Maine Coon – Allt du behöver veta om kattrasen

Maine Coon stor katt

Vikt: 4-9 kg Livslängd: 9-13 år Utseende: Stor katt med små tofsar på öronen Temperament: Nyfiken och lekfull

Ursprung

Maine Coon-katterna är en av de största och äldsta kattraserna i Nordamerika och anses vara den första kattrasen i Amerika. Det är faktiskt den största kattrasen av alla. Deras exakta ursprung är oklart, men de är starkt förknippade med delstaten Maine i USA. De är förmodligen släkt med sibirisk katt och den stora norska skogskatten. Den finns i upp mot 30 färger. 

Karaktär

Maine Coon-katter är kända för deras vänliga och lekfulla natur. De är mycket sociala och älskar att vara en del av familjens aktiviteter. De trivs bäst med mycket uppmärksamhet. Trots deras storlek är de kända för att vara lugna och försiktiga, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur för barn och andra husdjur.

De är väldigt aktiva och behöver aktiviering, det är extra viktigt om de är innekatter. Helst vill de vara utomhus och även att jaga. Det sägs att de ofta användes för att jaga råttor och möss på båtar under 1800-talet. Det är väldigt smarta katter som mycket väl kan lära sig lite tricks. 

Utseende

Maine coon är en storväxt, muskulös och robusta ben. Den har en lång och tjock päls med underull och vattentät överpäls. Det gör att det är viktigt med pälsvården även om katten är duktug på att ta hand om sin päls. Maine coon har ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck, höga kindben och högt placerade, stora ögon. Hanar har en kraftigare halskrage än honor. 

Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna – så kallade “snöskor”. De har små tofsar på spetsen av öronen. Maine Coon kan bli upp till hela 1,2 meter lång. Som en stor kattras utvecklas Maine Coon ganska långsamt och det kan ta flera år innan de blir fullvuxna .

Att leva med en Maine Coon

Att leva med en Maine Coon är en glädjefylld upplevelse. De är anpassningsbara och kan trivas i de flesta hemmiljöer. Dessa katter behöver regelbunden interaktion och stimulans, så leksaker och lektid är viktiga för deras mentala och fysiska hälsa.

Vill du ha tips på kattträd hittar du det här.

Pälsvård

Skötseln av en Maine Coon innebär regelbunden pälsvård, då deras tjocka päls kan bli tovig om den inte borstas ofta. Borsta gärna katten en till två gånger per vecka så lös päls och död hud försvinner. Det gör att din katt är ren och har en fin och bra päls. Det underlättar också för katten då de vill att pälsen är fin och utan tovor.

På vintern kan de få mer av en vinterpäls och då är det ännu viktigare att ta hand om pälsen då den blir extra tjock och riskerar att skapa tovor. 

Maine Coon kattunge

Kost

En näringsrik och balanserad kost är avgörande för en Maine Coons hälsa. Högkvalitativt kattfoder som är rikt på protein är att föredra. Det är även viktigt att övervaka deras matintag för att undvika övervikt, vilket är vanligt i stora raser.

Skötsel

Utöver pälsvård och kost, inkluderar skötseln av en Maine Coon regelbundna veterinärbesök, vaccineringar och förebyggande åtgärder för parasiter. Tandvård är också viktigt, såsom regelbunden borstning av tänderna eller tandvårdssnacks.

Rutin för att sköta om Maine Coon:

  • Borsta pälsen
  • Borsta tänderna
  • Klipp klorna
  • Bada dem

Många katter ogillar vatten men Maine Coon tycker faktiskt det är mysigt. Sen finns det alltid undantag. Men testa att bada dem cirka en gång i månaden. Använd schampo och balsam som är för din katt. 

Temperament hos maine coon

Maine coon är en vänlig, lugn och charmig katt. Den har ofta lätt att komma överens med andra djur, både hundar och andra katter. Den är sällskaplig och vill gärna vara med överallt. De har fått smeknamnet ”The Gentle Giants” för att de trots sin storlek är snälla och behagliga.

Maine coon jamar inte alltid som andra katter. Istället för ett ”mjau” kan man höra ett ”brrrp” eller mer kvittrande läten.

En annan rolig egenskap är att de ofta tycker om vatten. De leker gärna med vattenskålen eller plaskar i annat vatten.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*