Olika sorters klösmöbler för katter

Alla katter älskar att klösa och eftersom denna klovässning är ett naturligt beteende behöver även den tama huskatten få tillgång till någon form av kattklös för att lämna möbler och övrig inredning ifred. Om man dessutom har en riktigt aktiv katt som har behov av sysselsättning kan till exempel ett klösträd vara en multifunktionell leksak att spendera många roliga timmar i.

Det finns ett stort utbud av klösmöbler där enklare och mer billiga varianter samsas med stora och avancerade konstruktioner som alla fyller kattens basbehov. De vanligaste varianterna av kattklös är just klösträden som varierar i storlek. Denna typ av kattklös kan erbjuda olika liggytor och våningar i form av platåer och mysiga små gömställen där katten kan sova. Dessa träd är ofta klädda i mjuk och skön päls och pelarna är lindade i klöståligt material. Katter tycker om att stryka sig mot både möbler och inredning och ett mysigt klösträd är aldrig fel.

En kattklös kan bli nästan hur stor som helst beroende på vad man vill och kan spendera på sin katt. De riktigt stora varianterna kan fästas i taket och blir därmed väldigt stabila. Här finns det gott om plats och flera hus och platåer. Har man ont om utrymme passar vägghängda klösbrädor bäst. Dessa fästs helt enkelt på väggen och upptar minimalt med plats samtidigt som de fyller behovet till max. Det finns till och med klösbrädor som kan användas på tre olika sätt; på väggen, i ett hörn eller direkt på golvet.

Väggmonterade klösträd

Även väggmonterade klösträd är mycket populära och de har oftast flyttbara platåer och kuddar som kan placeras alltefter önskemål och behov. Det finns också platta klösbrädor som kan ställas direkt på golvet och med fördel flyttas undan även om katten uppskattar att saker och ting hålls på sin bestämda plats.

Klösstolpar och klöspelare

Klösstolpar och klöspelare är också varianter som sparar utrymme. Ofta har de någon form av boll eller hängande leksaker fästa i snören eller mobiler på själva pelaren som lockar till lek och bus, vilket katter älskar. Extra uppskattad är hörnpelaren som är utformad att placeras direkt mot olika sorters kanter. Pelare och stolpar inbjuder katten till att sträcka ut sig i hela sin längd och musklerna får både arbete och stretchning på samma gång.

Klösmatta för katter

Det är bara fantasin som sätter gränserna när det kommer till olika former av kattklösmöbler. Vad sägs om en kattklös formad som en liten soffa där man både kan ligga och klösa på samma gång. En annan finurlig uppfinning står de lite billigare klösmattorna för. Här är kombinationen klös- och lekmatta i ett väldigt populär. Fleecematerial samsas med sisal där klorna kan vässas. Leksaker som pinglande möss och prasslande bollar gör mattan extra intressant. När katten vill vila kan den gosa in sig i någon av fleecerutorna.

Som kattägare kan man med ett brett urval och olika prisklasser välja den bästa klösmöbel som passar den individuella katten såväl som hemmet. Det finns något för alla olika smaker, utrymmen och plånböcker.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*