Populäraste hundraserna – 25 vanligaste hundarna

vanligaste hundraserna sverige

Att vi gillar hundar i Sverige kan inte undgå någon. I Sverige finns det lite över en miljon registrerade hundar enligt Jordbruksverkets hundregister. Precis som tidigare år toppar Labrador retriever listan och är återigen den populäraste hundrasen, tätt följt av Schäfer som båda raserna har över 30 000 registrerade hundar.

Många populära hundraser

Det finns många populära hundar registrerade utöver de två mest populära, däribland Jack russel terrier, Fransk bulldogg, Cocker spaniel och Chihuahua som alla har över 10 000 registrerade hundar hos Jordbruksverket. Det är många hundraser som är väldigt populära.

Här kommer en sammanställd lista över dom 25 mest populära hundraserna i Sverige just nu.

Vilka hundar är mest populära i Sverige?

1 – Labrador retriever

Labrador retriever har varit den populäraste hundrasen i många år vilket inte är så konstigt. Labben som labradoren även kallas är en lugn och lojal samt väldigt familjevänlig hundras. Labrador retriever är ursprungligen framavlad för att användas till apportering som labradoren är speciellt bra på i vatten.

För hanar är mankhöjden cirka 57 centimeter och för tikar cirka 56 centimeter. Labradoren har en smutsavvisande päls som är väldigt lättskött. Man kan bada hunden vid behov, då antingen med eller utan schampo. Det räcker alltså ofta med bara vatten.

2 – Schäfer

Schäfern är en populär hundras i hela världen och det är den allra vanligaste hundrasen inom polisen. Schäfern är stark, pålitlig, vänlig och är dessutom en utomordentlig vakthund.

Mankhöjd för hanar är mellan 60-65 centimeter och för tikar är mankhöjden mellan 55-60 centimeter. Schäferns päls består av täckhår och underull. Borstning och kamning är den enda pälsvård en schäfer behöver.

3 – Golden retriever

Golden retriever är den perfekta hunden för barnfamiljer då den är vänlig, har ett lugnt temperament samt är en väldigt social hund. Hanarnas mankhöjd är mellan 56-61 centimeter och tikarnas mankhöjd är mellan 51-56 centimeter.

En golden retrievers päls ska antingen vara slät eller så ska den vara vågig med mycket päls på bland annat baksidan av låren, på halsen samt även svansen med en vattenavvisande, tät underull.

4 – Jack russel terrier

Jack russel terrier är en jakthund som behöver mycket daglig motion. Jack russeln är väldigt populär att använda till agility. Den är orädd och livlig men även väldigt sällskaplig. Kroppen är mycket längre än vad den är hög, omkretsen bakom armbågarna runt bröstkorgen är ungefär 40-43 centimeter och mankhöjden är mellan 25-30 centimeter.

Vikten ligger mellan 5-6 kilo. Varianten som är släthårig har en tät och slät päls som man inte behöver trimma. Dock har den strävhåriga en päls som är i två lager, en mjuk underull samt en sträv ytterpäls där den sträva ytterpälsen behöver trimmas.

5 – Jämthund

Jämthunden är till för jakt, speciellt älgjakt och passar inte att ha endast som sällskapshund. Jämthunden är svensk och är en utav Sveriges nationalraser. Det är dock ingen familjehund eftersom jämthunden har väldigt starka jaktinstinkter.

För hanar är mankhöjden mellan 57-65 centimeter och för tikar är mankhöjden mellan 52-60 centimeter. Jämthundens har en päls som är väldigt lätt att sköta om och behöver bara vid behov ett bad.

6 – Rottweiler

Rottweilern är en mycket omtyckt hundras trots sin storlek. Den passar bra som familjehund men man måste vara beredd på att kunna ge hunden mycket träning, både mentalt och fysiskt.

Hanarna har en mankhöjd på runt 61-68 centimeter och tikarna har en mankhöjd på ungefär 56-63 centimeter. Pälsen kräver inte mycket omsorg alls och är väldigt lättskött.

7 – Fransk bulldog

Rottweilern är en mycket omtyckt hundras trots sin storlek. Den passar bra som familjehund men man Fransk bulldogg är en aktiv och humoristisk liten hund. Fransk bulldogg passar utmärkt i barnfamiljer då den är lättlärd och har ett trevligt temperament.

Mankhöjden hos den Franska bulldoggen är vanligen runt 30 cm och vikten är ungefär 8–14 kilo. Den behöver minimalt med pälsvård men något som är viktigt är att regelbundet torka rynkorna i ansiktet samt att sköta öronen riktigt ordentligt.

