17 små hundraser

liten hund

I Sverige är små hundraser väldigt populära, och med god anledning! Dessa små hundar är charmiga, lätta att ta hand om och passar bra in i de flesta hem. Om du är ute efter en liten hundras som väger under 10 kilo har du kommit till rätt ställe. Här kan du läsa mer om de 10 små hundar!

1. Chihuahua

Vikt: 1,8-2,7 kg Mankhöjd: 15-23 cm

Chihuahua är världens minsta hundras och är en hundras många tänker på när man pratar om små hundar. Rasen har en lång historia som går tillbaka till Mexiko på 1530-talet. Dessa små hundar är inte bara charmiga utan kan också ha stora personligheter. Rasen har också en stor variation av pälsfärger och mönster. En chihuahua vara antingen korthårig eller långhårig och i Sverige är det vanligast med långhåriga.

En chihuahua är en liten söt hund med en visst revirtänk. Se till att träna hunden så den får en bra uppfostran.

2. Jack Russell Terrier

Vikt: 6-8 kg Mankhöjd: 31-38 cm

Jack Russell skapades för att vara uthållig, modig och användas vid rävjakt. Den lilla hunden är en positiv, glad och förväntansfull hund med bra självförtroende. Tack vare att den är uppfödd för jakt kan den utöva agility och spårning. Hundens päls kan vara slät, sträv eller raggig.

Det är en glad hund som passar bra både som jakthund men också som familjehund. Det är en frisk ras med inga kända rassjukdomar. Med en Jack Russsel Terrier får deu en liten söt hund som är social, sällskaplig, påhittig och framåt.

3. Tax

Tax

Vikt: 4,5-12 kg Mankhöjd: 35 cm

Tax är en tysk ras och betyder grävlingshund. Den finns i tre olika storlekar som dvärgtax, kanintax och normal. Beroende på vilken du väljer är de givetvis olika stora. Pälsen kan vara kort-, sträv- och långhårig. Även om det är en jakthund passar den även bra som sällskapshund.

Taxar är smarta, modiga, starka och uthålliga. En energisk jakthund med en bra näsa Taxen är däremot inte byggd för långa löpturer och hopp. De är väldigt smarta hundar och är också självständiga och ibland envisa. De tycker om att göra saker för annars blir de uttråkade.

Taxar har korta ben, lång kroppsform och ett kraftigt käkparti. Den finns i många färger men vanligast är röd, svart med tan, brun med tan, merle, vilt färgad och tiger.

4. Yorkshireterrier

Yorkshire terrier

Vikt: 1,5-4 kg Mankhöjd: 18-20 cm

En dvärghund med lång päls och ses som en kärleksfull sällskapshund. De kom faktiskt till för att hålla råttor borta från skotska textilfabrikar. Det är en liten intelligentr hund med bra självförtroende och stor personlighet. Den är nyfiken, smart och tycker om uppmärksamhet. Som många andra mindre terrierhundar har den nära till skall. Det är något du kan träna bort. Den kan användas till att vara en mindre vakthund eller vara familjehund.

Det är en tillgiven liten hund som tycker om att jaga och leka. Den behöver inte mycket motion men gillar att hänga med på aktiviteter. Hunden älskar att vara med sin ägare. Pälsen brukar vara stålblå eller rostbrun.

5. Dansk svensk gårdshund

Vikt: 6-10 kg Mankhöjd: 32-37 cm

En av 12 nationalraser i Sverige. Det är en liten men pigg och mångsidig hund. Den passar bra i familjer och anpassar sig lätt efter situationer. Det är en frisk hund med väldigt få hälsoproblem.

Den passar bra att aktivera i olika aktiviteter eller så gårdshund eller vakthund. Den tycker om att aktivera sig både mentalt och fysiskt. Se därför till att du kan motionera och utmana din hund på ett bra sätt. Testa agility, spår, lydnad och viltspår.

Pälsen är kort, hård och slät och kräver ingen pälsvård. När den fäller kan du borsta den och ge ett bad då och då.

