Hur lång klor ska hunden ha – guide till att klippa klor

Hur långa klor ska hunden ha – guide till att klippa klor

Det är många hundägare som är oroliga över att klippa klorna för första gången. Det är lätt att förstå då det kan vara svårt för en del hundar som blir stressade. Frågor som brukar snurra runt i huvudet är: Hur gör jag? Vad ska jag tänka på? Och vad händer om jag klipper för kort?

Det händer att många hundägare därför väntar med att klippa klorna på sin hund så länge det bara går innan det blir av. Men du behöver inte oroa dig. Det är inte så svårt när du väl vet hur du ska gå tillväga.

I den här artikeln kommer lite information och anvisningar som förklarar – så klipper du hundens klor på bästa sätt, för att du och din hund ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Vikten av att klippa klorna

Det är viktigt att ständigt ha en överblick över hundens tassar och klor. Klorna kan vara sprödare hos vissa hundar och kan därför gå av eller börja blöda. Alltför långa klor kan växa in i tassen och skapa problem hos hunden.

Det kan även vara så att klon fastnar och hela klokapseln bryts av, vilket exponerar pulpan och bli smärtsamt för din pälsklädde vän. För att undvika denna typen av skador behöver klorna trimmas ner ofta, vilket du kan göra hemma eller lämna in hunden till proffs som hjälper dig.

Klornas längd

Det skiljer det sig såklart från hundras och storlek på hunden, hur långa klorna ska vara. Dock kan ett bra mått vara att hundens tassar inte ska tryckas upp från golvet när den går. Ytterligare en faktor som spelar in är om och hur länge hunden haft långa klor.

I takt med att klorna blir längre eller kortare, så vidgas eller dras pulpan ihop. Om hundens klor är för långa och har varit det under en period, så kan du inte klippa för långt in eftersom pulpan har dragit ut sig. Du behöver då klippa en liten bit om dagen tills dess att klorna är i en bra längd, för att sedan behålla dem så.

Pulpan

I klorna finns en så kallad pulpa, en mjuk del i klons mitt. Denne består av nerver och blodkärl. Pulpa hos hund börjar blöda om man klipper i den, vilket är en stor rädsla hos många djurägare. Dock finns det knep för att du ska känna dig tryggare. Till exempel kan en stark lampa användas och lysa igenom klon, du kan då se var pulpan finns någonstans.

När du klipper och börjar närma dig pulpan kommer klon bli lite mer vitaktig i mitten. Därför är det viktigt att kontrollera mellan varje klipp var pulpan befinner sig. Klipp endast en liten bit i taget i början, för att försäkra dig om att inte träffa pulpan. Men viktigt är att tänka på att även om det kan kännas väldigt obehagligt för dig om det börjar blöda, så är det inte säkert att din hund ens reagerar.

Hur ofta ska kloklippning ske?

En gång i veckan brukar vara ett normalt tummått att gå efter. Hundarna är alla unika, liksom vi människor, och därför varierar också hur snabbt päls och klor växer. Hur mycket klorna slits beror på om hunden vistas i stadens asfaltsbeklädda mark eller på landets mjuka gräs-och jordlandskap.

Så fort som möjligt är det bra att göra kloklippningen till en vana, kanske lägga in det i kalendern om du har för mycket annat att hålla reda på. När du börjar höra ett klickande ljud på golvet, så är det dags att plocka fram klosaxen igen.

Redskap

En viktig detalj när det gäller att klippa klor är att ha rätt redskap. Du behöver en ordentlig klosax eller en klotång. Har du en mindre hund kan en lagom stor klosax komma väl till hands, medans för större hundar kan en rejäl klotång vara mer fördelaktig. Dessa brukar komma med ett inbyggt stopp som gör det enklare för dig att inte klippa för långt in.

Genom att köpa nya och vassa redskap, minskar du risken för att klämma av klon istället för att klippa den. Utöver saxen och tången kan du även använda dig av en fot- eller nagelfil. Med den kan du fila ner klons längd den sista biten om du känner dig osäker på hur nära pulpan du faktiskt är.

Vinkel

Genom att klippa klorna “längs med underlaget” minskar du risken för att träffa pulpan. Alltså om hunden står upp ska snittet gå längs med golvet, några millimeter ifrån pulpans spets. Den har nämligen nervtrådar som löper ut ett fåtal millimeter och kan därför göra ont, fastän det inte blöder. De större hundarna kan oftast stå eller sitta upp när du klipper klorna på en tass i taget, medans mindre hundar ofta är villiga att ligga i knäet.

