Hur länge är en katt dräktig?

Dräktig honkatt

Är du osäker på om det väntas kattungar där hemma eller bara behöver tips på hur du tar hand om en dräktig honkatt? Då är du på rätt plats. Katter är bra på att sköta sig själva när det kommer till både dräktigheten och födseln av kattungarna. Men du bör ändå ha uppsikt över honan när det är dags.

Det är ibland inte så svårt att missa en kattförlossning eftersom vissa honor kommer och ropar på dig och vill ha assistans när det är dags. Andra drar sig undan och vill inte bli störda, det är väldigt olika. Men om det gäller medveten parning av katter så ska du se till att kunna vara med alla steg på vägen och ta hand om din kisse väl samt de kommande kattungarna. I detta fallet bör du även se till att ha köpare klara på dina kattungar redan innan, om möjligt. Då kan du känna dig säker på att de får ett bra hem. Läs nu vidare för att lära dig allt du behöver veta om en dräktig honkatt, graviditet, löpa och parning av katter!

Tips på hur du hjälper en dräktig katt genom perioden

En dräktig honkatt klarar sig ofta mycket bra på egen hand, men vad gör en extra hjälpande hand! Det är dock olika hur din katthona vill bli bemött under dräktigheten. Vissa vill dra sig undan och vara i fred medan andra blir mer keliga och tillgivna. Det du kan göra för att hjälpa din kisse på traven är att göra det så bekvämt som möjligt för henne och ge henne bra foder. De små liven i magen behöver mycket näring och likaså kattmamman själv. Ha även uppsikt över illaluktande flytningar eller en förändring i beteende som inte är normalt vid dräktighet. Det är normalt att katten blir lugnare och tröttare.

Se till att hon har en mjuk och varm plats att ligga på där hon får vara ifred, speciellt om det finns andra djur i hemmet. Utsätt henne heller inte för stress av något slag, det är aldrig bra vid en graviditet. I övrigt behöver du inte göra så mycket mer än att bara ha uppsikt över henne. 

  1. Fixa en mjuk och varm plats att vila på
  2. Platsen ska vara någonstans där honkatten får lugn och ro
  3. Ge henne näringsrikt foder som ger näring både till henne själv och kattungarna i magen
  4. Ha uppsikt över onormalt beteende
gravid katt

Hur länge är en katt dräktig?

Katten är dräktig mellan 63-67 dagar, alltså cirka 9 veckor. Om du har katt med lite mer “hull” eller väldigt tjock päls, kan det ta en stund innan du förstår att honan är dräktig. Men om du har en smal, nätt liten kisse kommer du se ganska snart att magen blir större. Speciellt om du tittar bakifrån. 

Tidsperioden för en dräktig katthona

Dräktigheten börjar med att du ser att spenarna blir lite större och väldigt rosa, sedan börjar också magen att växa mer och mer. Beteendet förändras och katthonan blir antingen lite ilsk och tillbakadragen eller väldigt kelig och gosig. Aptiten kommer att öka och det är viktigt att du ser till att hon får mat när hon är hungrig, samt att maten du serverar är näringsrik och av bra kvalité. 

Mot slutet av dräktigheten kommer kissen att sova ganska mycket och vara ganska trött. Ibland är det väldigt många små kattungar som trängs där inne, och det tar energi från mamman. När det närmar sig förlossning kommer du märka det genom att honan slickar sig intensivt där bak och att hon krystar. Du ser då att magen och pälsen rör sig upp och ner och att katthonan tar i. Vissa katter går undan och föder helt ensamma, oftast utan problem, men vissa kattpersonligheter vill gärna att husse eller matte, eller en vilt främmande person ska komma och assistera och ge henne uppmärksamhet. Generellt sett är det ett vanligare beteende bland unga kattmammor som aldrig fött tidigare.

Parning av katter

Para din katt - saker att tänka på

Vid parning av katter finns det några saker att tänka på. Först och främst måste du kunna vara tillgänglig när katten ska föda för att ha uppsikt och eventuellt hjälpa katthonan på traven. Det kan även vara en god idé att se till att ha iallafall några köpare klara för de små missarna. Kattungar är generellt sett svårt att bli av med som det är och du vill inte bidra till den enorma skara hemlösa katter som finns i Sverige, samtidigt som du inte vill sitta där med 6, 7, 8, 9 katter på halsen i en liten lägenhet till exempel.  Det gäller att planera parningen och den kommande dräktigheten så att det är bra tajming och miljö för kattungar att växa upp i, samt se till att deras framtid ser ljus ut hos en ansvarsfull ägare.

Katthonans ålder

En katthona kan bli gravid redan när hon är mellan 4-8 månader gammal. Men det rekommenderas inte att para sin katthona innan hon blivit minst 1 år. Låt katten utvecklas ordentligt innan kroppen utsätts för något så tufft som en dräktighet. Hanarna tar det lite längre tid för att bli könsmogna än för honorna. Katter som lever vilt blir ofta gravida så fort det är fyiskt möjligt. Men om den inte kastreras blir det ett tufft liv och troligen många kattungar som inte överlever eller som får sjukdomar och missbildningar av olika slag.

