Lättskötta husdjur

Lättskötta husdjur

Har du inte så mycket tid till att ta hand om olika husdjur kan du välja ett djur som inte kräver så mycket uppsikt eller engagemang. Lättskötta husdjur finns det ganska gott om och då talar vi främst om smådjur som olika sorters gnagare till exempel. Men det finns också andra intressanta lättskötta husdjur som du kan sitta i timmar och studera eller beundra för att få lite harmoni i livet och en närmare koppling till naturen. I den här artikeln ska vi gå igenom vilka arter som ligger i toppen av lättskötta husdjur samt vad du behöver tänka på om du bestämmer dig för att slå till – läs vidare!

Vilka husdjur får man ha i Sverige?

I Sverige finns det många olika spännande djurarter du kan ha som husdjur – men vilka regler gäller egentligen? För att få en fullständig lista över vad du kan ha som husdjur kan du besöka Jordbruksverkets hemsida, men generellt gäller att du inte får ha rovfåglar, apor, andra vilda djur eller hundar och katter som är blandade med vilda djur. Djuret måste ha fötts och vuxit upp i fångenskap för att få vara ett husdjur. Du får alltså inte fånga in ett djur ute och ha det som sällskapsdjur. 

Ovanliga sällskapsdjur

Vissa sällskapsdjur är mer vanliga än andra och något som kanske inte var och varannan svensk har är reptiler av olika slag. Men du kan faktiskt ha ormar, ödlor och andra reptiler som husdjur. Dock kräver de en speciell skötsel och miljö – vilket inte gör dem till så lättskötta djur i den bemärkelsen. De vill också ofta gärna äta levande föda, vilket kan vara lite trixigt och obehagligt beroende på hur man är lagd.

Ett annat ovanligt djur som dessutom är väldigt lättskött är vandrande pinnar. Tyvärr får du dock inte så mycket action eller interaktion med en vandrande pinne, men de är roliga att studera och försöka upptäcka i sitt terrarium – själva grejen är nämligen att de är kamoflerade i form av en tunn brun pinne och smälter in i sin miljö otroligt bra! Vandrande pinnar kan passa bra som första husdjur till barn till exempel. 

Lättskötta husdjur - vilket husdjur passar mig?

Nu återstår frågan – vill du ha ett djur du kan gosa och interagera med eller bara studera och betrakta? Börja i den änden för att komma underfund med vilket husdjur som passar dig bäst av dessa lättskötta husdjur vi listat här nedan. Kom ihåg att alla husdjur kräver någon form av omtanke och uppsikt då och då. Du måste exempelvis städa ur djurets hus/bo med jämna mellanrum och alltid se till att det finns färsk vatten och mat, samt att du efterliknar djurets natruliag miljö så mycket som möjligt i dess bohag. Ventiliation är också viktigt.

1. Fiskar som husdjur

Fisk som husdjur

Att skaffa ett akvarium och ett gäng vackra tropiska fiskar eller andra enkla vattenlevande akvariedjur är bland de enklaste du kan göra i husdjursväg och dessutom är det en väldigt snygg inredningsdetalj. Det du måste tänka på är att städa ur akvariet när det bildats för mycket alger och beläggning i tanken. Flytta fiskarna till en tillfällig vattenbehållare och plocka ur allt ur akvariet och rengör. Använd inte starka rengöringsmedel utan något skonsamt, så att du inte förgiftar fiskarna. 

Matning bör ske lite grann varje dag men det hänger inte på liv och död. Fiskarna äter även på de alger och andra mikroorganismer som finns naturligt i akvariet. Fiskmat består av små tunna fjäll som du sprinklar på ytan av vattnet – ungefär en nypa om dagen beroende på vilka och hur många fiskar du har. Fråga i djuraffären vilken mat du ska köpa. Akvarieiskar är ett bra alternativ om du vill ha ett husdjur som kräver minimalt engagemang – endast städning någon gång i månaden och matning varje till varannan dag beroende på om fiskarna ätit upp maten från föregående dag eller inte. 

2. Marsvin som husdjur

Marsvin som husdjur

Marsvin är ett populärt husdjur till barn och kan bli en rolig figur i hemmet som hela familjen kan umgås med och ta hand om. Marsvin är lättskötta husdjur som endast behöver en bur (gärna så stor som möjligt, men det finns alla varianter), som har halm eller strö att springa runt i samt tillgång till fräsch mat och färskt vatten. De vill också ha ett litet hus att gå in och sova i och gömma sig när något känns läskigt. Tänk på att inte ställa buren i rakt solljus utan möjlighet till skugga – gäller både inomhus och utomhus.

