Viktigt att tänka på när du väljer djurförsäkring

Att skaffa ett husdjur är ett roligt äventyr men som också kräver noga förberedelser. Inte bara för hur du ska ha tid att ta hand om ditt djur men också för hur du rent ekonomiskt ska kunna ge ditt djur det den behöver. En viktig bit av det ekonomiska är att skaffa en bra djurförsäkring. I den här artikeln får du en snabb och enkel guide över vad du bör tänka på innan du tecknar en försäkring för ditt djur. 

Varför du ska teckna en djurförsäkring

Som alltid kan en försäkring vara mycket värd ifall någonting olyckligt skulle hända. Det samma gäller om du skaffar ett husdjur. Beroende på vad som inträffar så kan faktiskt olyckor som drabbar ditt djur komma att kosta dig mycket pengar. 

Vad gäller försäkringar är det alltid bra att tänka utifrån devisen hur mycket du har råd att förlora. Kan din månadslön täcka alla tänkbara kostnader som involverar ett husdjur? Förmodligen inte. Det är därför viktigt att du tecknar en bra försäkring som täcker de absolut högsta kostnaderna. I nästa avsnitt går vi igenom de vanligaste delarna av en djurförsäkring och resonerar kring ifall du behöver dem eller inte. 

Vad en djurförsäkring kostar

Priset på en djurförsäkring beror först och främst på vilket djur du har, hur stort det är och hur gammalt det är när du tecknar försäkringen. Priset på försäkringen styrs också av hur mycket du väljer att ta med i försäkringen och hur hög självrisk du väljer. 

Behöver du en livförsäkring för ditt husdjur?

Vad gäller livförsäkringar så innebär det att du betalar en månadspremie för att få ut en ersättning då ditt husdjur avlider. Det innebär alltså i praktiken att du får pengar från ditt försäkringsbolag att köpa ett nytt husdjur. Detta är en del av djurförsäkringen du bör teckna. I det tråkiga fallet att ditt husdjur dör bör du inte skaffa ett nytt om du inte ser dig ha råd att köpa det på din egna lön. Dessutom kan ju i alla fall inte en försäkring täcka upp sorgen det innebär att förlora ett djur. 

Ska du inkludera veterinärvård i din djurförsäkring? 

Veterinärvården är förmodligen den viktigaste delen av en djurförsäkring då det är här det är lätt att kostnaderna drar iväg om det är en allvarlig olycka. När du inkluderar veterinärvård i din djurförsäkring blir du ersatt för alla kostnader över den självrisk du har. Då det inte är sannolikt att ditt djur drabbas av en olycka ofta så är det rekommenderat att sätta en någor högre självrisk. Då håller du nere kostnaden för din månadspremie. Du måste dock se till att ha ett högt maxbelopp så att du kan få hjälp från din försäkring om veterinärkostnaderna blir höga. 

Behöver du några tilläggsförsäkringar för din djurförsäkring? 

De tilläggsförsäkringar du kan ha på din djurförsäkring är oftast för medicin eller rehabilitering till ditt djur. Du kan också lägga till försäkring för tandvård och magnetröntgen. 

Hur du väljer rätt husdjur

För att veta vilken försäkring du ska täcka måste du också veta vilken typ av husdjur du ska skaffa. Som vi tidigare nämnde avgör det ofta kostnaden för din försäkring men självklart också huruvida du kan ta hand om ditt djur eller inte. Läs en guide för att välja husdjur innan du bestämmer dig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*