6. Bichon havanais

Bichon Frise

Vikt: 3,5-7,3 kg Mankhöjd: 23-28 cm

Bichon Havanais är en kubansk hundras med en väldigt fin och len päls. Pälsen kan vara vågig eller krullig. Den är intelligent och älskar att utföra trick och att stå i centrum. De älskar människor, givetvis för uppmärksamheten.

Det är en tillgiven och fin hund utan jaktinstinkter. Det är lätt att träna den och den tycker ofta om lydnadsträning och agility. Den är ivrig att behaga så det gör det ännu lättare. Den behöver inte särskilt mycket motion men följer gärna med sina ägare.

Det är en bra sällskapshund och familjehund. Tänk på att kamma deras päls regelbundet och bada dem varannan vecka. De fäller inte men kräver bra pälsvård.

7. Mops

Vikt: 6,3-8,1 kg Mankhöjd: 25-33 cm

Mopsar har en lång historia som sträcker sig tillbaka till cirka 2 000 år. De föddes ursprungligen upp som husdjur för kejsarna i det gamla Kina.

Mopsar är tillgivna och lekfulla hundar som älskar att vara nära sina ägare. De älskar att leka och vara utomhus och är mycket tillgivna. Trots sin ringa storlek är mopsar mycket hund i en liten kropp. Mopsar är en social ras som inte behöver så mycket rörelse. Den trivs bra med att vara ganska still.

Mopsar går bra ihop med andra djur och är en fantastisk familjehund. Är det första gången du skaffar hund är detta en perfekt hundras för dig.

8. Chinese crested dog

Kinesisk nakenhund

Vikt: 2,3-5,5 kg Mankhöjd: 23-33 cm

Chinese Crested Dog är en allergivänlig hund som finns i två varianter. Den första är den hårlösa som har hårtofsar på svans, ben och huvud. Den andra är powder puff. Den har dubbel päls med mjukt och långt hår. Chinese crested dog har också två kroppstyper, en tung och robust och en mer späd kroppstyp.

Detta är en liten hund som kräver viss träning och behöver måttlig motion. Den passar bra med andra djur. Vill du ha den som familjehund är det viktigt att träna den från början så den blir van och förstår.

Det är en glad och snäll hund som ogillar att vara själv. Helst vill den vara med dig och leka eller ligga i ditt knä. Det är trots allt en knähund.

9. Fransk bulldog

Fransk bulldog

Vikt: 11-13 kg Mankhöjd: 27-34,5

En fransk bulldog är en lätt hund att ha och göra med. Den passar bra för dig som inte tidigare har någon hundvana. Det är bra att träna den om den ska umgås med barn eller andra djur.

Det är en hund full av liv som älskar sin familj. Den kräver lite motion och det är viktigt att hålla koll på den under sommaren så hunden inte blir överhettad. På grund av sitt platta ansikte kan den bli för varm.

10. Borderterrier

border terrier

Vikt: 5,1-7 kg Mankhöjd: 28 cm

Detta är en aktiv och arbetsvillig hund med ganska stort motionsbehov. Den passar bra i en familj ute på landet där den får arbeta på olika sätt. Exempelvis, viltspårning, lydnad och agility.

Vill du ha en hund som behöver vara aktiv är detta hunden för dig. Den gillar att gå på promenader i bra tempo. Borderterrier älskar att leka, är modig och tillgiven. Den går också bra ihop med andra människor och barn.

Borderterrier är en frisk hund och har sällsynta problem som epelipsi och ögonsjukdomar.

11. Shih tzu

Shih Tzu

Vikt: 4,5-8 kg Mankhöjd: max 27 cm

Det är inte många som vet det, men Shih Tzu är en kinesisk ras som har fungerat som knähund åt landets kejsare i århundraden. I dag är denna lilla ras en av de mer populära hundraserna i världen. De är fantastiska följeslagare och har livliga men vänliga personligheter. De kräver lite motion och du kan klippa den en till två gånger per år.