Plocka gärna ut den lille krabaten då och då för att klappa och gosa med marsvinet så att den inte känner sig ensam och övergiven. Har ni möjlighet till trädgård så vill marsvinet gärna bo i en utebur med hage på sommaren – så att den får känna på den riktiga naturen också.

3. Råtta som husdjur

Råtta som husdjur

Råttor som husdjur är mer populärt än vad man kanske kan tro, och det är trots allt inte de klassiska svart- eller brunråttorna vi talar om här, som springer runt i kloakerna och som du kanske vill fånga i en råttfälla. Råttor som används som husdjur kommer vanligen från Asien och är av andra raser. De är väldigt intelligenta, sociala, snälla och lättskötta djur som även passar i en barnfamilj till exempel. Du bestämmer själv hur mycket du vill umgås med dina råttor utanför buren – men du måste enligt lag ha minst två stycken för att råttan ska må bra när du inte är i närheten eller kanske sover. 

Råttor uppskattar en varierad inredning i sin bur i form av olika rör, hängmattor, stegar och annat kul som de kan pyssla med i buren. Självklart är det alltid bra med en så stor bur som möjligt, men som minst 80 x 50 x 70 cm. Tillgång till mat och färskt vatten ska finnas varje dag. 

4. Katt som husdjur

Vill du ha en charmig polare som inte är så hemskt krävande men ändå känns som ett “riktigt” husdjur – då ska du köpa katt. Väljer du dessutom att göra katten till en utekatt så kommer den att fånga egen mat i form av möss och fåglar med mera, samt även göra mycket av sina behov utomhus. Det innebär att du inte behöver ha stenkoll på matning och att tömma kattlådan varje dag, men se till att det alltid finns lite torrfoder och vatten framme till katten någonstans både ute och inne – helst lite skyddat från andra djur.

Katter är otroligt mysiga djur som har mycket personlighet och alla är absolut inte likadana i betendet även om instinkterna sitter i. Det är katten som bestämmer när det ska gosas – inte husse eller matte! Du behöver inte gå ut med din katt i koppel om du har en innekatt (även om katten säkert skulle uppskatta det). Så länge du har lite stimulerande klätterträd, klösbrädor med mera hemma, samt tillgång till en fräsch kattlåda och mat och vatten klarar sig en katt på egen hand ganska länge. Katter är även bra husdjur till barn som lätt blir bästis med en liten kisse.

5. Hamster

Hamster som husdjur

Hamstrar är små söta varelser som också råkar vara ett av de mest lättskötta husdjur som finns. Dessutom kan du gosa och leka med din hamster och interagera med den – om du vill. Hamstrar behöver inte så stor bur och är ganska roliga att titta på när de käkar och springer i sitt hamsterhjul. Hjulet är viktigt för att hamstern ska få motion och kunna springa av sig i det lilla utrymmet.

Det finns bara ett litet “problem” med en hamster och det är att de oftast är som mest aktiva på natten. Vilket innebär att de gärna springer i hjulet mitt i natten och väsnas lite på olika sätt. Men det finns hjul som är väldigt tystgående och det kan vara en bra idé att inte ha hamstern i sovrummet. I övrigt behöver du bara se till att den har mat, vatten och tillgång till olika aktiviteter i buren. Glöm inte heller att rengöra buren emellanåt. Hamstern gillar att ha strö i buren som den kan gräva ner sig i och göra gångar. Tänk på att om du har en hane och en hona kommer det att bli hamsterbebisar ganska snabbt och två hamstrar av samma kön kan lätt ryka ihop.

Vanliga frågor och svar om husdjur

  • Vilket husdjur är vanligast i Sverige?

    Bland de svenska hushållen är det katten som är mest vanligt förekommade som husdjur. Straxt där efter kommer hunden och sedan kaninen. Fågel kommer på fjärde plats och hamstern på femte plats.

  • Är husdjur bra för hälsan?

    Det finns studier som visar att människans puls går ner du klappar ett djur, kanske främst ett djur som har päls. Men även själva interaktionen med husdjur har visat sig vara väldigt hälsosamt för människan. Detta har även använts på senare år i form av så kallade "emotional support animals" som en del använder sig av när de ska flyga exempelvis, för att minska på ångest och rädsla.

  • Kan man ha andra husdjur när man har katt?

    Ja, men har du fåglar bör du hålla katten borta från buren så att den inte kan råka skada fåglarna med sina klor. Katter går generellt bra ihop med hundar när de får vänja sig vid varandra och kan till och med bli bästa vänner. Har du ett akvarium ska du också se till att katten inte kan sitta bredvid och stoppa ner tassarna i vattnet och fånga en fisk. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*