens skull och för att det är lättare att sköta om pälsen. Pudlar är från början vattenhundar som användes vid exempelvis fiske, och därför brukade man även klippa pälsen på benen. Men alla friserar inte sina pudlar som filmstjärnor. Pudelns päls fäller extremt lite hår men kräver en del underhåll för att hållas i schack. Du behöver borsta din vovve nästan varje dag för att fånga upp det hår som hunden fällt men som fångats upp av den längre pälsen, samt för att pälsen inte ska tova ihop sig och bli oren. 

Pudeln är en riktigt härlig och ganska stor hund som inte fäller. De är mycket intelligenta och har en hög energinivå. Rasen är lättlärd och bra på att lära sig olika tricks och de gillar exempelvis agility. Dess mjuka, fluffiga päls är också bra för dig som är allergiker eftersom den knappt fäller någon päls alls om du inte borstar den. Pudelns päls är helt enkelt inte lika allergiframkallande som hos vissa andra hundar. 

2. Afghanhund

Vikt: 26 – 34 kg Storlek: stor Allergivänlig: ja

Afghanhund

Afghanhunden är en annan otroligt vacker och ståtlig stor hund som inte fäller speciellt mycket alls. Idag används rasen som vanlig sällskapshund men den är även duktig på hundkapplöpning och är väldigt snabb! Du kan inte springa ikapp en afghanhund. Förr i tiden användes de i jakt och en del av detta beteende ligger kvar fortfarande. Det kan ibland vara problematiskt ute i skog och mark eftersom de gärna lägger ner sina byten själva. Afghanhundens päls är lång och vacker men kräver sin lilla tid. Du behöver bada och borsta din jycke cirka två gånger i veckan för att den ska hålla sig tovfri och fin. Gillar du stora hundar och att pyssla om din jycke är afghanhunden perfekt.

Är du allergisk är den här rasen också att rekommendera. Trots den långa pälsen är det här en av de hundar som kan passa bäst vid allergi. Men som sagt – du får inte vara lat med omskötseln av pälsen eftersom den då kommer tova sig och bli ful, vilket också skapar obehag hos hunden. Har du tiden som krävs är detta en utmärkt hund som inte fäller och som inte får dig att nysa eller klia dig om du är känslig. Du ska dock komma ihåg att afghanhunden är ganska envis och kan vara lite knepig att uppfostra, men börjar du tidigt blir det betydligt enklare.

3. Bedlingtonterrier

Vikt: 8 – 10 kg Storlek: mellan Allergivänlig: ja

Bedlinton Terrier

Den här söta terriern som ser ut lite som ett får tillhör medelstora raser som inte fäller. Det beror på att den har en kort lockig päls som liknar pudelns på många sätt. Från början användes rasen i England till både jakt, kamp och annat arbete. Bedlington terriern är en modig hund som idag avlats fram till att bli en mycket trevlig och vänlig sällskapshund. Bedlinton har mycket energi som de flesta terriers och behöver därför en hel del motion för att må bra. Får den bara detta kommer du att få en mycket kärleksfull och balanserad familjehund.

Något som dock kräver lite tid är att ta hand om pälsen på rätt sätt. Precis som med de flesta hundar som inte fäller behöver även den här rasen borstas nästan varje dag för att hålla de söta lockarna i schack så att de inte tovar ihop sig. När du borstar pälsen rensar du också automatiskt bort de hår som faktiskt har lossnat men inte ramlat av på grund av pälsens speciella struktur som kapslar in dessa lösa hår. Även den här rasen passar bra för allergiker precis som afghanhunden och pudeln. 

4. Bichon Frisé

Vikt: 3 – 5 kg Storlek: liten Allergivänlig: ja

Bichon Frise

Bichon Frisé är en söt fluffig liten hundras som är en perfekt familjehund om man har mindre barn hemma. Denna lilla jycke älskar barn, har ganska låg energinivå och är lätt att hantera. men framför allt fäller rasen väldigt lite päls – vilket också kan vara skönt i en familj så att alla slipper gå runt med hundpäls på kläderna. Om det finns någon som inte tål pälsdjur i hemmet är det här dessutom ett perfekt val. Bichon Frisé är vad man kallar en hypoallergen ras som inte triggar allergier. Däremot kommer du att behöva lägga en del tid och pengar på att frisera din lille vän eftersom pälsen behöver trimmas och klippas en gång i månaden samt borstas varje dag. Gör du inte detta kommer hunden att få problem med pälsen som tovar sig och blir ofräsch – vilket inte är värdigt en så fin hund eller någon hund för den delen!

Bichon Frisé är en liten ras som lever ganska länge, de kan bli mellan 12-15 år. Du behöver inte motionera den här hunden jätte mycket, men vanlig motion är nödvändigt för att hålla igång fysik och psyke. Det är dock inte nödvändigt med långa skogspromenader eller vandringar om den möjligheten inte finns. Den här hunden trivs bra i hemmet med familjen.

5. Chinese Crested (nakenhund)

Vikt: 4 – 6 kg Storlek: mellan Allergivänlig: ja

Chinese Crest

Chinese Chrested, eller Kinesisk nakenhund som den ofta kallas i folkmun, är en mycket trevlig, tillgiven sällskapshund som har en stark flockkänsla. Rasen finns både med päls och utan päls, men då med bara lite hår på huvudet, tassarna och svansen. Båda sorterna tappar i stort sett ingen päls alls och denna tillhör medelstora hundraser som inte fäller. Av samma anledning är den kinesiska nakenhunden också perfekt för dig med pälsallergi. Men tänk på att eftersom hunden knappt har någon päls så är huden känsligare för solen exempelvis och de kan också frysa i kallt klimat om de inte får en extra hundjacka på sig. Den här rasen kräver inte så mycket pälsvård eftersom den kappt har någon, men en gång per månad bör håret iallafall trimmas och fixas till. 

