Kan hundar äta jordgubbar? – Är det farligt?

Är jordgubbar farligt för hundar
Som hundägare kan det ibland vara svårt att veta vad du kan ge din hund för olika typer av mat. För det som är helt ofarligt för oss människor kan ha väldigt negativa konsekvenser för våra fyrbenta vänner. Därför är det bra att vara uppdaterad med vad som är okej och inte, för din hunds bästa.Det bästa med sommaren är kanske de röda, saftiga bären, jordgubbarna. Under sommaren odlas det närmare 15 000 ton jordgubbar! Jordgubbar som vi vet är fyllda med bland annat vitamin C och antioxidanter för oss människor. Då är den stora frågan, kan hundar äta jordgubbar?

Kan hundar äta jordgubbar?

Ja, däremot finns det en hel del saker att tänka på innan du ger din hund en jordgubbe. När du nu vet att jordgubbar inte är farliga för din hund och du är redo att ge din hund lite lyx i vardagen behöver du tänka på hur jordgubbarna ska förberedas för att försäkra dig om att din hund kommer må bra när den får sina mumsiga jordgubbar.

 1. Rengör jordgubben: Då jordgubbar växer i jord i krukor eller i ett jordgubbsland så kan det finnas både smuts och jord kvar på dem. Du måste då tänka på att tvätta av jordgubbarna riktigt ordentligt samt skära bort eventuellt dåliga delar på jordgubben.
 2. Skär bort bladen: De gröna bladen på jordgubben, som du antingen har plockat själv eller köpt färska i affären, bör du skära bort från jordgubben så din hund inte får i sig de då bladen inte tillhör frukten från plantan utan bladen tillhör själva plantan.
 3. Mosa eller hacka jordgubbarna: Det är bra om du mosar eller hackar upp jordgubbarna du har plockat eller köpt, i lite mindre bitar innan du ger de till din hund, storlek på bitarna kan variera, dock kan det vara bra att tänka på att ju mindre hund desto mindre bitar bör din hund få, då kan hundar äta jordgubbar utan någon större risk.

Om du ger hela jordgubbar till din hund så finns det en ganska stor risk att din hund sätter jordgubben i halsen eller kvävs av den. Skulle det hända att hunden sätter i halsen kan det bli en riktigt jobbig upplevelse för både dig och din hund och det vill vi ju undvika så gott det går.

Är jordgubbar farligt för hundar?

Nej, det är inte farligt för hundar att äta jordgubbar.

Är jordgubbar bra för hundar?

Jordgubben innehåller en massa bra vitaminer och annat som vi vet är nyttigt för oss människor men visste du att det även är bra för din hund? Det sägs även att jordgubbar kan hjälpa till att bleka hundars tänder. Med andra ord så är det både ett nyttigt samt riktigt mumsigt bär!

Jordgubbar innehåller bland annat de här bra sakerna:

 • Vitamin K – Bra för benbildning, immunsystemet och blodkärl.
 • Vitamin C – Stärker skelett, tänder, hud samt blodkärl. Hjälper även kroppen att ta upp järn bättre.
 • Vitamin B – bra för ämnesomsättningen
 • Antioxidanter – Sägs ha en antiinflammatorisk effekt.

Förutom alla ovanstående innehåller även jordgubbar mangan, fibrer, jod, kalium, folat, B2-, B5- och B6-vitamin, koppar samt magnesium. Jordgubbar är även kalorisnåla, så det finns näst intill ingen risk att du blir överviktig av att äta några jordgubbar ibland.

Färsk frukt kan med tiden till exempel hjälpa till att stärka immunförsvaret, hjälpa till med viktkontroll samt bromsa åldrandet.

Det negativa med jordgubbar

Jordgubben innehåller något som heter xylitol (som bland annat finns i tuggummi). För stora mängder xylitol kan vara farligt, men eftersom jordgubbar innehåller en sådan liten mängd xylitol så är det helt ofarligt och därför får hundar äta jordgubbar ibland.

Du ska inte ge jordgubbssylt till din hund. Anledningen till varför vi inte ska ge sylt till hundar är på grund av sockerhalten i sylten. Att ge en hund för mycket socker kan resultera i fetma eller andra sjukdomar. Det gäller konserverade eller bearbetade jordgubbar. Så håll dig till de färska jordgubbarna om du vill ge din hund en smakbit av de goda röda bären.

Även om det är ofarligt för hundar att äta färska jordgubbar så ska du se till att inte ge din hund jordgubbar alldeles för ofta. När du väl ger din hund jordgubbar så ge endast några få och inte en hel skål. Precis som det mesta när det gäller hundar, är att inte ge dem för mycket av det goda. Då kan de få ont i magen vilket kan leda till diarré eller andra magbesvär.

Frukter och bär du inte ska ge din hund

Kan hundar äta jordgubbar borde de också kunna äta andra bär kan man tänka, men det finns vissa bär och frukter som du ska undvika att ge till din hund, bland annat:

 • Körsbär
 • Russin och vindruvor
 • Citrusfrukter (bland annat citroner, lime och grapefrukt)
 • Krusbär
 • Enbär

De här frukterna kan tyvärr orsaka bland annat magbesvär, njurskador samt krampanfall hos din hund.

Även om din hund uppskattar en viss föda är det inte säkert att det är lämpligt att ge din hund det just din hund vill ha. Ge aldrig några större mängder av annat än djurfoder. Ta reda på information om diverse frukter och bär innan du ger något nytt till din hund. Till exempel om det kan vara skadligt eller inte.

Hur mycket jordgubbar din hund kan äta

För en liten hund så räcker det med någon jordgubbe per dag som då är skuren i små bitar, medelstora hundar kan äta cirka tre till fyra jordgubbar per dag och har du en större hund kan du ge den upp till fem jordgubbar per dag. Jordgubbar bör serveras till din hund som en godbit och du kan till och med erbjuda din hund lite jordgubbar varje dag om de räknas in i din hunds rekommenderade dagliga kaloriantal.

Rekommendationen från veterinär är att din hund inte ska överstiga tio procent av sin diet med godis. Där kan du räkna in jordgubbar samt all frukt trots alla fördelar som finns hos jordgubbarna och frukten. Det är klokt att hålla en rimlig nivå på mängden jordgubbar samt övrig frukt du ger till din hund. Så kort sagt, om en del av det vanliga fodret tas bort kan hundar äta jordgubbar och annan frukt ibland.

Njut av jordgubbar tillsammans med din hund

För att sammanfatta denna artikel. Kan hundar äta jordgubbar? Kort sagt, absolut! Ge dock inte din hund för mycket jordgubbar för ofta. I lagom mängd går det alldeles utmärkt att ge din hund lite gott. Tänk även på att beroende på storleken på din hund, inte ge för stora bitar. Det för att hålla det så säkert som möjligt för hunden, men annars så kan hundar äta jordgubbar och njuta av de goda bären tillsammans med dig.

Tänk dock på att även djur kan få en energikick av socker, precis som vi människor. Det kan alltså vara svårt att få din hund att slappna av och ta det lugnt om du ger hunden för mycket jordgubbar precis innan det är dags att sova. På grund av det så bör jordgubbarna samt övrig frukt ges till din hund antingen på förmiddagen eller eftermiddagen för att din hund inte ska få ett alldeles för stort pådrag av energi som inte går att rasta bort sent på kvällen. Om du bara har det i åtanke så är det inga problem med ett par jordgubbar då och då.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*