11 Sötaste hundraserna

Söta hundar lista

Hunden har under många år varit människans bästa vän och idag finns det hundratals olika hundraser vilka alla har sina egna egenskaper som ger dem personlighet. Här nedan finns en lista med världens sötaste hundraser och gulligaste hundar, både utseende- och personlighetsmässigt.

1. Bichon Frisé

Bichon Frisé

En av alla de gulliga hundraser som finns i världen just nu är Bischon Frisé. Rasen kommer från början från Malta och Spanien och ingår i kategorin dvärghundar. Under 1300-talet var det vanligt att rasen hittades i kungahusen där den passade in perfekt med sin vita fluffiga päls.

Bichon Frisé är kända för sin vänliga samt lekfulla personlighet och är en av de enklaste raserna att hantera då den inte behöver mycket aktivering eller har andra krävande egenskaper. Det här gör den till en bra förstahund om du inte har mycket erfarenhet som hundägare sedan tidigare.

2. Shiba

Shiba

Rasen Shiba har sitt ursprung från Japan och känns igen genom sitt rävlika utseende, vilket även gör den till en av de sötaste hundraserna. Shiba är en hundras med en stark jaktinstinkt vilket gjorde att den till en början användes flitigt som jakthund i Japans skogar. Idag anses rasen vara en nationell symbol för landet. Andra uppskattade egenskaper hos rasen är mod, intelligens och lojalitet.

Rasen kräver mycket motion och aktivering vilket gör det till en perfekt hund för dig med en aktiv livsstil. De har även drag av envishet och kan vara väldigt självständiga, vilket gör att det kan krävas en del tålamod för att lyckas träna dem. En väldigt söt hund!

3. Shih Tzu

Shih Tzu

Den lilla håriga hundrasen Shih Tzu kommer ursprungligen från Tibet men är framavlad i England. Till en början användes rasen till att vakta hem och kloster från inkräktare eftersom rasen är känd för att ha nära till skall. Pälsen hos Shih Tzu är silkeslen och kräver därmed mycket omvårdnad varje dag för att det inte ska bildas tovor.

Rasen passar bra tillsammans med barn eftersom den är livlig, lekfull och pigg samt har ett stabilt temperament. Även om rasen är liten i storleken behöver den aktivering i form av motion, men också mental aktivering såsom agility eller lydnad för att du ska få en trygg och välmående hund.

4. Pomeranian

Pomeranian

Regionen Pommern i Tyskland har gett namnet till rasen Pomeranian vilket även är rasens ursprungsplats. Det är en perfekt ras för dig som inte har mycket erfarenhet av hundar eller för barnfamiljen. Rasen är lekfull och energifylld vilket gör att de passar bra som agilityhundar eller som sällskap till lekfulla barn.

Under senare år har rasens gulliga utseende gjort den alltmer populär på utställningar. Det är en söt hundras som man inte kan annat än att älska.

5. Corgi

Inom hundrasen Corgi finns det två olika sorter, nämligen Corgi Cardigan och Corgi Pembroke. Skillnaden mellan de två är att Corgi Cardigan har kortare ben och päls samt rundare öron. Utöver skillnaden i utseende har de båda sorterna ett stort behov av aktivering, är lojala och tuffa.

Rasen kommer från Skottland där de användes som vallhundar under lång tid, idag är det dock vanligare att hitta dem som sällskapshundar.

6. Akita

En av de äldsta hundraserna kommer från Japan och det är rasen Akita. Rasen avlades fram för att kunna användas som jakt- och vakthund men är idag en sällskapshund som passar personer med tidigare erfarenhet av hundar.

Hundrasen är känd för sina söta hundar men de är också envisa och starka vilket gör att de behöver rätt träning och mycket motion.

7. Cocker Spaniel

Hundrasen Cocker Spaniel kommer från början från Storbritannien och är idag en av de populäraste hundraserna att äga. Det är en ras som passar utmärkt för barnfamiljer då dem är tillgivna, lugna och gosiga. Aktivering är viktigt för rasen och de är väldigt enkla att lära upp och träna.

Det är idag vanligt att se Cocker Spaniel inom en rad olika hundsporter såsom agility och lydnad. Hundrasen kräver att du som ägare borstar och tvättar pälsen varje vecka för att hålla den tovfri och glansig.

När många tänker på söta hundar dyker denna väldigt ofta upp på topplistor.

8. Fransk Bulldog

Fransk Bulldog

Den Franska Bulldogens arbetsuppgifter var till en början att jaga råttor i England. Idag är rasen en omtyckt sällskapshund som passar oerfarna hundägare perfekt. Rasen är lekfull, kärleksfull och intelligent vilket gör den enkel att träna, både inför utställningar men även för vardagslydnad.

Den behöver inte mycket motion och passar därför bra för dig som bor i lägenhet. Rasen känns igen via fladdermusöronen samt den kompakta och muskulösa kroppen.

9. Beagle

Att vara ägare till en Beagle-hund kräver mycket tålamod och kunskap vilket gör att det inte är en ras som lämpar sig för oerfarna hundägare. Rasen kommer från början från England där de var jakthundar som bland annat jagade hare. I regel så är rasen lugn, envis och snäll. Med rätt träning, aktivering och motion kan rasen vara en trevlig sällskapshund att ha hemma.

De gillar inte att bli lämnade ensamma och älskar att vara i flock vilket gör att det inte är rekommenderat att endast ha en Beagle om du vill ha en lycklig hund.

10. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

En hundras som passar bra för pensionärer, barnfamiljer eller oerfarna hundägare är Cavalier King Charles Spaniel. Rasen behöver inte mycket motion och är glada och lätta att hantera. De kommer bra överens med båda andra djur och människor vilket gör rasen till en bra sällskapshund. Hundrasen är känd för sin silkeslena päls och långa öron.

Den långa pälsen gör att den kräver en hel del omvårdnad varje vecka för att inte få tovor eller förbli smutsig. Även klorna är viktiga att hålla koll på eftersom det inte är en speciellt aktiv hundras som naturligt slipar ner sina egna klor.

11. Mops

En annan ras som ingår i kategorin gulliga hundraser är Mops, vilket även är en av de äldsta hundraserna som finns. Det är en dvärghund som ursprungligen kommer från Kina. Rasen är framtagen för att vara den perfekta sällskapshunden och är både sociala och nyfikna. Den känns igen av sin lilla kompakta kropp och platta nos.

Viktigt att tänka på som ägare av en Mops är att det har svårt att kyla ner sin kropp och har lätt till andningssvårigheter vilket gör att en löprunda inte är att rekommendera med hunden.

Sammanfattningsvis om söta hundar

Det finns många olika söta hundar därute och detta är bara några av dem. Sen är det som alltid, skönheten ligger i betraktarens ögon.

Vilken hundras tycker du är finast av dessa? Eller saknar du någon söt hund i listan? Kommentera gärna nedan!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*