Pomsky – Allt du behöver veta om hundrasen!

Pomsky hundras

Letar du efter en lurvig kamrat som är lekfull, kärleksfull och intelligent? Då kan Pomsky vara den perfekta hundrasen för dig. Pomsky, även känd som Pomeranian Husky, är en korsning mellan en Siberian Husky och en Pomeranian. Denna designerhund vinner popularitet på grund av dess söta utseende och vänliga natur.

Om du är intresserad av att lära dig mer om hundrasen Pomsky, då är den här guiden för dig. I den här artikeln kommer vi att täcka allt du behöver veta om Pomsky, inklusive deras personlighet, grooming, träning, hälsa och mer. Så, låt oss komma igång!

Fakta om Pomsky

Höjd: 25-38 cm i mankhöjd Vikt: 10-15 kg Livslängd: 12-15 år Storlek: Mellan Går ihop med: familjer, nybörjare, barn, djur Kräver erfarenhet: Nej Barnvänlig: Ja Temperament: vänliga, lekfulla och intelligenta Intelligens: Hög Fäller: Nej Kräver aktivering: Medel Kräver motion: Mycket Energinivå: Medel-Hög Skäller: Hög Dreglar: Lite Ras: Blandras poomerian och Siberian husky Allergivänlig: nej Färger: brun / choklad, röd, grå, vit, Smeknamn: 

Hur är en Pomsky i personlighet?

Pomsky är känd för sin vänliga, lekfulla och intelligenta personlighet. De är väldigt tillgivna och älskar att vara runt sina ägare. Pomskies är också bra med barn, vilket gör dem till ett utmärkt familjedjur.

Det är dock viktigt att notera att Pomsky kan ärva egenskaper från både Pomeranian och Siberian Husky. Det gör att deras personlighet kan variera mycket från hund till hund. Vissa Pomskies kan vara mer utåtriktade och energiska, medan andra kan vara mer reserverade och lugna.

Utseende

De kan ha en mängd olika färger och mönster på sin päls, inklusive vit, svart, brun, grå och röd. Deras ögon är ofta blå eller bruna och kan ha en ljus eller mörkare färg. Deras päls är ofta tjock och fluffig, vilket kan ge dem en plyschleksak-liknande utseende.

Generellt är Pomskies en vacker och unik hundras som sticker ut från mängden med sin charmiga och fluffiga utseende. 

Pomsky är en relativt ny hundras som är en korsning mellan två små hundraser, pomeranian och siberian husky. Detta resulterar i en hund med ett unik utseende som ofta beskrivs som “söt” och “fluffig”. Pomskies är vanligtvis små till medelstora hundar och kan väga mellan 3-17 kg.

Är de allergivänliga?

Nej, Pomskies anses inte vara allergivänliga. De tappar sin tjocka dubbelpäls två gånger om året, vilket kan orsaka allergier hos vissa människor. Deras päls är tät och mjuk, vilket kräver regelbunden borstning och badning för att hålla den ren och frisk. Då de släpper päls kan det orsaka allergiska reaktioner hos människor som är känsliga för hundallergener.

Det är viktigt att notera att det inte finns några helt allergivänliga hundraser, eftersom alla hundar producerar allergener till viss grad. Men det finns vissa raser som är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner

Hur är de som valp?

Pomskies är söta och livliga som valpar och är en populär ras på grund av sin oemotståndliga charm. De är lekfulla och fulla av energi, och kräver mycket uppmärksamhet och stimulans för att trivas.

Som valpar kan Pomskies vara lite svåra att träna eftersom de är envisa och har en hög energinivå. Det är viktigt att börja träna och socialisera din Pomsky tidigt för att hjälpa dem att utveckla bra beteenden och vara väl anpassade till olika situationer och människor. Pomskies kan också ha en tendens att tugga på saker, så det är viktigt att ha tillräckligt med tuggleksaker för dem att leka med.

Pomskies behöver mycket kärlek och uppmärksamhet som valpar och trivs bäst när de är nära sina ägare. De kan vara en utmaning att ta hand om som valpar, men med tålamod och engagemang kan de utveckla sig till väluppfostrade och lydiga hundar.

Valp pomsky

Hur mycket motion behöver Pomskies?

Pomskies är en aktiv ras och behöver regelbunden motion för att hålla sig friska och lyckliga. De behöver minst 30-60 minuters motion varje dag, inklusive promenader och lek. Dessa hundar är också mycket intelligenta och behöver mentalt stimulerande aktiviteter som leksaker och spel för att hålla sig sysselsatta och nöjda.

Det är viktigt att notera att Pomskies har en tendens att vara högljudda och kan skälla mycket om de inte får tillräckligt med motion och stimulans. Därför är det viktigt att se till att din Pomsky får tillräckligt med träning och aktivitet för att undvika problematiskt beteende.

