Hundkurser – hur hittar man dem?

Det finns flera anledningar till att man som hundägare bestämmer sig eller funderar över att gå en hundkurs. Hundkurser är till för att ägare och hund tillsammans ska utvecklas, lära sig nya saker eller få mer underlag för att träna t.ex. inför tävlingar. Utbudet av hundkurser i Sverige är enormt, och det finns alltid åtminstone en kurs för varje ändamål.

Vilken kurs passar bäst?

Vilken kurs man ska välja att anmäla sig till varierar beroende på hur gammal hunden är och hur mycket träning och utbildning den har sedan tidigare. Det finns t.ex valpkurser som man kan gå redan från 3 månaders ålder, där hunden bland annat får lära sig lydnad, olika kommandon och hur man tillsammans bygger upp en trygghet till varandra. Denna kurs är utmärkt att börja med för unga hundar, men är minst lika användbar för hundägaren.

Hur många kurser man vill gå med sin hund är upp till en själv att bestämma. Det finns riktigt fina och lydiga hundar som inte har gått en enda kurs i sina liv, men en bra kurs är naturligtvis en mer stadig grund att gå efter. Efter valpkursen kan man bland annat gå en unghundskurs, grundkurs och därefter en fortsättningskurs. Vill man därefter fortsätta att gå kurser med sin hund och t.ex. utvecklas inom ett specifikt område finns det bland annat Agility-kurser, kurser för lydnad, bruksprov, rallylydnad samt kurser för patrullhundar och räddningshundar, mm.

Kom ihåg att du alltid bör välja kurs utifrån åldern på din hund och beroende på vilket kursutbud klubben du har valt har att erbjuda. Ju tidigare man kan komma igång med träningen av sin valp, desto bättre kommer hundens självförtroende att bli och ju bättre kommunikation kommer ni att kunna ha sinsemellan. Det är aldrig en bra idé att hoppa på en fortsättningskurs om hunden ännu inte har lärt sig grunderna. Din hund behöver få god tid på sig att lära sig alla grunder innan man går vidare.

Så anmäler du dig och din hund

Det finns flera sätt att gå tillväga när man vill anmäla sig själv och sin hund till en hundkurs. Det vanligaste är att vända sig till Svenska Brukshundklubben eller Svenska Kennelklubben, där man kan hitta ett stort utbud av olika kurser och klubbar att vända sig till. Naturligtvis går det även bra att kontakta en rasklubb direkt om så önskas, eller till och med gå kurser som anordnas av privatpersoner.

Det lättaste sättet att anmäla sig är genom att gå in på internet. På Svenska Brukshundklubben kan du t.ex. själv söka efter kurser genom att fylla i vilket distrikt du bor i, vilken typ av kurs du är intresserad av och vilket datum du önskar att kursen ska starta. Därefter får du fram ett flertal olika förslag som du kan välja mellan (sammanlagt 300 stycken över hela landet), och du väljer kursen som passar dig bäst. Var noga med att kontrollera så att du och hunden uppfyller krav som kursen har. Det kan t.ex. handla om hundens fysik eller ålder.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*