Kan hundar äta ägg

Är det farligt för hundar att äta ägg
Hundar är ofta nyfikna på vad vi människor äter och de vill gärna ta en smakbit av vår mat. En sak vi finner på frukostbordet och som ingrediens till olika maträtter och bakverk, som även är en viktig del av flera av våra svenska högtider, är ägget. Om du inte haft hund förut är det svårt att veta vad de får äta och inte. I denna artikel har vi valt att reda ut huruvida ägg är bra för hundar att äta eller inte.

Får hundar äta ägg?

Ja, hundar får äta ägg.

Du har antagligen hittat hit för att du har sökt på “kan hundar äta ägg?” eller “får hundar äta ägg” eller någon liknande fras. För att ge dig ett kort svar på frågan om hundar kan äta ägg eller inte är svaret att ja, hundar får äta ägg.

Faktum är att hundar åt ägg när de var vargar och jagade sin egen mat. Då kunde fågelbon och tillhörande ägg vara en viktig del av deras föda. Ägg är en bra källa till protein och innehåller många andra hälsosamma ämnen som är nyttiga för hunden att få i sig.

Men det allra bästa för din hund är om du använder ägget som en extra godsak med jämna mellanrum. Då blir ägg något lyxigt som hunden får ibland vilket gör tillfället mer speciellt och du behöver inte tänka på eventuella risker som finns med att ge hunden för mycket ägg.

Lider hunden av något hälsotillstånd ska du alltid rådfråga en veterinär innan du ger hunden något som kanske inte främjar deras hälsa. Dessutom ska du vara försiktig med att ge hunden för många ägg eftersom det bland annat kan leda till övervikt vilket är dåligt för hundens hälsa. Men i övrigt går det bra att ge hunden ägg.

Äggets fördelar för din hund

Att låta hunden äta ägg har många fördelar då det innehåller ett flertal näringsrika ämnen. Här är några exempel på vad ägg innehåller som också är bra för din hund:

  • Järn
  • Vitamin B12
  • Protein
  • Vitamin A
  • Fettsyror
  • Selen
  • Riboflavin
  • Folat

Förutom att ägg är mättande är flera av ämnena bra för hundens päls och hud.

Äggets olika beståndsdelar

Ett ägg har ett flertal olika beståndsdelar. Därför kan det vara intressant att veta vilken del av ägget som passar bäst att ge till hund och när du ska undvika att låta din hund äta ägg.

Äggskalet

Äggets skal innehåller stora delar kalcium vilket kan vara nyttigt att få i sig för hundar som har vissa hälsoproblem, det kan till exempel vara bra för hundar som lider av artros med stela leder och värkande muskler. Men du ska inte ge äggskal till hund eftersom de har vassa kanter som kan vara skadliga för hunden. Behöver din hund få i sig kalcium finns det bättre saker att ge hunden.

Äggulan

Äggula till hund kan vara särskilt berikande eftersom den innehåller fettsyror och flera nyttiga vitaminer. Det är vanligt att ge hunden råa äggulor för att förbättra pälsen. Många hundägare knäcker ett ägg över maten vilket är ett bra sätt att ge hunden extra näring.

Äggvitan

Om du ska ge din hund äggvita ska ägget vara kokt eller tillagat på annat sätt. En rå äggvita kan nämligen hindra näringsupptaget av B-vitamin och protein. Rå äggvita är dock inte farligt för hunden att äta i mindre mängd någon gång ibland. Det är bara om det är i större mängder som det kan ha en negativ effekt på näringsintaget.

Råa ägg till hunden

Det går bra att ge hunden ett rått ägg då och då eftersom råa ägg har bra egenskaper som bland annat kan ge hunden glansigare päls. Men det finns många anledningar till varför du ska vara varsam med att ge råa ägg till hunden och här är några saker som kan vara bra att veta vad gäller råa ägg:

Salmonella

Ett ägg som inte är tillagat löper större risk för salmonella. Även om de flesta äggen som finns att köpa i Sverige idag är av bra kvalitet så finns det alltid en risk för sjukdomar som kan vara skadliga både för dig och din hund, till exempel salmonella. Om hunden skulle äta ett ägg som är salmonellasmittat kan den få feber, kräkningar, bli dålig i magen och allmänt slö. Har du gett din hund ett rått ägg och hunden visar någon av symptomen ska du kontakta en veterinär.

Bakterier

En annan anledning till varför du ska undvika att ge hunden råa ägg är för bakterierisken. Det gäller särskilt ägg som stått länge i kylen och därför kan ha utvecklat någon bakterie. Om du inte vill äta ett ägg för att det blivit dåligt ska du inte heller ge det till din hund.

Biotinbrist

Att låta hunden äta för många råa ägg kan leda till biotinbrist. Det är för att äggvitor innehåller ett ämne som heter avidin, ett enzym som hindrar att kroppen tar upp biotin. Biotin är ett ämne som främjar ämnesomsättningen och bidrar till en frisk päls och hud.

Tänk på detta innan du ger hunden ägg

Förutom att äggskal kan vara vassa att få i sig och att råa ägg bara ska ätas i begränsad mängd finns det andra saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du matar din hund med ägg. Precis som allt annat ska även ägg ätas med måttlighet. För mycket av något kan påverka hundens hälsa negativt. Men ett ägg då och då går bra.

En annan riktlinje innan du ger ägg till hunden är hundens storlek. Har du en liten hund räcker det med ett ägg per portion medan en större hund kan få i sig två. En aktiv hund som förbränner mycket har bättre nytta av ägg än en hund som inte är lika aktiv.

Det kan också vara en bra idé att låta hunden prova äta en liten bit ägg för att försäkra dig om att hunden tål ägg. Det eftersom hundar, likt oss människor, kan vara allergiska mot ägg. Därför ska du ha din hund under uppsikt när du ger hunden ägg för första gången.

Så matar du din hund med ägg

Nu när du har fått veta mer om äggets beståndsdelar, olika näringsämnen och vad du ska undvika när du ger hunden ägg är det hög tid att du får veta mer om när det är passande att mata hunden med ägg.

Till att börja med är det viktigt att du är medveten om att ägg inte kan ersätta hundens vanliga måltider, men det kan vara en del av dess måltid.

Om du har bestämt dig för att ge din hund ägg ska du allra helst tillaga det. Det enklaste sättet är att koka ägget. Förutom att hunden kan äta kokt ägg kan du också tillaga det på andra sätt, till exempel genom att steka det eller göra äggröra av det. Men något som kan vara bra att tänka på då är att vi oftast använder saker som smör, olja och olika kryddningar när vi steker ägg eller gör äggröror. Ska du ge det till hunden ska du undvika extra fett och låta bli att smaksätta det.

Sedan bestämmer du givetvis själv hur du ska ge hunden ägget. De flesta använder ägget som komplement i maten och rör ner det i hundmaten. Men ägg kan också fungera som en godsak vid speciella tillfällen eller som belöning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*