Vad kostar det att kastrera en katt?

Kastrera katt

Har du kanske precis tagit hem en alldeles färsk liten kattunga till hemmet, som ska bli familjens nya medlem? Vänta bara. Inom kort är din lille kisse inte så liten längre och när katten är mellan 4 månader till 1 år är det dags att tänka på kastrering eller sterilsering. Att kastrera katt är den mest hälsosamma och bekväma lösningen både för en honkatt och en hankatt. Husse och/eller matte får sova ostört på nätterna och den lille kissen får ett längre, friskare liv. Dessutom blir den inga kattungar om du har en utekatt eller två innekatter av olika kön. Men vad är det egentligen för pris på en kastrering eller sterilisering och vad ska du tänka på när det är dags? Detta och mycket mer ska vi nu ger dig svar på – läs vidare!

Hur mycket kostar det att kastrera en katt?

Det finns egentligen inget “fast pris” för en kastrering på en honkatt eller hankatt i Sverige. Men räkna med att få betala ca 1 000 kronor för en hankatt och 1 300 kr för en honkatt. Priset för honkatten är högre eftersom det är ett mer komplicerat ingrepp. Även om det generellt sett är en enkel operation som de flesta veterinären kan göra lätt så krävs det mer. Det beror på att man måste öppna buken för att komma åt äggledarna som ska plockas bort. På hankatten skär man ett snitt och utför operationen utanpå kroppen så att säga. Generellt sett är det också billigare att anlita en veterinär på landsbygden för kastreringen än att göra det i stan.

Kastrera katt

Varför kastrerar man katter?

Katter kastrerar man för att undvika att katten förökar sig, först och främst. Det sker nämligen rasande fort när katten väl blivit könsmogen, vid ca 4-6 månaders ålder. En kattkoloni kan växa enormt fort och det är viktigt att sätta stopp för en sådan utveckling. Om man inte gör det kommer det att födas kull efter kull som sedan parar sig med varandra och det blir misär och sjukdomar. Katter som har det så får inte ett bra liv. Genom att kastrera katten kan den inte längre reproducera avkomma, men det finns även många andra fördelar med detta ingrepp.

En av det största fördelarna är att man blir av med det något jobbiga och ibland problematiska beteende som dyker upp när katten “löper” eller vill markera sitt revir. Honkatter kan jama en hel natt när hon vill para sig, och det pågår natt efter natt. Hankatter vill gärna markera sitt revir när de blir könsmogna, och katturin luktar fruktansvärt illa och är dessutom svårt att få bort från möbler och väggar eller golv. Både hon- och hankatten blir också mycket lugnare när den kastreras och slipper i många fall otäcka sjukdomar som kan förkorta kissens liv väsentligt.  

Varför ska jag kastrera min hankatt?

Hankatter som är innekatter måste du kastrera eftersom han annars kommer att markera revir i hela ditt hus eller lägenhet, vilket kommer lukta väldigt illa och vara svårt att få bort. När du kastrerar hankatten blir han både lugnare, gosigare (oftast) och har inte längre något behov av att markera sitt revir. Om det är en utekatt du har så gör du alla husägare och kattägare en tjänst genom att kastrera din hane. Då slipper de få sina husväggar och annat nesprayade med katturin och han kan inte heller göra någon hona dräktig, om det finns någon okastrerad hona i trakten.  

Varför ska jag kastrera min honkatt?

Eftersom honorna är de som blir dräktiga och får kattungar är det ännu mer viktigt med kastrering för dem. Att föda kull på kull är väldigt slitsamt, även för en stark kisse som har 9 liv. När du kastrerar din honkatt riskerar du aldrig att åka på en kull med kattungar när du minst anar det, och katten får ett längre hälsosammare liv. Även honkatten blir lugnare av kastrering och kan undvika sjukdomar som annars sätter sig på äggstockar och livmoder. Dessutom slipper du det hemskt jobbiga beteendet som sätter igång när katten löper och vill jama (eller skrika) hela natten. Däremot blöder inte katten när hon löper, men det kan hända att hon kissar inne och är allmänt sur.

Kastrera honkatt - fördelar och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med att kastrera din honkatt. Men till största delen är det fördelar trots allt. De två vanligaste nackdelarna är att katten kan gå upp i vikt av kastreringen. Därför måste du dra ner på mängden foder. Det finns också speciella foder för kastrerade katter. Andra nackdelen är att du såklart inte kan få se några söta små kattungar. Inte från den här kissen iallafall. Men det är faktiskt också ganska bra, eftersom det är svårt att hitta hem till katter. Även små söta kattungar. 

