Världens största hundraser

Stora hundraser är några av de hårdast arbetande hundarna som finns. Eftersom många av dem har starka arbetsinstinkter och olika drivkrafter som de är avlade för, kan hundar som tillhör världens största hundraser ibland vara mycket att hantera. Här nedan kan du läsa om 16 av världens största hundraser och olika saker som du bör fundera på innan du skaffar en stor hund som tillskott till din familj.

Vilken av alla stora hundraser ska du välja?

Om du efter att ha läst om alla potentiella utmaningar med att ha en stor hund fortfarande tror att det är något för dig, kan du läsa här nedan om några av världens största hundraser. De har alla olika egenskaper och kvaliteter och kanske hittar du någon som passar just dig.

1. Newfoundlandshund

Denna kraftfulla brukshund är som gjord för att bada och busa i vatten. Rasen har simhudsfötter och en voluminös vattenavvisande ytterpäls. Hundrasen utvecklades först för att arbeta med kanadensiska fiskare som drar fiskenät ur iskallt vatten och utför heroiska vattenräddningar. Dessa enorma vattenhundar används fortfarande i vattenräddning runt om i världen. Förutom sin enorma storlek är newfoundlandshunden känd för sitt milda temperament och för att vara enkel att träna. De är också exceptionellt tålmodiga hundar och är ofta förtjusta i barn.

 • Höjd: 63-74 centimeter
 • Vikt: 45-70 kilo

2. Berner Sennen

Bergshund

Denna hund är en av de mer populära stora hundraserna. Berner sennen hundar har en distinkt trefärgad päls och har sitt ursprung i Schweiz. De har utvecklats till mångsidiga och hårt arbetande hundar som passar bra på gårdar. Berner sennen hundar är kända för sitt vänliga temperament och de är fantastiska familjehundar. Med tanke på deras storlek och päls, föredrar de vintrar framför varma somrar, och med en tjock dubbel päls kan du förvänta dig mycket håravfall och pälsskötsel.

 • Höjd: 58-70 centimeter
 • Vikt: 31-54 kilo

3. Bullmastiff

Är du ute efter den ultimata vakthunden så är rasen bullmastiff något för dig. Rasen är en jätte inom kategorin världens största hundar och är 60 procent mastiff och 40 procent engelsk bulldog. Den utvecklades på 1800-talet för att skydda privata engelska viltreservat och lantegendomar. Bullmastiffen svarar mycket bra på träning, men tidig socialisering och valpträning är extremt viktigt för att få en lugn och följsam hund. Dess milda och tillgivna natur tar aldrig slut, ungefär som dess förkärlek för att dregla.

 • Höjd: 61-60 centimeter
 • Vikt: 45-59 kilo

4. Dogue de Bordeaux

Detta är en annan väldigt kraftfull skyddshund som också är en av världens största hundraser. Dogue de Bordeaux är kända för att vara känsliga och lojala hundar, men de är också kända för att vara envisa vilket gör det mycket viktigt att du börjar träna din lilla Dogue de Bordeaux valp tidigt.

 • Höjd: 57-67 centimeter
 • Vikt: 54-65 kilo

5. Cane Corso

Här har du en hund som är både alert, lojal och stark. Förfäderna till hundrasen cane corso tros gå tillbaka till de gamla grekernas skyddshundar, men vid ett tillfälle dog rasen nästan ut. Den första cane corso hunden importerades till Amerika 1988. På grund av deras försiktiga och skyddande tendenser är tidig socialisering och träning avgörande.

 • Höjd: 60-68 centimeter
 • Vikt: 40-50 kilo

6. Grand Danois

En av de mest kända av världen största hundraser är grand danois. Hundrasen utvecklades först som väktare och för att jaga vildsvin. De är lättsamma hundar vilket gör dem till populära följeslagare. Grand danois hundar är också mycket vänliga och utåtriktade, samtidigt som de också är mycket lojala och alerta väktare av sitt hem och sin familj.