8 – Border collie

Border collie är en vallhund men är även använd som sällskapshund. Den kan dock vara krävande att ha som endast sällskapshund då den är väldigt energisk och vill arbeta, då oftast mentalt arbete.

Mankhöjden är för hanar är cirka 53 centimeter och för tikar något lägre. Border collie behöver endast bada vid behov och den har en väldigt lättskött päls.

9 – Chihuahua, långhårig

Chihuahuan är den minsta av alla hundraser med sina cirka 1-3 kg. Den är nyfiken, livlig och försvarar gärna sin flock. Mankhöjden hos en chihuahua är ungefär 15–23 centimeter och vikten runt 1,8–2,7 kilo. Att bli kammad någon gång per vecka för att undvika att det blir tovor i pälsen samt vid behov få ett bad är det som behövs för en chihuahua.

10 – Chihuahua, korthårig

Chihuahuan är den minsta av alla hundraser med sina cirka 1-3 kg. Den är nyfiken, livlig och försvarar Precis som den långhåriga chihuahuan är den korthåriga chihuahuan liten till storleken och det enda som egentligen skiljer dem åt är längden på pälsen. Mankhöjden ligger runt 15–23 centimeter och vikten runt 1,8–2,7 kilo. Chihuahuan behöver inte mycket pälsvård, endast ett bad vid behov.

11 – Cocker spaniel

Cocker Spaniel är en aktiv och glad sällskapshund. Cocker spanieln är full av energi och kommer bra överens med andra hundar. Den lyssnar gärna på sin ägare, vilket är en anledning till att många vill ha cocker spaniel som sällskapshund.

För hanar är mankhöjden cirka 40 centimeter och för tikar är den cirka 39 centimeter. Vikten ligger på runt 14 kilo hos både hanar och tikar. Pälsen är lätt att sköta och man behöver ungefär varannan månad trimma pälsen.

12 – Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är lekfull, social och lätt att hantera. Den här hunden passar bra att ha som sällskapshund men den är även utmärkt för till exempel utställning eller agility.

Det är önskvärt med en liten hund som också är välbalanserad, helst mellan 5,5-8 kilo, dock förekommer det även större hundar. Mankhöjden på en cavalier king charles spaniel är vanligtvis mellan 30-35 centimeter. Pälsen ska aldrig trimmas då den ska vara riklig, silkig samt lång.

13 – Dvärgpudel

Dvärgpudeln är den näst minsta av pudelraserna. Den här rasen är utmärk som familjehund då den är glad, vänlig och social. Dvärgpudeln passar även bra att ha till olika hundsporter som exempelvis agility och rallylydnad.

Mankhöjden hos Dvärgpudeln är mellan 28-35 centimeter. Pälsen växer hela tiden så du behöver med jämna mellanrum klippa den. Pudeln fäller dock inget.

14 – Shetland sheepdog

Shetland sheepdog eller Sheltie som den ibland kallas påminner om border collien till utseendet men är dock något mindre. Shelties är mycket lättlärda, nyfikna samt är väldigt bra på att hoppa. Mankhöjden hos hanarna är runt 37 centimeter och hos tikarna är den ungefär 36 centimeter men det kan variera stort.

Den täta men även mjuka underullen hos shelties samt deras långa och hårda täckhår skyddar mot smuts samt vatten. Pälsen behöver noga bli borstad ända in till huden en gång i veckan. Dock är pälsen mycket mer lättskött än vad man kan tro.

15 – American staffordshire terrier

American stafford terrier eller amstaff som dem även kallas, är en hund med mycket självsäkerhet som även är väldigt social samt passar bra som familjehund. Man behöver dock tänka på att ha tid och intresse att uppfostra den på ett bra sätt.

Att gå en hundkurs är att rekommendera för att på bästa sätt kunna uppfostra sin amstaff på det bästa sättet man kan. Mankhöjden hos hanarna är mellan 46-48 centimeter, hos tikarna är mankhöjden mellan 43-46 centimeter.

Hanarnas vikt hamnar oftast mellan 28-33 kilo och tikarnas vikt mellan 19-25 kilo. Amstaffen har en väldigt lättskött samt kort päls.

16 – Dansk Svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en bra familjehund som är både pigg och mångsidig. Den har lätt för att anpassa sig till olika situationer. Gårdshunden vill dock gärna jobba mycket både fysiskt och mentalt. Hundsporter som agility, lydnad samt spår är några aktiviteter som dansk-svensk gårdshund fungerar bra till.

