Lära hunden att vara ensam hemma – ensamhetsträning valp

träna hund på att vara själv

Lär din hund att vara ensam hemma redan som valp

Hundar är sociala djur som inte trivs ensamma hemma, samtidigt som det är få hundägare som aldrig behöver lämna sin fyrfota familjemedlem ensam en stund. För att hunden ska acceptera att bli lämnad krävs det träning, då en hund som inte har tränats kan reagera med att börja yla och skälla eller bita sönder saker. Undvik sådana problem genom att börja i god tid med att lämna valp ensam. Här delar vi med oss av några tips!

Lämna hund ensam – enligt lag

Alla hundar behöver motion och tillgång till utomhusvistelse dagligen, därför är det viktigt att veta hur länge får en hund vara ensam enligt lag. Jordbruksverkets riktlinjer säger att hundar bör rastas minst var sjätte timme, medan valpar, äldre eller sjuka hundar behöver det oftare än så. Riktmärket är att en hund som är van att vara ensam klarar sig mellan 4 – 5 timmar, medan en liten valp knappt bör vara ensam alls. Vuxna och friska hundar bör därmed lämnas ensamma i högst sex timmar.

Ensamhetsträning hund – individanpassning

Hundar är, precis som människor, är olika som individer. Det betyder att du behöver individanpassa ensamhetsträningen då en del hundar förstår snabbare och klarar av att vara ensamma utan några som helst problem, medan andra tar längre tid på sig. Det innebär att du behöver anpassa både den träning och tid du lämnar din hund efter hundens behov, men trots träning kommer det att finnas hundar som inte klarar av att vara ensamma några längre stunder.

Ensamhetsträning valp

En valp, som alla hundar, behöver lära sig att slappna av och känna sig trygg även då den är ensam. Tänk på att starta försiktigt och träna när valpen har varit ute och är lite sömnig.

  1. Börja träna långsamt. Gå till ett annat rum och lämna valpen i några minuter ett par gånger per dag. Om valpen är väldigt ängslig kan du dela av ett rum med galler/hinder så valpen kan se, men inte nå dig.
  2. Utöka träningen gradvis. Lämna huset kortare stunder. Utöka tiden du är borta allt eftersom så att valpen vänjer sig. I början kan det vara att du går ut med soporna och senare att du tar en sväng till affären.
  3. Var konsekvent och träna ofta. Kom ihåg att träna ofta och var konsekvent; det är mycket lättare för en valp att lära sig om ni alltid gör på samma sätt.
  4. Förstärk valpens goda beteende. Det är troligt att din valp till en början kommer att bli orolig, kanske börjar den att skälla. Då är det viktigt att inte ge efter. Endast när valpen är lugn och tyst ska den få uppmärksamhet och belöning.

Tips när det inte går så bra att lämna hund ensam

Trots goda intentioner kan det gå trögt med träningen ibland. Här är ytterligare tips för att lyckas med hundens ensamhetsträning:

  • Träna inte när hunden är uppe i varv, vänta tills den är trött
  • Var noga med att tala om att du går och använd samma ord eller fras
  • Pröva att begränsa ytan som hunden kan röra sig på, kanske ett rum med en grind så att den ser ytterdörren
  • Skapa en trygg plats med en bädd, leksaker och vattenskål
  • En påslagen radio kan hjälpa
  • Kom bara tillbaka när hunden är lugn och uppträd då som vanligt

Om träningen helt låser sig är det bara att backa några steg och börja om. Det viktiga är att inte ge upp, för en del hundar tar det längre tid att få det rätt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*