Kan hundar äta vattenmelon?

Kan hundar äta vattenmelon?
Att äta vattenmelon är något som människor gör året om och någonting även hundar kan göra. Det är nämligen helt okej för hundar att äta av den populära frukten. Särskilt populär är den på sommaren då den både är ett mättande snacks och innehåller stora delar vatten, vilket är ett bra sätt att få i oss vätska. Samtidigt har den en söt, god smak som uppskattas av många.När du njuter av din vattenmelon och har en fyrbent vän är det vanligt att hunden också blir sugen på att få sig en bit. Nu när du vet att hunden kan äta vattenmelon ska vi lära dig lite mer om vad du bör tänka på innan du delar fruktstunden med din hund.

Får hundar äta vattenmelon?

Ja, hundar får äta vattenmelon.

Det går bra att ge hunden vattenmelon om den är kärnfri, eftersom hunden bara ska äta av vattenmelonens röda fruktkött. Du ska också vara försiktig med att ge hunden för mycket vattenmelon, men någon enstaka skiva går bra.

Det finns däremot en del saker som hundar inte ska få i sig och det andra frukter som vindruvor, grapefrukt och russin som är farligt för en hund att äta.

Vattenmelonens fördelar

En vattenmelon innehåller många nyttiga egenskaper både för dig och din hund. På sommaren är vattenmelonen bra att ge till hundar då de får i sig extra vätska. Förutom att den innehåller stora mängder vatten så innehåller den även många andra näringsämnen och vitaminer som är bra för hunden att få i sig. Här är några nyttiga ämnen som en vattenmelon innehåller:

  • Vitamin C
  • Kalium
  • Vitamin B6
  • A-vitamin

Eftersom en vattenmelon innehåller många näringsämnen finns det flera fördelar med att låta hunden äta av frukten. Många av de ämnen vi radade upp tidigare stärker immunförsvaret och bidrar till en bättre hälsa.

Men den främsta fördelen är faktiskt att din hund får i sig mer vätska om de äter vattenmelon under sommarens varmaste dagar. Att ge hunden en bit vattenmelon är därmed ett bra sätt att få i hunden extra vätska.

Sist men inte minst så är vattenmelonen rolig för hunden att äta på grund av dess krispiga konsistens. Dessutom är vattenmelonen söt vilket inte är den vanligaste smaken hundar känner när de äter sin vanliga hundmat eller andra godsaker, vilket gör upplevelsen av vattenmelonen extra speciell för en hund.

Ett tips är att sätta vattenmelonen i kylen eller frysen innan du ger den till hunden. På så sätt kan vattenmelonen svalka både dig och din hund när solen värmer som mest.

Då är vattenmelon farligt för hundar

Att ge vattenmelon till din fyrbente vän är dock inte helt riskfritt. Om din hund mår bra och är frisk är det inte skadligt att ge hunden en bit vattenmelon som godis. Men vattenmelon ska inte ersätta en måltid och som allt annat ska du aldrig ge din hund för mycket av något. Även om det är bra att hunden får i sig vätska kan för mycket vattenmelon göra att hunden blir lös i magen och får diarré.

Om din hund inte har ätit frukten förut är det bra om du testar att ge den en liten bit för att försäkra dig om att hunden kan äta vattenmelon utan några problem. Precis som vi människor så tål vi olika saker och olika mycket vilket också gäller hundar.

Eftersom vattenmelon innehåller socker ska du inte ge det till hunden varje dag. Men någon enstaka skiva någon gång ibland går bra. För mycket socker kan leda till viktuppgång, diabetes och hål i tänderna.

Kärnor är svårsmälta

Ska du ge din hund vattenmelon ska den helst vara kärnfri. Men det går också bra att plocka bort kärnorna för hand innan du ger fruktköttet till hunden. Vattenmelon kärnor är farligt om hunden får i sig för stor mängd av dem. Det är för att kärnorna är väldigt svårsmälta, vilket är en anledning till att du ska vara försiktig med att ge vattenmelon till din hund. Om din hund får i sig alltför många vattenmelonkärnor kan det orsaka mag- och tarmproblem.

Har din hund till exempel diabetes eller något annat hälsoproblem ska du höra av dig till din veterinär för rådgivning för att försäkra dig om hunden kan äta vattenmelon eller inte och hur pass skadligt det skulle vara om den skulle få i sig kärnor. Du behöver inte få panik om hunden får i sig några enstaka kärnor. Det är när den får i sig en större mängd kärnor som det kan bli farligt.

Vattenmelonskalet är giftigt för hundar

Något annat som kan vara bra att veta innan du ger vattenmelon till din hund är att den inte ska äta skalet. Av samma anledning till varför vi människor undviker att äta skalet på en vattenmelon ska även hunden undvika att äta skalet. Det går som sagt bra att äta vattenmelonens kött utan kärnor, men skalet ska hunden inte få i sig.

Precis som vattenmelonens kärnor är skalet inte heller smältbart. Skal på vattenmelon, likt många andra saker du hittar i fruktdisken, kan dessutom vara behandlade med kemikalier för att de ska hålla längre. Kemikalierna som används är inte bra varken för dig eller hunden att få i sig.

Om din hund äter skalet på vattenmelonen ska du hålla hunden under uppsikt just eftersom det är svårsmält. När något är svårsmält kan det leda till blockeringar samt andra mag- och tarmbesvär. Här är några symptom du behöver vara vaksam för om hunden ätit skalet på vattenmelonen:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Magsmärtor
  • Slöhet

Om hunden får problem i samband med att den fått i sig vattenmelon ska du genast höra av dig till din veterinär.

Sammanfattning – kan hundar äta vattenmelon?

Så för att summera – hundar får äta vattenmelon och den innehåller många bra ämnen som är fördelaktiga för hunden. Dessutom är melonen svalkande och fylld med vätska. Men hunden ska bara äta av melonens fruktkött.

Du ska aldrig ge din hund för mycket av något. Om du har bestämt dig för att din hund ska få smaka vattenmelon ska du plocka bort kärnorna som finns i den, eller välja en kärnfri variant när du handlar. Det är för att kärnorna är svårsmälta och kan leda till mag- och tarmbesvär om de intas i en alltför stor mängd.

Hunden ska inte heller äta av vattenmelonens skal eftersom det är svårsmält och kan innehålla en del kemikalier. En frisk hund kan äta vattenmelon, men om din hund har något hälsotillstånd behöver du rådfråga en veterinär innan du ger hunden av frukten. Glöm inte att alltid ta bort både kärnor och skal innan du matar hunden med vattenmelon.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*