Löpa och parning

Du kommer knappast gå miste om när din katt har börjat löpa och vill para sig. Antingen så vrålar hon titt som tätt efter en partner, eller så stryker hon sig mot det hon kan komma över – både människor, andra djur och föremål. Hon blir otroligt tillgiven och nästan kastar sig på marken av gosighet. Hanarna låter också och lockar på sina eventuella partners.

När det är dags tar själva parningen ca 30 sekunder och när det hela är över vänder sig katthonan oftast om och blir aggressiv mot hanen. Sedan kastar hon sig i extas på marken och rullar runt en lång stund. Vid parning av katter sätts ägglossningen hos katthonan igång, inte annars. Ibland kan det krävas flera parningar för att detta ska ske.

Dräktig katts mat - påverkar kattungarna

Precis som när en kvinna är gravid och barnet kan påverkas av hur mamman äter, samma sak gäller med en dräktig katthona. Men det handlar främst om att se till att hon äter tillräckligt och inte dietmat eller liknande. Det ska vara fullt med näring i maten så att kattfostrena kan utvecklas ordentligt och blir starka samt friska. Mot slutet av sin graviditet äter honan nästan 70% mer än i vanliga fall. Du kan äka på kosten med ca 10% mer varje vecka för att få en bra balans. Men när det närmar sig förlossning ska du dra ner på matintaget med hälften ca. Aptiten kommer dock vara hög igen direkt efter alla kattungar är födda och honan repat sig någorlunda.

Förlossningen

Själva förlossningen är väl egentligen det mest kritiska läget då saker kan gå fel. Men oftast är katthonorna otroligt duktiga på att sköta hela födseln själv, speciellt om hon har haft ungar tidigare. Du som ägare vet att det är dags om hon plötsligt försvinner eller om hon börjar jama frenetiskt och verka vilja ha din uppmärksamhet. Katthonan slickar sig också där bak hetsigt och letar efter en passande plats att föda på.

Om inte du är med och bestämmer här kan det sluta med att du hittar en kull kattungar i garderoben eller tvättkorgen till exempel. Det finns massor med platser som en havande kattmamma kan anse vara passande. Välj en plats åt katten där den kan vara en längre tid med sina ungar. Hon kommer nämligen helst inte vilja flytta på sig eller ungarna sedan. Välj en varm och mjuk plats på golvet, förslagsvis nära ett element eftersom kattungarna behöver extra värme när de är födda. Normalt får en honkatt mellan 6-10 ungari en enda kull, men det kan vara bara 3 också till exempel. Hon är oftast inte klar när man tror att hon är klar, utan det kan ploppa ut fler kattungar en stund senare.

Hur hjälper jag till vid förlossningen?

Om du är med när katten föder ska du se till att ha rena gamla lakan, eller handdukar (inte froté eftersom klorna fastnar). Lite alkogel kan vara bra att ha till händerna om du behöver hjälpa kissen med att få ut en unge till exempel. Det ska du dock vara försiktig med och absolut inte dra i kattungen (som ligger i en liten slempåse) om det inte verkar som att mamman har stora problem att få ut den på egen hand.

Katt graviditet

När behöver jag söka en veterinär?

Vanligtvis behöver man inte uppsäka veterinär vid en kattförlossning. Men det kan såklart ske komplikationer såsom att en unge fastnar eller att katthonan blir dålig och får illaluktande flytningar. Om hon fortfarande krystar efter någon dag och ingen unge kommer ut så bör du uppsöka veterinär för konsultation.

Hur tar jag hand om den nyfödda kattungen?

Honkatten har bättre koll på sina små barn än vad man kan tro, för det mesta! Men ha ett vakande öga på vad som händer och sker och om alla verkar må bra och äta ordentligt från mammans spenar. Om det är väldigt många kattungar kan det bli trångt när det är matdags och det är inte alltid alla spenar räcker till för att alla ska äta samtidigt.

När de är nyfödda behöver du inte göra speciellt mycket mer än att se till att alla mår bra samt ge mamman bra foder nu när ungarna ska äta hela tiden. När kattungarna blir några veckor gamla kan de börja äta torrfoder av bra kvalité (för kattungar) och blötfoder. Se alltid till att både ungar och honkatt har tillgång till färskt vatten hela tiden (men i början dricker de bara mammans mjölk). 

Tiden med kattungar

Den första tiden med kattungarna är alltid magisk. Till en början kan de inte se något och är bara som små bollar. Men när de blir större börjar det hända allt mer grejer i hemmet. Se till att ha en kattlåda nära till hands för de små så att de blir rumsrena från start. Det underlättar enormt både för dig och den kommande köparen. I övrigt tar honkatten bra hand om sina ungar och lär dem sådant de måste kunna beroende på miljön de befinner sig i. Utekatter lär sina barn att jaga möss och fåglar och annat. Det är kattens naturliga beteende. Som uppfödare ska du bara se till att de är friska och får bra mat.

Parning av katter

När vet man om katten är dräktig?

Du märker om katten är dräktig på att spenarna blir större och mycket mer rosa. Hon äter och sover mer och blir rund om magen. Ibland mer hon mer kelig men ibland drar hon sig undan och kan till och med bli ilsk. En katt kan också bli så kallat skendräktig, vilket betyder att honkatten tror att hon är dräktig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*