 • Höjd: 70-85 centimeter
 • Vikt: 45-90 kilo

7. Pyrenéerhund

Här har du en riktigt majestätisk hund med imponerande storlek som tillhör världens största hundraser. Rasen känner du lätt igen på den stora, fluffiga, vita pälsen. Hundrasen utvecklades för att arbeta tillsammans med herdar och för att skydda boskap. Dessa stora hundar är kända dels för sitt tålamod och sitt oberoende men också för att de orädda slåss mot rovdjur.

 • Höjd: 70 centimeter
 • Vikt: 100 kilo

8. Irländsk varghund

Är du ute efter en riktigt stor och majestätisk hund kan den irländska varghunden vara något för dig. Den irländska varghunden föddes ursprungligen upp som en viltjägare. Hundrasen blev populär först på 1400-talet och användes för att hjälpa till att kontrollera vargpopulationen i Irland. Men rasens förfäder går tillbaka så långt som till antiken. Denna stora hund är känd för att vara en praktfull, iögonfallande följeslagare.

 • Höjd: 71-86 centimeter
 • Vikt: 41-54 kilo

9. Leonberger

En leonberger med sin lejonlika man är både en solid vakthund och en mångsidig brukshund. Till skillnad från många andra hundar inom kategorin världens största hundraser var leonberger först en sällskapshund för europeiska kungligheter. Det var först senare som dessa hundar blev kända som en allsidig gårdshund. Idag är leonbergers lojala familjemedlemmar och de är extra bra på just vagndragning och annat dragarbete.

 • Höjd: 65-80 centimeter
 • Vikt: 41-75 kilo

10. Mastiff

Med sin breda, rynkiga panna är mastiffen en modig och foglig ras. Den är känd för sin hängivenhet och lojalitet mot sin familj och den är ofta försiktig med främlingar, vilket gör det viktigt med tidig socialisering. Efter andra världskriget överlevde cirka 14 mastiffs i hela England. Rasens population etablerades senare i samarbete med uppfödare i USA. Mastiffer är känslomässiga och känsliga och kräver tidig träning med positiv förstärkning.

 • Höjd: 70-91 centimeter
 • Vikt: 54-100 kilo

11. Sankt Bernard

En annan av de mest kända raserna bland världens största hundraser är sankt bernhardshunden som kommer från de schweiziska alperna. Den här massiva och kraftfulla rasen utvecklades först för att lokalisera och rädda människor som hade gått vilse i snön och begravts av laviner. Saint Bernards karismatiska och vänliga uttryck har också hjälpt rasen att bli populärt inom film och tv och den är en av våra mest älskade hundraser.

 • Höjd: 65-90 centimeter
 • Vikt: 64-90 kilo

12. Skotsk hjorthund

Denna ras är känd som den kungliga hunden i Skottland. Skotsk hjorthund är uppfödd för att jaga och är således väldigt modig och född för att springa. Det är en känslig ras som bygger starka band till familjen och kan ha det kämpigt med att bli lämnad ensam. Eftersom rasen har en så pass stark drivkraft att jaga bör du alltid ha den kopplad eller inom ett inhägnat område.

 • Höjd: 71-76 centimeter
 • Vikt: 36-46 kilo

13. Tibetansk Mastiff

Den tibetanska mastiffen är en mycket gammal ras som är känd för sin viljestyrka och sitt oberoende. Detta är inte en ras för dig om du är nybörjare på hundar då dessa hundar är kända för att vara väldigt envisa. De har en stark självkänsla och de antar självsäkert att de är en jämlike och inte ett husdjur. Samtidigt är den tibetanska mastiffen extremt beskyddande, mjuk, lugn och mycket tillgiven mot sin mänskliga familj och är beroende av deras sällskap för att vara lycklig och nöjd.