Är Pomsky bra för förstagångsägare?

Pomsky kan vara en lämplig ras för förstagångsägare, men det beror på den enskilda personens livsstil och erfarenhet av hundar. Pomskies är högenergiliknande hundar som behöver mycket motion och stimulans, så det är viktigt att ägaren är villig att lägga tid och engagemang för att ta hand om dem.

Pomskies kan också vara envisa och kräva konsekvent träning och socialisering för att utveckla bra beteenden och lydnad. Förstagångsägare kan behöva lite extra tid och tålamod för att träna sin Pomsky, men med rätt inställning och engagemang kan de utveckla en stark relation med sin hund och njuta av deras livliga personlighet.

Hur är hunden med barn och andra djur?

Pomskies är kända för att vara mycket sociala och tillgivenhet, vilket kan vara en stor fördel för familjer med barn som söker en kompis eller om du har andra djur. De kan vara mycket tålmodiga och lekfulla med barn men kan också känna sig ensamma om de lämnar själva för länge. 

De har ett roligt och energiskt temperament som fungerar bra med andra djur, speciellt hundar. 

Som med alla hunder är det alltid viktigt att övervaka interaktionen mellan barn och hundar för att undvika eventuella problem.

Träning:

Pomskies är en intelligent hundras som gillar att lära sig nya saker och få mental stimulans. Det är viktigt att börja träningen så tidigt som möjligt för att bygga upp en stark relation mellan hunden och ägaren. 

Tips för att träna din Pomsky på bästa sätt:

 1. Positiv förstärkning: Använd positiv förstärkning, som godis och beröm, för att uppmuntra önskat beteende från din Pomsky. Undvik att använda straff och negativ förstärkning, eftersom det kan skada relationen mellan dig och din hund.
 1. Träna i korta sessioner: Träna din Pomsky i korta sessioner på 10-15 minuter för att undvika trötthet och otålighet. Upprepa övningar regelbundet för att hjälpa hunden att lära sig.
 1. Socialisera tidigt: Pomskies är sociala hundar och behöver träffa olika människor och djur för att bli väl anpassade. Börja socialiseringen så tidigt som möjligt för att hjälpa din hund att känna sig bekväm i olika situationer.
 1. Ge fysisk aktivitet: Pomskies är en aktiv ras som behöver mycket motion. Se till att din hund får tillräckligt med fysisk aktivitet genom att ta långa promenader eller leka med den i trädgården.
 1. Träna lydnadskommandon: Träna din Pomsky i grundläggande lydnadskommandon som “sitt”, “ligg” och “kom”. Detta hjälper till att etablera en stark relation mellan dig och din hund samtidigt som det hjälper till att hålla hunden säker.
 1. Var konsekvent: Var konsekvent i träningen och använd samma kommandon och tekniker hela tiden. Detta hjälper din Pomsky att förstå vad som förväntas av den och gör träningen mer effektiv.

Med tålamod, kärlek och konsekvent träning kan din Pomsky bli en väldigt välmående och vältränad hund.

Temperament

Pomskies temperament beskrivs som intelligent, energisk och lekfull. De är kända för att vara sociala och glada hundar som gärna umgås med både människor och andra hundar. Pomskies kan vara envisa och kräva konsekvent träning och uppfostran. 

De är också mycket skyddande över sina ägare och kan därför agera som en bra vakthund.

Hälsa:

Pomsky är en relativt frisk hundras. Men som alla hundar är de utsatta för vissa hälsoproblem. Några av de vanligaste hälsoproblemen som Pomskies kan uppleva inkluderar:

 • Höftdysplasi
 • Ögonproblem, såsom grå starr och progressiv retinal atrofi
 • Tandproblem, såsom karies och tandköttssjukdomar
 • För att säkerställa att din Pomsky förblir frisk är det viktigt att ge dem en balanserad kost, regelbunden motion och rutinmässig veterinärvård.

Skötsel och pälsvård:

Att sköta om Pomskies päls är viktigt för att hålla den frisk och glänsande. Eftersom Pomskies har en dubbelpäls behöver de regelbunden borstning för att hålla pälsen fri från tovor och lösa hårstrån. Gärna en till två gånger i veckan. Det hjälper också till minimera mängden hår från hunden i hemmet. Under denna perioden är det viktigt att borsta pälsen regelbundet för slippa hår runtom i hemma. 

Att hålla din Pomsky ren och frisk är en viktig del av att ta hand om din hund och säkerställa att de är lyckliga och friska.

Pomsky har en tjock dubbel päls som kräver regelbunden skötsel för att hålla den snyggast. Du kommer att behöva borsta din Pomsky minst en gång i veckan för att förhindra mattning och trassel. Under fällningssäsongen,  som vanligtvis inträffar två gånger om året, kan du behöva borsta din Pomsky oftare. Under vår och höst fäller de mycket päls då de byter till sin sommar- respektive vinterpäls.