Shih Tzu är intelligenta och vänliga. Det är en pigg och allergivänlig hundras. De älskar att spendera tid med sin familj. De pasar bra med både andra djur och är väldigt bra som familjehund.

12. Papillon

Vikt: 3-5 kg Mankhöjd: 20-28 cm

När man pratar om små hundar är det omöjligt att inte ha med Papillon. Det är en hund som passar dig utan tidigare hundvana och som inte behöver särskilt mycket motion. Den går bra ihop med både djur och med familjen. En perfekt sällskapshund.

Du känner igen en Papillon på deras öron som ser ut som fjärilsvingar. Papillon betyder också fjäril på franska. Den har en lång vit, silkig päls som du får borsta lite då och då annars kan de få tovor vid insida lår och vid öronen.

Denna hund älskar att vara med där det händer saker och är både klok och lättlärd. Den anpassar sig lätt till nya miljöer. En hundras som passar bra för agility och lydnadsträning eftersom den är lättlärd.

13. Pomeranian

Pomeranian

Vikt: 1,8-2,5 kg Mankhöjd: 18-30 cm

En Pomeranian är energisk, livlig och lojal mot sin familj. Den älskar uppmärksamhet i form av kel och att bli buren. Det är däremot viktigt att träna din hund så den inte blir helt bortskämd. Den är glad och snäll som ras. Hunden kan skälla en del och passar därför bra som vakthund eftersom den är högljudd.

Du kan med lätthet träna hunden i agility, rallylydnad, luktträning och flyball. Den kräver inte särskilt mycket motion även om den klarar av att gå ganska långt.

Det är en liten men tuff hund men den klarar inte av att leka med större hundar eller små barn. Detta för att den lätt kan skada sig. Som många andra små hundar kan den drabbas av lösa knäleder men också ögonsjukdomar och luftrörskollaps.

14. Malteser

Malteser

Vikt: 3-4 kg Mankhöjd: 20-25 cm

Maltesaren har en lång, silkeslen vit päls. De är utåtriktade och vänliga följeslagare som utmärker sig i agilitytävlingar och är fantastiska utställningshundar tack vare sin naturligt kungliga hållning. Maltesaren är en hundras som skapades av adeln i det gamla Rom. Denna knähund blev därför en symbol för status. Malteser har en lång, vacker päls som går ner ända till marken.

En intelligent liten hund som lätt kan tränas och passar bra med både andra hundar och katter. Den trivs bra i familjer och tycker om att mysa i knät. Det är en hund som gillar det mesta och är väldigt tillgiven.

Den kan skälla högt och är ganska livlig så det är bra att träna bort det tidigt. Det är också en allergivänlig hund.

15. Cavalier King Charles Spaniel

Vikt: 5,5-8 kg Mankhöjd: 30-33 cm

Den har en kombination av vit, röd, mörkröd, mellanbrun och svarta färger i pälsen. Eller en trefärgad päls. Den har stora fina bruna ögon och silkig päls. Det är en hund som är tillgiven och lätt att hantera. Då den är så snäll är den bra som familjehund och för äldre och trivs även bra med andra hundar och katter.

Cavalier är en ras från dvärgspaniel och finns på många målningar flera hundra år tillbaka i tiden. Det är en väldigt populär hundras och har varit sällskapshund åt damer lika länge som den blivit avmålad.

Den behöver sin motion, runt en timme om dagen, annars kan den kämpa mot fetma. Den tycker om att både leka och träna eftersök, agility, lydnad och spår för att nämna några.

16. Dvärgpinscher

dvärgpinscher

Vikt: 3,5-5 kg Mankhöjd: 25-30 cm

Dvärgpinscher är en tysk ras som tidigare användes som vakthund och råttjägare.Du får en relativt frisk ras där de kan ha vissa ögonsjukdomar och även lös knäled. Vilket är vanligt bland små hundar. Annars är den relativt frisk.

Det är en plikttrogen sällskapshund som tycker om att båda mysa och spåra i skogen. Den är livlig och tränar du den rätt och aktiviterar hunden kan den lätt bli en fin familjehund. Det är en glad och aktiv hund som gärna sätts i centrum och umgås med familjen.