Chinese Chrested har ganska mycket energi och kräver en del motion. Den passar bra ihop med barn eftersom den har en mycket låg aggressivitet samt är mycket kärleksfull och mån om familjen/flocken. Rasen är också känd för sin stolta hållning och personlighet, samt att den är en rolig och busig lekkamrat. Vill du ha en smidig ganska liten hund som är både intelligent, rolig, snygg samt inte fäller hår på varken kläder eller i hemmet – då är den kinesiska nakenhunden ett mycket bra val!

6. Bichon Hanavais

Vikt: 4 – 8 kg Storlek: liten Allergivänlig: ja

Bichon-Hanavais

Bichon Hanavais är en hundras som härstammar från Kuba och är en otroligt härlig fyrbent livskamrat som både är bra för allergiker och som knappt fäller någon päls alls. De är inte framavlade för något speciellt syfte såsom jakt eller vallning utan är helt enkelt bara en riktigt rolig och snäll kompis att ha med sig på livets äventyr – din bichon hanavais följer gärna med dig vart du än ska och är en mycket enkel hund. Den här rasen är även väldigt intelligent och lättlärd. Har du tålamodet kan du ganska lätt öva in lite charmiga tricks med din jycke som ni kan imponera på grannskapet med! Rasen har en låg aggressivitet och passar bra in i en familj. De blir också mycket gamla – mellan 14-17 år.

Dess päls är mjuk som silke och lite vågig eller lockig och öronen har längre päls. Du behöver borsta igenom din Bichon Hanavais då och då för att pälsen ska hålla sig fri från tovor och smuts. Med den här rasen behöver du inte vara orolig för att bli täckt med hår efter en gos-session eller känna kli i näsa, ögon och hud. 

7. Schnauzer

Vikt:14 – 20 kg Storlek: dvärg, mellan, stor Allergivänlig: ja

Schnauzern är en charmig hund med skägg som har massor med energi och älskar att springa runt och busa. Rasen kommer i tre olika storlekar; dvärg, mellan och stor. De lämpar sig extra bra med hästar och används därför i stor utsträckning som stallhundar i Tyskland. Något som är mycket fördelaktigt med schnauzern är att den tillhör de hundar som inte tappar hår och som är passande för allergiker. Pälsen har två lager och är mjuk och gosig men den kräver lite borstning då och då. Håller du vovven dessutom trimmad behöver du inte hålla på med så mycket underhåll där emellan.  Schnauzern är en livlig hund med hög intelligens och rasen är lätt att lära upp. 

En schnauzer kan bli ganska gammal, mellan 13-16 år i bästa fall och deras hälsa är väldigt bra generellt, vilket också bidrar till den långa livslängden. Den har också ganska låg aggressivitet och är relativt enkel att hantera. 

8. Portugisisk vattenhund

Vikt: 16 – 25 kg Storlek: stor Allergivänlig: ja

Portugisisk vattenhund

Den portugisiska vattenhunden är den perfekta kombinationen mellan kärlek, gos och äventyr. Rasen älskar inte helt oväntat vatten eftersom hundarna användes som hjälpredor vid fisket kring kusten i Portugal. De kunde till exempel hämta verktyg eller hålla vakt. Den har även simhud mellan tårna vilket gör den till en mycket bra simmare och även dykare! Portugisisk vattenhund är en inte bara populär ras på grund av sin härliga personlighet – de fäller nästan ingen päls och passar en allergiker alldeles utmärkt. Dock är pälsen ganska tjock och lockig, vilket innebär att du behöver borsta igenom den ganska ofta för att undvika tovor. 

9. Maltseser

Vikt: 3 – 4 kg Storlek: liten Allergivänlig: ja

Malteser

Malteser är en av världens äldsta hundraser och var förr i världen en populär ras bland kungligheter och rikt folk. Den är mycket söt, charmig och har en stor karaktär trots sin lilla storlek. Denna vovve tillhör små hundraser som inte fäller och är väldigt kärleksfulla och lojala. Inte heller skadar det att de är så otroligt söta och gulliga. Rasen har ganska mycket energi och vill inte bara ligga still utan gärna vara med på det som händer runt omkring. Även om de fäller lite hår kräver pälsen sin dagliga borstning och underhåll, men eftersom de är så små hundar tar det inte lång tid att borsta igenom. Om du köper en malteser får du en fyrbent vän som både gillar att ligga i ditt knä och gosa men som även uppskattar en lång promenad.

10. American Staffordshire Terrier (Amstaff)

Vikt: 28 – 33 kg Storlek: mellan Allergivänlig: nej, inte generellt

American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier eller amstaff som de ofta kallas, är en mycket härlig och social hund som passar bra både i en familj eller med en ensam ägare, så länge den får den träning och motion som hunden behöver. Amstaff har normalt mycket energi som den behöver göra sig av med genom långa promenader, bus och lek. Vissa amstaffhundar fäller väldigt lite päls och i det här fallet kan det vara svårt att kontrollera vilken typ av päls just din valp kommer att få i vuxen ålder. Men generellt sett fäller inte den här rasen speciellt mycket hår och du behöver heller inte hålla på och borsta pälsen för att den ska hålla sig i bra skick. En amstaff är en lojal och kärleksfull ras som lika gärna ligger i husses eller mattes famn som kör ett hårt träningspass. En amstaff bangar inte för något! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*