Köpa hund – tips inför ditt köp

När du ska köpa dig en hund är det viktigt att tänka igenom flera saker. En hund köper man inte bara för att den är söt eller för att få sällskap. Hundar kräver både tid och tålamod.
Det första du bör göra är att tänka igenom dina egna hunderfarenheter. Är det första hunden för dig eller har du haft hund tidigare i livet? Detta är en viktig del då visa raser kräver mer än andra och kanske inte är lämpade för att vara din första hund, om du inte är bered på vad du ger dig in på.

Hunden måste också passa in i din vardag. Köper du en valp, måste du se till att den inte är själv första månaderna mer än mycket korta stunder då du måste träna hunden på att vara rumsren, vilket bara det kräver mycket, samtidigt som det är hundens första tid i livet är det också här den lär sig mest och formas.

Jobbar du måste du ha någon som kan ta hand om hunden åt dig medans du är borta den första tiden tills hunden är tränad att vara ensam i max 4-5 timmar.

Sätt dig/er ner och tänk ut varför ni vill ha en hund och hur ert liv ser ut. Vad ni vill att hunden ska tillföra. Om ni vill träna agility eller kanske bara ha en familjehund. Gör sedan en ordentlig sökning på de raser ni kan tänka er att köpa. Det kan vara så att man är förälskad i en ras som egentligen kanske inte passar alls till hur din vardag eller ditt liv ser ut.

Vill du till exempel ha en riktig familjehund ska du inte ta en ras som behöver mycket träning och motion, då passar exempelvis en Fransk bulldog, som både är energisk men en riktig soffliggare. Det finns också hundar som passar för i princip allt, så som en kombination mellan familjelivet och träning. Men det kan skilja mycket mellan de olika raserna på hur mycket motion de behöver om dagen. Det finns de hundraser, som exempelvis jämthund, som behöver upp emot en mil om dagen medans de finns raser som klarar sig med korta promenader bara dom får hjärnjympa också.

Det är också viktigt att förstå att det medför kostnader att ha en hund. En försäkring är exempelvis väldigt bra om en olycka är framme eller om hunden blir sjuk.

Är du osäker på om du klarar av en valp så kan du också hitta omplaceringshundar som brukar vara lite äldre, men va då förstående med att hunden kan ha haft ett jobbigt liv eller att den är formad till en egen individ redan.

Om du ändå inte vet vilken ras som passar dig trots läsning om olika raser kan du kontakta olika hundklubbar så som kennel, som är behjälpliga med att hitta din bästa vän i livet.

Hundar är fantastiska djur och du kommer inte att ångra dig när du hittat din livskamrat. Det medför jobb givetvis men man får ut så mycket mer av dessa fyrbenta vänner.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*