De största fördelarna är att katthonan slipper hemska sjukdomar som kan sätta sig på de organ man plockar bort vid en kastrering. Dessutom sänks stressnivån hos både hon- och hankatten, vilket i sig leder till ett längre, friskare liv. Vanligen blir både hon- och hankatten också mer tillgivna efter en kastrering.

Inför kastreringen

Din veterinär talar alltid om för dig vad du ska tänka på innan kastreringen äger rum, men generellt brukar det vara så att katten ska fasta ett visst antal timmar innan operationen. Det betyder att du inte ska ge kissen mat. Vatten brukar vara okej. I övrigt behöver du inte tänka på så mycket mer än att inte bidra med fler stressmoment än vad att åka bur till veterinären och bli opererad redan är i sig. Öva gärna katten på att åka i buren några dagar innan avfärd, för att minska stressen.

Vad är viktigt att tänka på inför kastrering av katt?

Det som är mest i fokus när det gäller att kastrera katt är ändå att kissen har åldern inne. I Sverige får man inte kastrera en katt som är yngre än 4 månder, men helst 6 månader gammal som minst. Ju äldre katten blir desto större är dock risken att beteendet ligger kvar även om man kastrerar. Speciellt med hanar, som kan fortsätta markera ändå. Vilket är lite trist. Se därför till att iallafall få det gjort innan 2 års ålder. Vanligen ska du inte katten någon mat några timmar innan operation, men vatten går bra.

Vad är viktigt att veta efter att katten kastrerats?

När katten har kastrerats kommer den att vara ganska groggy till en början. Se till att du förberett en lugn och skön plats för katten där den kan vakna till ostört och komma ur narkosen. Lägg inte katten högt upp eftersom den kan rulla ner och skada sig eller spräcka upp stygnen när den rör på sig. För en katthona tar det lite längre tid att återhämta sig, räkna med 3-4 dagar. Hanarna är ofta som vanligt igen efter ca 2 dagar. Se bara efter såret så att det läker ordentligt och inte ser skadat ut. Styngnen försvinner av sig självt sedan.

Kastrera katt

Hur gammal måste katten vara för att kunna kastreras?

Katten måste enligt svensk lag vara minst 4 månader gammal när den kastreras. Men det är mer normalt att man kastrerar vid 6 månader eller äldre. Om man kastrerar en väldigt gammal katt kommer troligen beteendet med att markera revir och liknande att ligga kvar, även om det inte kan bli några kattbebisar. Därför ska man inte vänta för länge.

Kastrering av katt

Själva ingreppet är enkelt och snabbt gjort både på hon- och hankatten, men det går snabbare för hanen. När det gäller honkatten måste veterinären göra en mer avancerad operation där äggstockarna ska tas bort och ofta även livmodern. Det är en rutinoperation men tar lite mer tid och material i form av narkos osv. När man kastrerar hankatten gör man ett snitt i pungen och tar bort testiklarna, vilket går väldigt fort. 

Sterilisering är inte samma sak som kastrering. Skillnaden är att själva beteende ligger kvar, men det kan inte bli några kattungar. Man tar alltså inte bort hela organen utan bara blockerar av ledarna så att säga. Sterilisering är inte att föredra bland de två.

Viktökning hos en kastrerad katt

Kastrerade katter går lätt upp i vikt. Redan några dagar efter operationen kommer du märka att aptiten har ökat. Därför måste du också tänka på vilken mängd mat du ger din kisse. Det är inte hälsosamt för en katt att vara överviktig och det är ditt ansvar att se till att så inte blir fallet. Om du har en innekatt som rör ännu mindre på sig är det också ännu viktigare med kosten. Generellt sett går energinivån ner på en kastrerad katt, men aptiten ökar. Du måste inte byta ut fodret, även om det finns specialfoder för kastrerade katter. 

Kastrera katt

P-piller för katter

Om man är ute efter en tillfällig lösning som har ett betydligt lägre pris än en kastrering, kan man testa att ge p-piller till sin honkatt. Dessa kan en veterinär skriva ut åt dig. Men det är ingen långsiktig lösning som du ska utsätta din katt för. Det kan nämligen ge både livmoderinflammation och levercancer i värst fall. Men som en tillfällig lösning när du avlar på din katt kan det vara helt okej. Kom ihåg att om katten kräks upp pillret (när du inte ser) så blir det ingen effekt och honan kan bli dräktig ändå.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*