När du ska klippa klorna så se till att ha ett ordentligt stöd i hela klokåpan (håll alltså inte bara i tassen). Undvik att vrida tåleden, vilket kan skapa obehag hos hunden. Du kan exempelvis stötta tassen mot ditt ben för att få en bra hållning.

Förknippa klosaxen med trygghet

Har du en liten valp som inte vant sig vid kloklippningen ännu, så börja så fort som möjligt. Det gör det lättare för er båda om klippningen inte förknippas med stress, börja med att klippa en klo varje dag tills valpen lärt sig. Därefter kan det trappas upp till en tass om dagen och till sist alla tassar på en gång varje vecka.

Om du visar rädsla eller nervositet kan det smitta av sig till hunden. Så ta djupa andetag, stressa inte och om hunden blir otålig så är det bättre att ta en paus och fortsätta senare eller nästa dag. Tänk på att berömma hunden så fort den gör rätt, som när den ligger stilla under klippningen.

Ta hjälp av andra

Det är inte alltid vi vänjer oss vid alla saker vi ger oss in på. Kloklippning kan kännas obehagligt fastän du har gjort det flertalet gånger. Då detta är ett livsviktigt underhåll för våra små pälsklingar så behöver du lösa det på andra sätt. Till exempel så kan du rådfråga en veterinär eller gå till hundfrisörer eller djurbutiker, som brukar erbjuda denna tjänst.

Du kan alltid ta hjälp av någon som är van att klippa hundklor och som kan stötta och lära dig i början. Kanske har du en vän eller familjemedlem med en van, äldre hund som du kan öva på. På det sättet kan du bygga upp din egen trygghet innan du övergår till din egen hund.

Steg för steg – så klipper du hundens klor

Här kommer en lista som ger dig steg för steg instruktioner för hur du kan gå tillväga för att klippa klorna på din hund. Tänk på att alla hundar inte är likadana, vissa är mycket rädda och känner obehag för detta moment. I dessa fall behöver kanske några andra åtgärder tas till, du kan alltid rådfråga din veterinär för tips hur du ska göra med just din hund.

Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra genom att ta hjälp av någon som har kunskap och erfarenhet inom området.

  1. Välj en vass och lagom stor klosax/tång.
  2. Skapa en trygg miljö, hunden ska vara lugn och avslappnad.
  3. Ta tag i tassen och för bort päls, du ska tydligt se klorna.
  4. Tryck lite på klon för att känna var det är mjukt (där pulpan sitter).
  5. Håll tummen som stöd under trampdynan på klon du tänkt klippa.
  6. Klipp en liten bit i taget, kolla mellan varje klipp om du närmar dig pulpan.
  7. Stanna när du känner att det blir mjukare (i mitten på undersidan av klon).
  8. Jämna till kanterna så att snittet går längs med underlaget. Fila vid behov.
  9. Beröm hunden.

Ta hand om din bästa vän

Nu har du fått lite mer information som kan hjälpa dig på vägen till att ge din hund en ännu bättre upplevelse. Du som ägare kan känna dig säkrare i att klippa klorna och därmed se till att din hund får ett tryggt liv utan skador som beror på oklippta klor.

Ta nu vara på tiden med din vän, gå ut på en långtur, ha enormt mycket mys och gör ert bästa för att hålla er friska och hälsosamma. Med tid, övning och erfarenhet så lär du märka att det hela tiden blir lättare att klippa rätt och därmed är klippningen inte längre något att frukta.

Sist men inte minst kommer här nedan några sammanfattade råd för när du själv ska börja klippa klorna på din hund.

Tips och trix för att klippa hundklor

  • Använd en stark lampa eller pannlampa att lysa med för att se bättre och se var pulpan sitter.
  • Beröm din hund så fort den gör rätt.
  • Du kan använda potatismjöl, receptfria produkter från apoteket eller bomullsvadd med kallt vatten för att stoppa blödningen, om detta skulle råka inträffa.
  • Klipp ofta och lite.
  • Använd en fot- eller nagelfil sista biten om du är osäker.
  • Glöm inte sporrarna som sitter längre upp på hundens framben.

1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*