Gårdshunden är även väldigt kelig av sig och ligger gärna i ditt knä när den inte är i arbete. Mankhöjden hos hanarna är runt 34-37 centimeter och hos tikarna är den runt 32-35 centimeter. Pälsen hos en gårdshund ska vara kort samt hård utan något underull så pälsvården är nästintill obefintlig.

17 – Bichon havanais

Bichon havanais är full av energi men även en väldigt tillgiven ras som är en bra sällskaps och familjehund. Bichon havanais passar bra att ha som en första hund då det är en lättlärd och lugn hund. Mankhöjden ligger mellan 23-27 centimeter.

Bichon havanais behöver mycket pälsvård då man regelbundet behöver kamma pälsen. Dock ska pälsen inte bli klippt eller trimmad.

18 – Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är en orädd och pigg liten hund. Den vill vara med på det mesta och passar bra som sällskaps eller familjehund. Yorkshireterriern bör dock inte vara i en familj med för små barn då det är en liten hundras.

Agility är något som passar yorkshireterriern bra. I rasstandarden finns det ingen mankhöjd men de flesta är runt 20-25 centimeter.

Då Yorkshireterriern kräver en genomborstning varannan dag minst eftersom den ska ha en lång päls enligt rasstandarden. Ett bad behövs ungefär varannan eller var tredje vecka, eller oftare vid lång päls, då rasen inte har något underull.

19 – Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier som även kallas staffe är från början en kamphund men när man förbjöd det så blev det en väldigt omtyckt familjehund. Staffen passar utmärkt i barnfamiljer då den är väldigt barnkär. Staffordshire bullterier är dock fortfarande förbjuden i vissa länder på grund av sitt ursprung.

Mankhöjden ligger mellan 36-41 centimeter. Vikten hos hanarna är mellan 13-17 kilo samt hos tikarna mellan 11-15,5 kilo. Pälsen hos staffen är mycket lättskött eftersom den saknar underull samt är väldigt släthårig.

20 – Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en fågelhund som ofta används vid jakt på bland annat hare och fågel. Det är en väldigt vänlig och glad ras med mycket arbetslust. Uppfostrar man sin hund rätt så fungerar den bra med både andra djur och människor.

Hanarnas mankhöjd ligger mellan 48-56 centimeter och tikarnas mellan 46-51 centimeter. Det räcker att pälsen borstas igenom någon gång per vecka samt att få ett bad när det behövs.

21 – Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en lekfull och social jakthund. Den behöver både mental och fysisk aktivitet för att må bra. Flatcoated retriever passar till de flesta hundsporter däribland agility samt spår.

Mankhöjden hos hanar är mellan 58-61 centimeter och hos tikar mellan 56-58 centimeter. Hanarnas vikt hamnar mellan 27-36 kilo och tikarnas vikt mellan 25-32 kilo i bra kondition. Pälsen kräver en del trimning samt borstning men är ändå väldigt lättskött.

22 – Norsk älghund, grå

Norsk älghund, grå, även i Sverige kallad Gråhund, är en älgspecialiserad jakthund som är energisk och modig. Gråhunden passar inte som endast sällskapshund.

Hanarna har en mankhöjd som är ungefär 52 centimeter och tikarna ungefär 49 centimeter. Gråhunden har en väldigt lättskött päls samt behöver endast bada vid behov.

23 – Tax

Taxen har ett jämnt temperament och är vänlig. Det är en energisk och passionerad jakthund som även är en uppskattat familjehund. Rasen finns i tre storlekar där bröstomfånget är det som avgör vilken variant den tillhör. Bröstomfånget på en kanintax går upp till 30 centimeter med en vikt på ungefär 3-4 kilo.

Hos dvärgtaxen är bröstomfånget på mellan 30-35 centimeter och vikten är mellan 4-6 kilo. Normaltaxens bröstomfång är över 35 centimeter och vikten ska då helst inte vara över 9 kilo.

Den korthåriga taxens päls ska vara glänsande, tät samt kort och även slätt åtliggande. Så att inga tovor ska bildas på den långhåriga taxen så ska pälsen borstas med jämna mellanrum. Någon annan skötsel av pälsen utöver att borsta den behövs inte.

24 – Chinese crested dog (Nakenhund)

Chinese crested dog är en glad hundras som passar bra som sällskapshund. Den tycker om olika hundsporter som agility och freestyle. Mankhöjden hos hanarna är 28-33 centimeter och hos tikarna 23-30 centimeter. Pälsvård behövs det inte mycket av mer än ett bad någon gång i veckan. Nakenhunden är också en allergivänlig hund.

25 – Drever

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*