Den har en kort och slät päls som är väldigt lättskött. Pälsen kan vara svart med rostbruna markeringar eller mer röd i olika nyanser.

Om du letar efter en liten hund som du kan ta med dig på en joggingtur, tävla i agility eller flyball är en dvärgpinscher perfekt.

Vanliga frågor om små hundar

 1. Hur långt kan små hundar gå?

  Allt från 20-30 minuters promenad upp till några timmars vandring. Det beror helt på vilken ras du har och hur stort behov av motion den har. Vissa hundraser kan skada sig om de får för mycket motion.

 2. När börjar små hundar löpa?

  Snittet är runt 6 månader men små hundar kan börja löpa redan runt 4 månaders ålder i vissa fall.

 3. Hur ofta löper små hundar?

  Ungefär två till tre gånger per år. De löper vanligtvis i två till tre veckor varje gång.

 4. När blir små hundar könsmogna?

  Små hundar kommer i puberteten och blir könsmogna mellan 7-10 månaders ålder. Det finns viss variation och alla hundar är givetvis olika.

 5. När slutar små hundar växa?

  Små hundar slutar växa när de är 6 till 8 månader gamla. De växer upp ganska snabbt. De är ungefär hälften så gamla när de ses som vuxna.

 6. När blir små hundar rumsrena?

  Det tar mellan 4-6 månader för små hundar att bli rumsrena. Det är därför ingen större skillnad på större eller mindre hundar. Börja träna din hund tidigt och ge positiv förstärkning för att hjälpa hunden att förstå vad som är bra och dåligt.

 7. Varför skakar små hundar?

  Det är för att göra av med energi och höja kroppstemperaturen. Detta är kroppens sätt att reagera och är inget hunden själv kan kontrollera. De har inte heller så mycket kroppsmassa som större hundar och fryser därför lättare.
  I vissa fall kan det också bero på att de har någon sjukdom.

 8. Varför lever små hundar längre än stora hundar?

  Större hundar växer snabbare och därför är mer troliga att drabbas av olika sjukdomar än mindre hundar. Eftersom de växer snabbare kan de också drabbas av åldersrelaterade sjukdomar tidigare än mindre hundar.

 9. Varför skäller små hundar?

  Det finns flera skäl till att små hundar skäller.
  Uppmärksamhet: de vill ha uppmärksamhet och vissa tror att de vill göra sig hörda över större hundar.
  Brist på träning: tränar du inte din hund kommer den också göra mer ljud och skälla mer om du inte stoppar det beteendet tidigt
  Ras: vissa raser är uppfödda för att skälla mer. Det kan vara bra om de ska vara vakthundar eller hålla koll där hemma.
  Många små hundar: har du flera små hundar kan du räkna med att om en börjar skälla har du snart hela gänget igång. Det är för att de också vill vara med.

 10. Vad kostar små hundar?

  Det beror helt på vilken hundras du ska köpa och från vilken uppfödare. Räkna med 12 000 kr och uppåt

 11. Vilka små hundraser finns det?

  Det finns många små hundraser och några hittar du i vår lista i denna artikel. Du hittar bland annat Fransk Bulldog och Pomeranian där.

Små hundar som inte skäller

Lista på små hundar som inte skäller:

 1. Bichon frisé
 2. Bostonterrier
 3. Fransk bulldogg
 4. Chinese crested dog
 5. Cavalier king charles spaniel

Små hundar som är allergivänliga

 1. Bichon Frisé
 2. Shih Tzu.
 3. Papillon.
 4. Yorkshireterrier

Avslutande tankar om små hundraser

Många små hundar är söta och fungerar bra som familjehundar. De är också lätta att ta med sig då de inte tar så stor plats. Många små hundar passar bra för dig som inte är så hundvan och många små hundar är väldigt gosiga och keliga.

Vilken av dessa små hundraser är din favorit? Kommentera med vad du tycker eller om du vill ha med någon mer hund i listan!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*