Förutom att borsta, kommer du också att behöva trimma dina Pomskys klor regelbundet och rengöra deras öron för att förhindra infektioner. Om du är osäker på hur du ska klippa klor, kan du besöka vår guide eller  enprofessionell hundtrimmare för hjälp.

Det är också en bra idé att bada din Pomsky en gång i månaden för att hålla pälsen ren och glänsande. Men inte för ofta eftersom överdriven badning kan torka ut huden och orsaka irritation. Det är viktigt att använda en hundschampo som är speciellt utformad för deras hudtyp och päls.

Mat och kost:

Pomsky behöver en balanserad kost med högkvalitativt hundfoder som matchar deras ålder, vikt och aktivitetsnivå. Det rekommenderas att ge dem två till tre små måltider om dagen och att undvika mat som är skadlig för hundar, såsom choklad och lök. Vatten ska alltid finnas tillgängligt för din Pomsky.

Kom ihåg att Pomsky och många andra hundar som får för mycket mat och lite motion lätt kan bli överviktiga. 

Sammanfattningsvis om Pomsky

Pomsky är en förtjusande hundras som är perfekt för familjer som letar efter

Allt om hundrasen Pomsky visar att dessa hundar är inte bara otroligt söta, men också en perfekt följeslagare för familjer. Med deras vänliga och kärleksfulla personlighet, intelligens och lätthanterlighet är de en idealisk val för de som söker en fyrbent vän.

Men det är viktigt att tänka på att varje hund är unik och kan ha en annan personlighet, grooming och hälsobehov. Det är alltid viktigt att läsa mer om och förstå rasen innan du skaffar en Pomsky eller någon annan hundras.

Behöver du mer information?

För mer information om hur du hittar den bästa hundrasen för dig och din livsstil kan du surfa runt på vår hemsida och läsa om olika hundraser. Du kan också kommentera eller maila in din fråga direkt till oss. 

2 Comments

 1. Hur kan man lägga upp en dag som extra mormor till en valp 4 månader. Inte så mycket hund erfarenhet. Mvh Carita

  • Hej, vad roligt med en liten pomskyvalp.
   Ett dagsschema för en valp kan se ut så här:
   Tänk att 15-30 min efter måltid så är det läge att gå ut för att se om de vill kissa eller bajsa. Även efter vila kan det vara bra att gå ut. Alla hundar är också olika så anpassa där det behövs.
   07:00 – Morgonrutin
   – Vakna och låt valpen gå ut för att göra sina behov. Ge gärna positiva förstärkningar som, ”Ja här kan du kissa” sen när de kissar så säger man istället ”Åh vad bra att du kissar här. För att förstärka beteendet att göra sina behov på rätt ställen.
   – Kort morgonpromenad för lite frisk luft och motion.
   – Frukost för valpen.

   08:00 – Lek och Träning
   – Korta lekstunder inomhus eller i trädgården, fokusera på positiv förstärkning.
   – Grundläggande träning som ‘sitt’, ‘ligg’ eller ‘stanna’. På mellan 5-10 minuter. De klarar inte av att hålla koncentrationen så länge. Det gäller för alla dessa pass.
   10:00 – Förmiddagsvila
   – En lugn stund för valpen att vila och smälta maten, antingen i en hundbädd eller i en lugn del av huset.

   12:00 – Lunch och Toalettpaus
   – En mindre måltid om din valp är i en ålder där flera små måltider per dag rekommenderas.
   – En kort promenad eller toalettpaus utomhus.

   14:00 – Aktiv Lek
   – Längre lekstund utomhus, eventuellt med andra hundar för socialisering.
   – Enklare träningssessioner eller hjärngympa med leksaker.

   16:00 – Eftermiddagsvila
   – En lugn period för valpen att vila och återhämta sig.

   18:00 – Kvällspromenad
   – En längre promenad för att ge fysisk och mental stimulans.
   – Möjlighet för valpen att utforska nya miljöer.

   19:00 – Kvällsmat
   – Kvällsmåltid, anpassad efter valpens kostbehov.

   20:00 – Lek och Avslappning
   – En lugn lekstund inomhus, bra för att stärka bandet mellan dig och din valp.
   – Träna på lugna aktiviteter som att ligga still eller pusselmatning.

   22:00 – Kvällsrutin
   – En sista kort promenad för toalettbehov.
   – Lugn tid för att varva ner inför natten, kanske med lite lätt massage eller lugnande samvaro.

   22:30 – Godnatt
   – Se till att valpen går på toaletten en sista gång innan läggdags.
   Kom ihåg att alla valpar är olika men detta kan vara något att utgå från.

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*