 • Höjd: 61-76 centimeter
 • Vikt: 34-70 kilo

14. Grosser schweizer sennenhund

Denna pigga, trogna och vaksamma hundras är en riktig sötnos med slående likhet med hundraserna sankt bernhard och rottweiler. Förr i tiden drog den vagnar med kött och mejeriprodukter till marknaden. Idag är de mer benägna att använda sina välbyggda muskler för att dra barn på vagnar eller slädar genom snön.

 • Höjd: 60-72 centimeter
 • Vikt: 50-70 kilo

15. Boerboel

Denna breda hundras, även känd som “bondens hund”, har rötter som går hela vägen tillbaka till 1600-talet. På den tiden var rasens skrämmande storlek idealisk för att skydda både jordbruksmark och sin familj. Detta är inte hyperalerta hundar som ständigt springer runt utan de är snarare anmärkningsvärt lugna och mycket självsäkra. Boerboels är territoriella och har en stark drivkraft att skydda sin familj. Däremot har de i allmänhet inte mycket tålamod för hundar som utmanar dem, så hundparker kanske inte är ett bra ställe att ta din boerboel till.

 • Mankhöjd: 56-69 centimeter
 • Vikt: 68-90 kilo

En stor hund kräver mycket utrymme

Ju större hunden är, desto mer utrymme kommer den att behöva för att vara nöjd och må bra. Det är inte bara hunden i sig som behöver plats att röra sig på, den behöver också plats för alla sina saker. Så som sina leksaker, matskålar och sovplatser.

Stora hundar kan kosta mer

Om du är sugen på att skaffa en ras som hör till världens största hundraser så bör du ha i åtanke att de kan vara dyra att ta hand om. När hunden är större brukar ofta tillkommande kostnader också vara det. Innan du adderar en av världens största hundraser till din familj, fundera över din budget och om du kommer att kunna täcka kostnader i jättestorlek. Hundmat för stora raser liksom leksaker och andra tillbehör som hunden behöver, är många gånger dyrare än för mindre hundar. Dessutom kommer eventuell medicinering för stora hundar att bli dyrare.

Att träna en stor hund

Oavsett hur stor en hund är så behöver alla hundar tränas, men det är särskilt viktigt för hundar som tillhör världens största hundraser. Olika felbeteenden som folk kanske tycker är “gulliga” eller inte bryr sig om när de händer med små hundar, är ofta mindre bedårande när hunden är några storlekar större. Det kan vara beteenden som att exempelvis hoppa upp, dra i kopplet och liknande. Ibland kan det till och med bli direkt farligt om du inte har kontroll på en stor hund.

Vissa av världens största hundraser kommer att väga mer än många människor gör när de är fullvuxna. Därför är det viktigt att börja träna stora hundar redan när de är mycket unga valpar. De är ju dessutom många gånger ganska stora redan då. Träningen för din hund ska alltid vara rolig och positiv. Till följd av att hunden tycker att det är roligt att träna kommer träningen att gå lättare för både hunden och för dig som ägare.

Vanliga frågor om världens största hundraser

Vad räknas som en stor hund?

Vanligtvis är det en hund som är över 50-70 cm i mankhöjd och/eller väger över 40 kg.

Vilka hundar väger mest?

De hundar som vanligtvis har störst vikt är Mastiffen. Dessa hundar väger normalt sett mellan 55-100 kg och anses vara de tyngsta hundarna i världen. Den tyngsta hunden genom tiderna, Zorba, var en Engelsk Mastiff som vägde otroliga 155,5 kg.

Hur mycket kostar världens största hund?

En tibetansk mastiff kan kosta upp mot 60 000kr och är en av världens största hundar. Ser vi till Grand Danois som ses som en av världens största kan den kosta runt 20 000kr.

Sammanfattningsvis om stora hundar

Att skaffa en stor hund innebär utmaningar men också glädje. Större hundar brukar kräva mer motion och det är viktigt att komma ihåg.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*