Hundraser – Sveriges mest populära hundar

Trender kommer och går även i hundvärlden, och under vissa perioder är några raser mer populära, för att sedan komma i skymundan när en ny ras drar till sig vår uppmärksamhet. Den lilla chihuahuan som länge legat högt upp på listorna är en av de raser som tappar mest just nu. På topp 5 av våra mest populära raser ligger dock några riktigt trogna vänner. Det är raser som nästan alla känner till, även om man själv inte har något hundintresse.

Labrador retriever
Stor, godmodig och lättlärd är labradoren en hund som passar till mycket. Du hittar den tillsammans med en jägare, som assistanshund, narkotikahund och som helt vanlig familjehund. Labradoren finns i tre färger: gul, svart och brun. Det är en korthårig hund med både stabil kropp och stabilt temperament. Från början är den en apporterande jakthund, och även om den fortfarande används inom jakt är det en ras som passar till mycket.

Golden retriever
Golden retrievern och labradoren har många likheter, även om de har olika ursprung. Även golden retrievern är en apporterande jakthund som blivit populär eftersom de passar bra till mycket. För många är den en utmärkt sällskapshund, men den vill gärna arbeta och passar därför bra till många olika hundsporter. Pälsen är halvlång, ofta vågig, och går från nästan vit ljusgul till mörkt gyllene. Golden retrievern är en vänlig, lekfull och intelligent hund. Den älskar att bada och att få apportera.

Schäfer
Många tänker på polishundar när de ser en schäfer, och visst är det en vanlig hund både som polishund och inom försvarsmakten. Det är också en populär sällskapshund, och många håller på med bruks och andra hundsporter. Rasen kommer från Tyskland och är egentligen en herdehund. 2012 bytte den namn till tysk schäferhund, men i dagligt tal säger de flesta fortfarande schäfer. Det är en hund med stor arbetslust, mycket energi och uthållighet. Den vill vara sin matte eller husse till lags och vaktar familjen med stort mod. En schäfer behöver en fast hand.

Tax
Taxen kommer också den från Tyskland och är en jakthund, men är också mycket vanlig som sällskapshund. Den förekommer i nio olika kombinationer av storlek och pälstyp: Korthårig, långhårig, strävhårig samt normalstor tax, dvärgtax och kanintax. De strävhåriga taxarna behöver trimmas två gånger om året, det vill säga att man plockar pälsen. Taxen är en lättlärd hund, men den är envis och egensinnig, något många tycker hör till rasens charm. De mindre varianterna samt de långhåriga taxarna har inte lika utpräglad jaktinstinkt som de normalstora korthåriga och strävhåriga taxarna, och passar därför bättre som familjehundar.

Jämthund
Jämthunden är en av våra mest populära raser, sett till det antal som finns i Sverige. Utanför jaktkretsar är den dock inte lika känd som schäfern och taxen, och är man inte specifikt hund- eller jaktintresserad är det inte så lätt att skilja en jämthund från andra, liknande raser. Jämthunden är en svensk ras av spetstyp och är mycket populär vid älgjakt. Den är grå med gräddvita partier och har en ringlad svans. Jämthunden har ett stabilt psyke och fungerar bra med barn, men är främst en jakthund och inte en renodlad sällskapshund.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*